pontosnews.gr
Κυριακή, 6/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

108η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων

Οι τοπικές Αρχές τη χαρακτήρισαν «ακατάλληλη». Τι απαντούν οι Αρμένιοι

21/04/2023 - 3:32μμ
Τούρκοι και Αρμένιοι κρατούν φωτογραφίες θυμάτων και του δολοφονημένου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την 103η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ. αρχείου: EPA/ Sedat Suna)

Τούρκοι και Αρμένιοι κρατούν φωτογραφίες θυμάτων και του δολοφονημένου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την 103η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ. αρχείου: EPA/ Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κόκκινη κάρτα έδειξε και φέτος ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά στους Αρμένιους που θέλουν να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας, ανήμερα της 24ης Απριλίου, με μια ειρηνική εκδήλωση στη Χαλκηδόνα (τουρκ.: Καντίκιοϊ)

Το γραφείο του κυβερνήτη ενημέρωσε την ακτιβιστική ομάδα «Πλατφόρμα Εορτασμού της 24ης Απριλίου» ότι η εκδήλωση κρίθηκε «ακατάλληλη» και απαγορεύεται η διεξαγωγή της.

Η εκδήλωση είχε απαγορευτεί και πέρυσι από τον κυβερνήτη ενώ και τα δύο προηγούμενα χρόνια γινόταν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας Covid-19.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια (πηγή: twitter.com/AliYerlikaya)

«Είναι απαράδεκτη απόφαση»

Οι ακτιβιστές της «Πλατφόρμας Εορτασμού της 24ης Απριλίου» που διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης από το 2010, επέκριναν την απαγόρευση του κυβερνήτη Κωνσταντινούπολης, επισημαίνοντας πως οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνταν πάντα χωρίς προβλήματα, παρόλο που στοχοποιήθηκαν από διάφορες δυνάμεις ήδη από την πρώτη στιγμή.

«Φέτος δεν υπάρχει καμία λογική αιτία για να απαγορευτεί η εκδήλωση μνήμης, όπως υπήρχε πέρυσι. Σε μια κοινωνία όπου διοργανώνονται ελεύθερα ρατσιστικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, όπου αυτοί που συνεχίζουν να δαιμονοποιούν τους απογόνους των Αρμενίων και των Ασσυρίων – οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915– και συνεχίζουν να αποξενώνουν τις μειονοτικές κοινότητες με τη ρατσιστική ρητορική μίσους περπατούν ελεύθερα, η απαγόρευση αυτού του γεγονότος, που θυμόμαστε με σεβασμό και ήρεμα αυτούς που χάσαμε το 1915, είναι απαράδεκτη.

»Η κατά μέτωπο αντιμετώπιση του 1915 είναι ένα απαραίτητο βήμα για την οικοδόμηση της δημοκρατίας, της ισότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε γερά θεμέλια σήμερα. Χωρίς αυτήν την κατά μέτωπο αντιμετώπιση, καμία δημοκρατική κίνηση δεν μπορεί να είναι μόνιμη και καμία κοινωνική σχέση δεν μπορεί να είναι ισότιμη.

»Το γραφείο του κυβερνήτη δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι ενάντια στη δυναμική του εκδημοκρατισμού, με την απαγόρευση της εκδήλωσης μνήμης μας. Καλούμε το γραφείο του κυβερνήτη να άρει αυτήν την απόφαση».

Την ίδια ώρα, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης στη συνοικία Σουλταναχμέτ στην ιστορική χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης, όπως κάθε χρόνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Americanimmigrantstories/Facebook)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η οικογένεια Γκαζαριάν στη Βοστώνη του 1908 – Μια φωτογραφία-ντοκουμέντο λίγο πριν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

31/07/2026 - 1:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

19 λεπτά πριν
Συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Εκλογές το 2027 – «Ο Σαμαράς έχει τεχνογνωσία στο πώς να κάνει κακό στην παράταξη»

43 λεπτά πριν
Με παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρα των Σανταίων κατά το μνημόσυνο στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Παναγία Σουμελά: Μνημόσυνο για τους Σανταίους που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στη Δροσοπηγή Αφιδνών, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nikos Livanos)

Φωτιά στη Δροσοπηγή Αφιδνών: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις – Μήνυμα από το 112

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης / EUROKINISSI)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτική Προστασία Δήμου Κόνιτσας)

Πέντε μέρες καίει η φωτιά στο δάσος της Τραπεζίτσας στην Κόνιτσα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV