pontosnews.gr
Τρίτη, 5/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

Το μυστικό βρίσκεται στο κρεμμύδι!

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα γιαννούτσια ή γιαρούντζια είναι μια τρομερή έκπληξη της ποντιακής κουζίνας. Τραγανά απ’ έξω και με πολύ ζουμερή γέμιση, αυτά τα κιμαδοπιτάκια σίγουρα μένουν αξέχαστα.

Η συνταγή μάλιστα φέρει …σφραγίδα ποντιακής γνησιότητας, καθώς την παραχώρησε στο περιοδικό γαστρονόμος η Σοφία Παπαδοπούλου από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

Το μυστικό έγκειται στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού στη γέμιση: τα κρεμμύδια πρέπει να είναι διπλάσια σε βάρος από τον κιμά(!), για ζουμερό, νόστιμο μίγμα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, είναι που κάνει τα πιτάκια τόσο ιδιαίτερα.

ΥΛΙΚΑ

για 16 γιαννούτσια θα χρειαστούμε 16 φύλλα γιοχά,* μικρού μεγέθους

για τη γέμιση

300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το τηγάνισμα

αρκετό βούτυρο αγελάδας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη γέμιση

  1. Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο, σε πολύ δυνατή φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10’, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά.
  3. Ρίχνουμε 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20’, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Ρίχνουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.

για τα γιαννούτσια

  1. Παίρνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (αλλά όχι να μουλιάσει).
  2. Το απλώνουμε στον πάγκο και απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κ.σ. κιμά.
  3. Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  4. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
  5. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
  6. Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  7. Βάζουμε στο τηγάνι ένα γιαννούτσι και το τηγανίζουμε για 1-2’ από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά.
  8. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα γιαννούτσια, ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
  9. Σερβίρουμε τα πιτάκια ζεστά ή χλιαρά.

• Πηγή: Σοφία Παπαδοπούλου / gastronomos.gr.

________
* Τα φύλλα γιοχά μπορούμε να το προμηθευτούμε από καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τη σημαία ο Δημήτρης Ιγνατιάδης από τα Κάτω Πορόια Σερρών (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδόπολης Σερρών)

Ποντιακή παράδοση για τα γενέθλια της Ροδόπολης Σερρών

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Από χειροβομβίδα η έκρηξη σε καφετέρια στον Άγιο Παντελεήμονα

26 λεπτά πριν
Εμβολιασμός στη μουσουλμανική συνοικία της Σμύρνης (πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία/copyrights Εκδόσεις «Νέα Σύνορα»- Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε.)

Επιδημία ευλογιάς στη Σμύρνη, το 1871, ο εμβολιασμός και οι κερδοσκόποι

50 λεπτά πριν
Ο εξορκισμός του δαιμονισμένου Γερασηνού (ψηφιδωτό στη Βασιλική του Αγίου Απολλινάριου του Νέου, στη Ραβέννα. Πηγή: commons.wikimedia.org)

Σε αυτόν που είχε λεγεώνα δαιμόνων (Μέρος Γ’)

1 ώρα πριν
Ισραηλινοί στρατιώτες σε περιπολία με τεθωρακισμένο όχημα στα σύνορα με τη Γάζα (φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Ώρα μηδέν για τη Γάζα: Ο Νετανιάχου έτοιμος για την πλήρη κατάληψη

2 ώρες πριν
Eργασίες στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται τα «κόκκινα», ευέλικτα τιμολόγια

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign