pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτακηνά μικίκια (ή μεκίκια) – Από τη Μικρά Ασία, αγαπημένα και στη Θράκη

Ένα από τα γλυκά που θα δοκιμάσουν όσοι τυχεροί βρεθούν «2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων», στη Νέα Αρτάκη

14/07/2022 - 4:35μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών)

(Φωτ.: Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, η παραλία της Νέας Αρτάκης θα γεμίσει νοστιμιές από τις αλησμόνητες πατρίδες. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών διοργανώνει το «2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων».

Τα μικίκια (ή μεκίκια) θα τα συναντήσουμε και ως «θρακιώτικους λουκουμάδες», η συνταγή που ακολουθεί, όμως, έρχεται κατευθείαν από την Αρτάκη της Μικράς Ασίας.

Είναι της Καίτης Ψαθέρη (μητέρας της προέδρου του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών), και την είχε γραμμένη στα τεφτέρια της η προγιαγιά-νενέ της, Μαλαμάκη Πινάτση. Φυσικά, μετά από δοκιμές την προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
5 αυγά μετρίου μεγέθους
1 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
1 φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο που έχουμε ζεστάνει πολύ καλά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το καυτό βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά να αναμιχθούν.
  2. Τρίβουμε με τα χέρια το μίγμα να μην έχει σβόλια, και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, όπου μέσα έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη και τα αυγά καλά χτυπημένα.
  4. Πλάθουμε πολύ λεπτά κορδονάκια και σχηματίζουμε βαρκούλες. Τσιμπάμε από πάνω με ένα ψαλίδι τη ζύμη για να γίνουν μύτες.
  5. Ζεσταίνουμε σε βαθιά κατσαρόλα το σπορέλαιο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να ψηθούν μέχρι μέσα και να γίνουν τραγανά. Τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
  6. Μετά τα πασπαλίζουμε με την άχνη και ρίχνουμε λίγη κανέλα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

MTV: Τέλος εποχής για το θρυλικό κανάλι που άλλαξε τη σχέση μας με τη μουσική

22 λεπτά πριν
Άποψη της Πάφρας, το 1877 (πηγή: eskiturkiye.net/813/bafra)

Ελματσίκ: Το αιματοβαμμένο χωριό της Πάφρας – Επέζησαν μόνο 40 Έλληνες

52 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)

Θεσσαλονίκη: ΕΔΕ μετά τον ξυλοδαρμό μαθητή σε δημοτικό σχολείο στο Παλαιόκαστρο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Στο ΜΟΔ Έδεσσας παραπέμπονται οι τρεις Τούρκοι για τους πυροβολισμούς κατά στελεχών της ΕΥΠ

2 ώρες πριν
Ο επετειακός λογότυπος του σωματείου

«Εύξεινος Πόντος» Κορινού: Χορός νεολαίας προ των πυλών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: flickr.com)

Ισπανία: Στην πόλη Τεράσα απαγορεύεται η υιοθεσία μαύρων γάτων – Για το καλό τους!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign