pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τέμπη, 28/2/2023: «Μη κλαις κιφάλ’ ντο έπαθες, κλάψον ντο θα παθάνεις»

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα

19/03/2023 - 4:25μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η τραγωδία στα Τέμπη επιβάλλει ασκήσεις αυτογνωσίας και βαθείς συλλογισμούς. Πρώτιστα για την ατομική μας ευθύνη σ’ αυτήν, αν αντέχουμε τέτοιο τεστ εντιμότητας. Μεταξύ μας… αλίμονο αν η έρευνα των αίτιων και πρωταιτίων φτάσει σε βάθος. Θα φτάσει στην πόρτα μας…

Μην κρυβόμαστε, όλοι είμαστε ξενιστές –από λίγο έως πολύ– του ασυνείδητου Ελληνάρα της αναξιοκρατίας, του μικροσυμφέροντος, του ρουσφετιού, της φοροδιαφυγής, της λούφας, της προχειρότητας, της αδράνειας, του «δε βαριέσαι», της αυθαιρεσίας και της κοινωνικής αναλγησίας.

Του παρτάκια με την απούσα διαλεκτική σκέψη, την απαξία στον κοινωνισμό, την περιφρόνηση στον εθελοντισμό και την κοινωφέλεια, την αντιπάθεια στη συλλογική ευθύνη και αυτοκριτική.

Όλοι μας, από λίγο έως πολύ, επιδιώκουμε αρπακόλλα επιτυχίες και παρακαμπτήρια βολέματα, καμαρώνοντας για τον «κολλητό» βουλευτή και τις προνομιακές συναλλαγές με τη συστημική εξουσία.

Στους customizing μικρόκοσμούς μας αποκρύβουμε ιδιοτελώς φίλους και συγγενείς «σταθμάρχες», αγνοώντας αφελώς το πλατωνικό αξίωμα «μαλάκας, μαλάκαν αεί πελάζει».

Με εμάς ως πολίτες «εαυτούληδες» δικαιωμάτων μα ποτέ υποχρεώσεων, με πολιτική αντίληψη άθυρμα των τηλεπαράθυρων, επιμορφωμένους σε χαζοπρωινάδικα, τηλεκανιβαλισμό και ανθυποκουλτούρα ελληνικών σίριαλ, με την αυτογνωσία μας παιδευμένη στο διαδίκτυο, κράτος αξιοκρατίας δεν λογίζεται, ας μην προσδοκάται μάταια.

Με εμάς ως πολίτες ανύπαρκτης κοινωνικής νοημοσύνης και βασικής σκέψης, με αναπηρία συλλογικής ευθύνης και δημοκρατικών ανακλαστικών, κράτος προόδου δεν συγκροτείται, ας μην προσδοκάται μάταια.

Με εμάς ως πολίτες ηδονισμένους σ’ ελαφρότητα και εφήμερη κενοδοξία, ημιμαθείς προκρούστες του νόμου, της ηθικής, του κάλλους και της αρετής, κράτος δικαιοπραξίας στους επόμενους δεν κληροδοτείται, ας μην προσδοκάται μάταια.

Με εμάς ως πολίτες «νύφε κλάν’, νύφε χολιάσκεται»,* κράτος σοβαρότητας δεν οικοδομείται, ας μην προσδοκάται μάταια.

Με εμάς ως πολίτες αλά καρτ δημοκρατίας, όπου «με τον λύκον τρώνε το πρόαν και με τον οικοκύρ’ πάν’ και μοιρολογούν’ ατο»* Τέμπη θα προκύπτουν, και λίγα πάθαμε θα λέμε…

Με εμάς ως πολίτες, εν χαυνώσει, ενδημούντες σε φαντασιακά συγκροτήματα εθνοϊδεοληπτικού ετεροπροσδιορισμού και θρησκοληπτικού αυτοπροσδιορισμού, τα εθνικά πένθη θα περισσεύουν. (Ίνα δικαιώνεται και ο ευφυής πολιτικός, που σε πρόσφατη και εν οίκω τελετή του υπουργείου του, εκστόμισε την ειλικρινή ομολογία πως η Ελλάδα πορεύεται σε δύο άξονες και μόνον. Στον πρώτο τού «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα’ ναι», και στον δεύτερο της εδραίας πεποίθησης των νεοελλήνων, πως «ο Θεός είναι σκανδαλωδώς [εσαεί] φιλέλληνας»…)

Το νεοελληνικό κράτος, της παλαιοπολιτικής, της κομματοκρατικής, της πελατειακής, της συντεχνιακής και δημοσιοϋπαλληλικής δημοκρατίας, το φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι.

Τον σταθμάρχη εμείς τον διορίσαμε, τον πολιτικό εμείς τον ψηφίσαμε, την αποικιοκρατική σύμβαση εμείς την υπογράψαμε, τα στραβά μάτια εμείς τα κάναμε – κι ας μη γελιόμαστε, θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε κάθε που κρίνεται η βολή και το προσωπικό μας συμφέρον.

Για τα Τέμπη εγκαλούμαστε, ένας προς έναν οι παρτάκηδες μικροί Μήτσοι πολίτες της βαλκανογκροτέσκ ελλαδοκοινωνίας μας.

Κιμπάρικη διαμαρτυρία είναι το φάσκελο στους καθρέφτες μας. Έντιμη διαδήλωση οργής είναι αυτή η γύρω-γύρω στους καναπέδες μας.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης
ΣΠΝ Cardinal Bessasrio

______
*Οι Ρωμιοί του Πόντου συνήθιζαν να λένε σκωπτικά:
• Για τον μακάριο της αμεριμνησίας, επιπολαιότητας και ασυνειδησίας του: «μη κλαις κιφάλ’ ντο έπαθες, κλάψον ντο θα παθάνεις» δηλαδή «μην κλαις κεφάλι για όσα σου έτυχαν, κλάψε για όσα σου μέλλονται».
• Για τον καθ’ έξιν δυσανασχετούντα και τιμητή των άλλων που αποφεύγει την αυτοκριτική: «νύφε κλάν’, νύφε χολιάσκεται», δηλαδή «η νύφη πέρδεται και μόνη της διαμαρτύρεται».
• Για τον καθ’ έξιν υποκριτή και διπρόσωπο: «με τον λύκον τρώει το πρόαν και με τον οικοκύρ’ πάει μοιρολογά το» δηλαδή με τον λύκο τρώει κάποιος το πρόβατο και κατόπιν το μοιρολογάει με τον τσοπάνο.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
PONTOS BLOG

Η πνευματική διάσταση του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού

26/10/2026 - 6:14μμ
(Φωτ.: Εριφύλη Μπακιρλή/ Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»)
PONTOS BLOG

3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα: Η ισχύς εν τη ενώσει

11/10/2026 - 11:59μμ
PONTOS BLOG

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

11/10/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης/Εικ.: gemini.google.com)
PONTOS BLOG

Ποντιακή διάλεκτος: Μπορεί η τεχνολογία να την κρατήσει ζωντανή στις νεότερες γενιές;

10/10/2026 - 1:32μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
PONTOS BLOG

Παναγία Σουμελά: Όταν η ιστορία και η μνήμη χρειάζονται άδεια

26/08/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του International Institute for Strategic Studies, Μπάστιαν Γκίγκριχ (φωτ.: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μητσοτάκης: Η εμπορική ναυτιλία δεν πρέπει να γίνεται όμηρος γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA/photos)

Οι Μωμόγεροι του Ποντιακού Συλλόγου Μανιακίου «Αμάσεια» στην Ονειρούπολη Δράμας

31 λεπτά πριν
Εικόνα από την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Γλυφάδα που δέχθηκε εμπρηστική επίθεση, στο ύψος της λεοφώρου Βουλιαγμένης  (φωτ.: Δανάη Δαυλόπουλου/ EUROKINISSI)

Γλυφάδα: Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σε γνωστή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/wokandapix-614097)

Μισθολογική διαφάνεια και ίση αμοιβή: Τι αλλάζει για εργοδότες και εργαζομένους από την 1η Νοεμβρίου 2026

1 ώρα πριν
Ο Αχιλλέας Αλφιεράκη, το1882, σε ηλικία 36 ετών (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Akhilles-Alferaki.jpg)

Αχιλλέας Αλφιεράκη (1846-1919): Ο Έλληνας αριστοκράτης που έγινε δήμαρχος Ταϊγανίου και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV