pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα η Μάχη του Μαντζικέρτ – Η ήττα που άνοιξε το δρόμο των Τούρκων στη Μικρά Ασία

Η πρώτη Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται η Μάχη του Μαντζικέρτ (1071), η οποία αποτέλεσε το πρώτο ντόμινο που οδήγησε στην καταστροφή του Βυζαντίου

26/08/2025 - 3:15μμ
Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)

Πίνακας που αναπαριστά τη Μάχη του Μαντζικέρτ (πηγή: Στρατιωτικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τους Έλληνες είναι η πρώτη Μικρασιατική Καταστροφή, για την Τουρκία του Ερντογάν ένας λόγος πανηγυρισμών. «Η νίκη στο Ματζικέρτ αποτέλεσε όχι μόνο στρατιωτικό θρίαμβο, αλλά και τη στιγμή που οι Τούρκοι απέκτησαν μόνιμη παρουσία στην Ανατολία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του για την 954η επέτειο της Μάχης του Ματζικέρτ.

Σαν σήμερα, 26 Αυγούστου του 1071, ο βυζαντινός στρατός υπέστη συντριπτική ήττα από τους Σελτζούκους Τούρκους. Η μάχη στο Μαντζικέρτ, το σημερινό Μαλαζγκίρτ στην ανατολική Τουρκία*, ουσιαστικά άλλαξε το ρου της Ιστορίας στην περιοχή της Μικράς Ασίας και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον μεσαιωνικό κόσμο.

Αλπ Αρσλάν, το ηρωικό λιοντάρι

Ο Αλπ Αρσλάν –ή αλλιώς, Μουχάμαντ ιμπν Νταούντ– δισέγγονος του Σελτζούκ, του γενάρχη της δυναστείας των Σελτζούκων, ήταν σουλτάνος της Μεγάλης Σελτζουκικής Αυτοκρατορίας από το 1063 ως το 1072. Πήρε το προσωνύμιο «Ηρωικό λιοντάρι» (αυτό σημαίνει Αλπ Αρσλάν) από τις συνεχείς νίκες που κατοχύρωσαν την κυριαρχία του στην Ανατολή.

Η αυτοκρατορία του εκτεινόταν από τον ποταμό Αμού Ντάρια στην Κεντρική Ασία μέχρι τον Τίγρη στη Μέση Ανατολή. Μεγάλος όμως στόχος ήταν η κατάκτηση της πρωτεύουσας της Καππαδοκίας, της Καισάρειας.

Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να κατακτηθούν η Αρμενία και η Γεωργία. Παρά την ηρωική τους αντίσταση, και οι δύο χριστιανικές χώρες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις των Σελτζούκων το 1064. Ακολούθησαν λεηλασίες και σφαγές.

Πλέον είχε ανοίξει ο δρόμος για τα σχέδια του Αλπ Αρσλάν στη Μικρά Ασία. Στον βυζαντινό θρόνο βρισκόταν ο Ρωμανός Δ’ Διογένης. Κατά τη διάρκεια των τριών εκστρατειών προς την Κιλικία οι Βυζαντινοί νίκησαν τους Σελτζούκους και το 1070 τους εκδίωξαν πέρα από τον ποταμό Ευφράτη.

Στις δύο πρώτες νικηφόρες εκστρατείες ηγέτης του στρατού ήταν ο ίδιος ο Ρωμανός, ενώ στην τρίτη ο Μανουήλ Κομνηνός· ο μικρότερος αδελφός του Αλέξιος Α’ έγινε αργότερα  αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Άνδρας ντυμένος ως Σελτζούκος κατά τη γιορτή για τη νίκη στο Ματζικέρτ (φωτ.: Anadolu)

Προετοιμασία για τη μάχη

Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης είχε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλά οργανωμένους στρατούς της εποχής. Όμως έκανε το πρώτο στρατηγικό λάθος, να εφησυχάσει από τις νίκες κατά των Σελτζούκων.

Η βιασύνη του να νικήσει οριστικά τον Αλπ Αρσλάν τού στοίχισε και το θρόνο και το μέλλον της αυτοκρατορίας του.

Τον Φεβρουάριο του 1071 ο Ρωμανός άρχισε να συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη. Για να αποσπάσει την προσοχή του σουλτάνου των Σελτζούκων, πρότεινε νέους ειρηνευτικούς όρους – η συνθήκη ειρήνης εξυπηρετούσε και τον Αλπ Αρσλάν που θα είχε περισσότερη ευελιξία να πολεμήσει με το Χαλιφάτο των Φατιμιδών στο Χαλέπι.

Αυτό ήταν και το παράθυρο ευκαιρίας ώστε να κινηθεί με δύναμη 40.000 ανδρών προς τη Θεοδοσιούπολη (σημερινό Ερζερούμ). Το επόμενο βήμα ήταν να εκστρατεύσει προς το εσωτερικό της τουρκοκρατούμενης Αρμενίας. Παρά τις αντιρρήσεις των στρατηγών του, ο Βυζαντινός αυτοκράτορας συνέχισε ακάθεκτος.

Έτσι ο στρατός του –ως επί το πλείστον μισθοφορικός– κινήθηκε προς το Μαντζικέρτ και στρατοπέδευσε εκεί τον Ιούλιο του 1071. Στρατηγικής σημασίας η πόλη, μπορούσε να δώσει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του Αλπ Αρσλάν.

Επικεφαλής της οπισθοφυλακής ορίστηκε ο Ανδρόνικος Δούκας, ο οποίος ήταν γιος του πιο φανατικού εχθρού του αυτοκράτορα. Αυτό το λάθος δεν ήταν και το μοναδικό.

Σε εκείνη τη φάση βέβαια τίποτα δεν φαινόταν να ανησυχεί το στρατόπεδο των Βυζαντινών. Όμως η γενικότερη απροσεξία και η έλλειψη των πληροφοριών για τις κινήσεις του Αλπ Αρσλάν δεν άργησαν να παίξουν το ρόλο τους. Ο Ρωμανός δεν υπολόγισε πως οι Σελτζούκοι γνώριζαν ήδη πολύ καλά τα κατεχόμενα από αυτούς εδάφη στην περιοχή του νότιου Καυκάσου και της ανατολικής Μικράς Ασίας.

Επιπλέον ο αυτοκράτορας κράτησε μαζί του τις λιγότερες δυνάμεις του στρατού του. Το μεγαλύτερο και επίλεκτο μέρος, με αρχηγούς τον επικεφαλής των Φράγκων Ιωσήφ Ταρχανειώτη και των Νορμανδών Ρουσέλ ντε Μπαγιέλ, κινήθηκε νότια του Μαντζικέρτ προς την πόλη Χλιάτ.

Δίπτυχο σε πλάκα από ελεφαντόδοτο με τον Ρωμανό Δ’ Διογένη και τη σύζυγό του Ευδοκία Μακρεμβολίτου (πηγή: Wikipedia)

Αφότου λοιπόν είχε καταλάβει το Μαντζικέρτ περίμενε την κατοχύρωση της θέσης του από τον Ταρχανειώτη και τους Δυτικούς ιππότες που ήταν μαζί του. Για άγνωστο λόγο αυτό το τμήμα του βυζαντινού στρατού του δεν έφτασε στον προορισμό του – αντιθέτως, κατευθύνθηκε προς τη Μελιτηνή, 150 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της επικείμενης μάχης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών η κίνηση αυτή του Ταρχανειώτη και του Ρουσέλ ντε Μπαγιέλ ήταν είτε προδοσία, είτε αποφυγή σύγκρουσης με τις δυνάμεις των Σελτζούκων που ίσως τους έκλεισαν το δρόμο.

Όσο συνέβαιναν αυτά, ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε λύσει την πολιορκία του Χαλεπίου και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στρατό ισάξιο σε αριθμό με το εκστρατευτικό σώμα των Βυζαντινών.

Η Μάχη του Μαντζικέρτ

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους στρατούς των Βυζαντινών και των Σελτζούκων ξεκίνησαν στις 24 και 25 Αυγούστου.

Ο Ρωμανός δεν αντιλήφθηκε αμέσως πως αντιμετώπιζε την εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων του Αλπ Αρσλάν. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ένα μέρος του στρατού μέχρι να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

Μεγάλο χτύπημα για τους Βυζαντινούς ήταν και η προδοσία των τουρκόφωνων φυλών που προσχώρησαν στο στρατόπεδο των Σελτζούκων – ήταν εκχριστιανισμένοι και είχαν πάρει όρκο να υπηρετούν του Βυζαντινό αυτοκράτορα.

Η Μάχη του Μαντζικέρτ – γαλλική μινιατούρα του 15ου αι. (πηγή: Wikipedia)

Στις 26 Αυγούστου, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μάχη, ο Ρωμανός διαπιστώνοντας ότι οι απώλειες ήταν μεγάλες διέταξε τακτική αναστροφή του μετώπου για αποχώρηση. Οι στρατηγοί δεν κατάλαβαν το σχέδιο και έτσι ο στρατός άρχισε να υποχωρεί άτακτα προτού οδηγηθεί στη συντριπτική ήττα.

Ο αυτοκράτορας δεν σταμάτησε να μάχεται μέχρι που εξαντλημένος από την αιμορραγία (είχε τραυματιστεί στο χέρι και στο στήθος) έπεσε στα χέρια του εχθρού. Ο Αλπ Αρσλάν τον άφησε να φύγει στην Κωνσταντινούπολη, όμως εκεί τον περίμεναν οι αντίπαλοι του.

Το αποτέλεσμα της ήττας στο Ματζικέρτ, η οποία αποδίδεται περισσότερο στη συνομωσία και στην προδοσία των ευγενών, ήταν το Βυζάντιο να χάσει πρώτα το ανατολικό κομμάτι της Μικράς Ασίας και ύστερα και τα εσωτερικά της εδάφη.


* Το Μαλαζγκίρτ είναι μικρή πόλη της Ανατολικής Τουρκίας, στην περιοχή της μεσαιωνικής Μεγάλης Αρμενίας, κοντά στη λίμνη Βαν. Ως Μαντζικέρτ έφτασε στο απόγειο της ακμής κατά τον 9ο και 10ο αι., όντας στρατιωτικό και εμπορικό κέντρο υπό την εξουσία των Καϋσιτών εμίρηδων. Το 968/9 καταλήφθηκε και ισοπεδώθηκε από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι απέδωσαν την πόλη στον πρίγκιπα Δαυίδ της Ταώ. Μετά το θάνατό του το 1000, περιήλθε και πάλι στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
∼ Διαβάστε ακόμα ∼
Ρωμανός Δ’ Διογένης, το μοιραίο πρόσωπο της Μάχης του Μαντζικέρτ – Ίντριγκες και προδοσία στο Βυζάντιο
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

6/10/2025 - 1:56μμ
Ο Γιώργος Κοσκωτάς, το 1999 (φωτ. αρχείου: Π. Γιαννακούρης/ΑΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Κοσκωτάς: Ο «μπογιατζής» που τάραξε την Ελλάδα

5/10/2025 - 2:44μμ
O Τσάρλτον Ίστον στο Λονδίνο, 30 Ιουλίου 1999 (φωτ.: EPA / Matthew Fearn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσάρλτον Ίστον, ένας σταρ… επικών διαστάσεων – Από τους κοινωνικούς αγώνες στον Ρίγκαν

4/10/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: Facebook/ mytheatro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Τόλη: Το αιώνιο κορίτσι της ελληνικής σκηνής γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952

3/10/2025 - 8:28μμ
Η Κατερίνα Γώγου το 1978
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κατερίνα Γώγου: Η ανυπότακτη ηθοποιός και ποιήτρια – Η ζωή στο περιθώριο, τα σκοτάδια της και ο θάνατος της κόρης της

3/10/2025 - 11:44πμ
Ο Σταμάτης Κόκοτας (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας / EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τρία χρόνια από το θάνατο του Σταμάτη Κόκοτα και ο γιος του Δημήτρης συνεχίζει να δίνει μάχη για τη δική του ζωή

1/10/2025 - 5:35μμ
Μανιώδης καπνιστής και εκτός πλατό ο Γουόλτερ Ματάου. Εδώ στο φιλμ «Πρώτη σελίδα» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γουόλτερ Ματάου: Ο υπέροχος απατεώνας που πολλοί επιχείρησαν να μιμηθούν

1/10/2025 - 12:19μμ
Η Δούκισσα σε εκπομπή της ΕΡΤ, το 1986 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Δούκισσα του λαϊκού πενταγράμμου – Οι επιτυχίες, ο έρωτας με τον Βοσκόπουλο, ο Ζαμπέτας και η διεμφυλική εγγονή

30/09/2025 - 11:55πμ
Κατασκευή των ξύλινων οικιών για τους πρόσφυγες της Νέας Αγχιάλου (πηγή: «Η Δήμητρα»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Διωγμένοι από τους Βούλγαρους, πρόσφυγες στη Νέα Αγχίαλο, «αιχμάλωτοι» της ελονοσίας

30/09/2025 - 10:51πμ
Τα φώτα στον Θέμη Αδαμαντίδη (φωτ.: Facebook / Θέμης Αδαμαντίδης / Themis Adamantidis)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θέμης Αδαμαντίδης: Φωνή και ζωή, όλα στο κόκκινο

28/09/2025 - 12:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία του Ντένις Ρούτσι στο σημείο όπου ο πατέρας του πραγματοποιεί απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πάνος Ρούτσι: Εντός της ημέρας η απόφαση για τις τοξικολογικές εξετάσεις

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ypsilantis-Backnang Kultureller Pontischer Verein)

Νέα χορευτική χρονιά με πάρτι από τον Ποντιακό Σύλλογο «Υψηλάντης» Backnang

39 λεπτά πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 5ο Economist Thessaloniki Metropolitan Summit.  Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η παραίτηση Τσίπρα, το παρασκήνιο και οι κραδασμοί: Θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι θα τον ακολουθήσουν

1 ώρα πριν
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

2 ώρες πριν
Η μοναδική Μαίρη Χρονοπούλου (φωτ.: instagram.com/marychronopoulou_official)

Δύο χρόνια χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου – Η λαμπερή ζωή, οι ρόλοι, οι πληγές, το ατύχημα και το μυστήριο πίσω από το θάνατό της

2 ώρες πριν
Στην οθόνη οι νικητές του Νόμπελ Ιατρικής 2025 (φωτ.: EPA / Claudio Bresciani / TT Sweden Out)

Νόμπελ Ιατρικής 2025 σε τρεις επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις τους κατά των αυτοάνοσων και του καρκίνου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign