Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μια λαχανόπιτα μπορεί να περιέχει ποικιλία χορταρικών, η σαρακατσάνικη όμως το εννοεί. Περιέχει λάχανο (αγαπημένο υλικό και στην ποντιακή κουζίνα), το οποίο μάλιστα αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερά του!
Η συνταγή που ακολουθεί είναι για έτοιμο φύλλο, μπορείτε όμως –αν το κατέχετε το σπορ– να την φτιάξετε και με χειροποίητο.
ΥΛΙΚΑ
| 1 πακέτο φύλλα για πίτα |
| 1 μικρό λάχανο |
| 250 γρ. τυρί φέτα |
| 1½ φλ. ελαιόλαδο |
| 2 κ.γ. αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομματάκια και το βουτάμε σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει, και κατόπιν το στραγγίζουμε. Στη συνέχεια τρίβουμε τη φέτα μέσα στο λάχανο, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί. Παίρνουμε τα φύλλα ένα-ένα, τα λαδώνουμε, και ανά τρία φύλλα, απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε οριζόντια γραμμή από τη μία άκρη του φύλλου στην άλλη, τυλίγουμε το φύλλο μέχρι να καλύψει τη γέμιση δημιουργώντας έναν κύλινδρο.
- Τοποθετούμε στη συνέχεια τα φύλλα με τη γέμιση σε σχήμα σαλίγκαρου αρχίζοντας από την άκρη του ταψιού και πηγαίνοντας προς το κέντρο.
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45’.
















