pontosnews.gr
Κυριακή, 15/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπουρέκια σμυρναίικα με κιμά και κασέρι – Γεμάτα γεύση κι αρώματα!

Μπορείτε να τα γεμίσετε και με τυρί ή χόρτα – με λίγα λόγια, ό,τι αγαπάει ο καθένας. Το μυστικό άλλωστε είναι στη ζύμη

31/01/2025 - 8:08μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Αμαρυλλίς Τσέγκου)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Αμαρυλλίς Τσέγκου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Στη Σμύρνη συνήθιζαν πολύ τα μπουρέκια με κιμά, αλλά και με χόρτα. Την άνοιξη που είχε πολλά χόρτα, τα έφτιαχναν με μυρώνια και καυκαλήθρες.

»Φέτα τότε δεν είχαν, είχαν ένα τυρί λευκό που είτε το έφτιαχναν μόνοι τους είτε το αγόραζαν και ήταν πολύ παχύ, ωραίο και νόστιμο.

»Σήμερα η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές, τα μπουρέκια μπορούν να φτιαχτούν και με έτοιμο φύλλο κουρού. Τα αυθεντικά, όμως, είναι με τη ζύμη με το γιαούρτι».

Αυτά έγραφε η Θέμις Παπαδοπούλου στο περιοδικό Γαστρονόμος, από όπου και αλιεύσαμε τη συνταγή, και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πως το μυστικό για τα καλά μπουρέκια βρίσκεται στη ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

4 φλ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού, για επάλειψη

για τη γέμιση

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση από σπάλα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
¼ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά, χτυπημένα
2-3 κ.σ. κασέρι τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη ζύμη

  1. Βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το γιαούρτι και λίγο-λίγο χλιαρό νερό, περίπου 100 ml.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ενσωματώνοντας το αλεύρι μέσα στο χυλό που δημιουργείται.
  3. Αργά και σταδιακά προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σχετικά μαλακή και κολλώδη ζύμη.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το επίμονο ζύμωμα με τις γροθιές μας για περίπου 10’, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάρει στα χέρια.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελάχιστο αλεύρι.
  6. Στο τέλος του ζυμώματος δεν θα πρέπει να έχει απομείνει καθόλου αλεύρι στο μπολ.
  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20’, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

για τη γέμιση

  1. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7’ ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3’, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μίγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.

για τα μπουρέκια

  1. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αρκετό αλεύρι.
  2. Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε, στην αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλά πιτάκια με διάμετρο 10-12 εκ.
  3. Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στον μισό δίσκο και κλείνουμε με τον υπόλοιπο σε μισοφέγγαρο.
  4. Πατάμε τις άκρες από τα μπουρέκια, για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
  5. Αλείφουμε με τον κροκό αυγού και ψήνουμε τα μπουρέκια στους 170-180°C για περίπου 25’, μέχρι να ροδίσουν.

• Πηγή: Θέμις Παπαδοπούλου / gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

7/03/2025 - 12:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έθιμο του Κλήδονα στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας-Πειραιώς: Το έθιμο του Κλήδονα στο έργο «Σμύρνη, η ομορφότερη των πόλεων»

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

1 ώρα πριν
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

2 ώρες πριν
Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

2 ώρες πριν
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

3 ώρες πριν
Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign