pontosnews.gr
Σάββατο, 11/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

Κεφτέδες με μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι, γεμιστοί με καβουρδισμένο κουκουνάρι – Κατευθείαν από την ποντιακή παράδοση

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για το ποντιακό ταφικό έθιμο δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά εδώ.* Έχουν γραφτεί και προβληθεί πολλά τις προηγούμενες μέρες, κυρίως χάρη στις προσπάθειες της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, που με το καθιερωμένο «Παμποντιακόν πανοΰρ – Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» έχει καταφέρει να το βγάλει από τα στενά όρια της ποντιακής κοινότητας και να το εντάξει στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εδώ θα πούμε μόνο για τη γαστρονομική διάσταση του εθίμου, καθώς κάθε τάφος μεταμορφώνεται σε έναν μικρό μπουφέ με γεύσεις λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακές.

Σίγουρα τα πιροσκί έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους, χειροποίητα ή «του κουτιού», και ακολουθούν τα ντολμαδάκια (με μαυρολάχανα ή αμπελόφυλλα) και οι κάθε λογής πίτες και πιτάκια – λογικό, καθώς το ζητούμενο είναι να μπορεί το φαγητό να καταναλωθεί χωρίς σκεύη (θα το λέγαμε και ποντιακό finger food).

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αν κάτι μας κέντρισε όμως φέτος το ενδιαφέρον (και τους γευστικούς κάλυκες, που λένε οι επαΐοντες), είναι τα εξαιρετικά ποντιακά κεφτεδάκια που μας πρόσφερε η κυρία Μαρίνα.

Αφού περάσαμε ένα σύντομο τεστ γευσιγνωσίας (του τύπου «μάντεψε τα υλικά»), μας εξομολογήθηκε ότι τη συνταγή την βρήκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, όπου την καταχώρισε η Νένα Ισμυρνόγλου (γνωστή για τις μικρασιατικές ρίζες της, που απλώνονται στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία), με τον τίτλο «Ουν κεφτέ (κεφτέδες με πλιγούρι, γεμιστοί με κουκουνάρι)»:

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
200 γρ. πλιγούρι ψιλό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
τα φύλλα από ⅓ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
100 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι, για περίπου 2-3’
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (αρκετό ώστε να καλύπτει το ¼ του σκεύους)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα βαθύ μπολ. Τo καλύπτουμε με χλιαρό νερό και το αφήνουμε για περίπου 60’ να «μουλιάσει». Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά.
  2. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, το καλά στραγγισμένο πλιγούρι, το κρεμμύδι, το αυγό, τον μαϊντανό, το κύμινο, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο, και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα.
  3. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος καρυδιού.
  4. Τα πιέζουμε με τις παλάμες να ανοίξουν σε μικρούς δίσκους και τα γεμίζουμε με περίπου ½ κ.γ. κουκουνάρι.
  5. Κλείνουμε τη ζύμη καλά ώστε να εγκλωβιστεί το κουκουνάρι, και την πλάθουμε σε μικρούς, μακρόστενους κεφτέδες.
  6. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει περίπου το ¼ του σκεύους, και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, σε μέτρια φωτιά.
  7. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, για περίπου 2-3’ από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν σκούρο καφετί χρώμα.
  8. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  9. Συνοδεύουμε τους κεφτέδες με γιαούρτι.

• Πηγή: Νένα Ισμυρνόγλου / gastronomos.gr.

_____
* Διαβάστε το άρθρο του pontosnews.gr «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» 2025: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε το ταφικό έθιμο από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζουντα)

Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα»: Αύριο ο αγιασμός για τη νέα πολιτιστική σεζόν

18 λεπτά πριν
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

52 λεπτά πριν
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κόσοβο: Μετά από… 57 ψηφοφορίες εκλέχθηκε προεδρείο της Βουλής και έτσι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κούρτι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»)

Νέα σεζόν, νέα μαθήματα στον Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου)

Οι Πόντιοι της Ελασσόνας παρέλασαν στην επέτειο της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό

2 ώρες πριν
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign