pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χοσάφ’, η ποντιακή υπερτροφή (video)

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» το προτείνουν ζεστό ως ιδανικό «φάρμακο» για το κρύωμα, ή κρύο πάνω σε γιαούρτι και γλυκές κρέμες

15/10/2021 - 2:27μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κομπόστα με ξερά φρούτα (τα τσίρα, όπως λέγονται στην ποντιακή διάλεκτο όσα ξεραίνονταν στον ήλιο, ένα συνηθισμένο κέρασμα για τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα), είναι το χοσάφ’ της ποντιακής κουζίνας.

Με σύγχρονους όρους θεωρείται υπερτροφή, καθώς τα μήλα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα αχλάδια που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιοξειδωτική δράση. 

Το χοσάφ’ το έτρωγαν κυρίως με πιλάφι, χασίλ’ ή ζυμαρικά, και κατά τις νηστείες.

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» το προτείνουν ζεστό ως ιδανικό «φάρμακο» για το κρύωμα, ή κρύο πάνω είτε σε γιαούρτι είτε σε γλυκές κρέμες.

200 γρ. αποξηραμένα σύκα
200 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα 
200 γρ. σταφίδες μαύρες 
1 κούπα ζάχαρη (250 γρ.) 
2 ξυλάκια κανέλα 
2 γαρίφαλα ολόκληρα
Μπορούν να προστεθούν και φρέσκα φρούτα, όπως κυδώνια, μήλα, αχλάδια
  1. Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα (εκτός από τις σταφίδες) σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε, μαζί με τις σταφίδες, σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε για 1 ώρα.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
  4. Βράζουμε σε μεγάλη φωτιά μέχρι το σημείο βρασμού και έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια και σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο.

Σάββας Καρίπογλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

10 λεπτά πριν
Ποντιακοί χοροί στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

100 χρόνια Απόλλων Καλαμαριάς στη ΔΕΘ – Χορός και μουσική πλημμύρισαν το περίπτερο!

51 λεπτά πριν

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου τιμούν τον Στάθη Νικολαΐδη για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ποντιακή μουσική

1 ώρα πριν

Βέλο Κορινθίας: «Από τις φλόγες στο Βέλο» – Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις Μικρασιατικής Μνήμης

2 ώρες πριν
Ο άτυχος ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης

Αυστραλία: Ο ομογενής Μερκούρης Ψυλλάκης έχασε τη ζωή του από επίθεση καρχαρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Athens Flying Week 2025: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τα φτερά του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign