pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι αδερφοί Τσαχουρίδη κάνουν τον Μίκη Ευξείνιο, σε μια μοναδική συναυλία

3/04/2019 - 11:47πμ
Η ποντιακή λύρα στο Καστελόριζο – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης μιλά για την αποψινή συναυλία (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μίκης ο διαχρονικός, Μίκης ο επίκαιρος, Μίκης ο συγκινητικός. Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την ημέρα που ο κύκλος τραγουδιών Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο «Διάνα» της Αθήνας, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από αυτές τις ευτυχείς συμπτώσεις, καθώς σε λίγες ημέρες η μεγάλη ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη θα «μπλέξει» με το ποντιακό μοιρολόι «’Πάρθεν η Ρωμανία», ενώ τα «Δακρυσμένα μάτια» θα οδηγήσουν «Στα περιβόλια».

Υπεύθυνοι είναι οι αδελφοί Τσαχουρίδη, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος, οι οποίοι την Παρασκευή θα παρουσιάσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον «Μίκη τον Ευξείνιο».

Πρόκειται για μια μουσική σύμπραξη που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα (η συναυλία δόθηκε στην αίθουσα του «Παρνασσού»), μιας και με όχημα τη φωνή και την ποντιακή λύρα χαράσσεται μια έθνικ μουσική διαδρομή πάνω σε μια επιλεγμένη ανθολογία τραγουδιών που οι δύο καλλιτέχνες έχουν προσεκτικά μελετήσει και δουλέψει από κοινού με τον συνθέτη. Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης είναι την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Πριν από την παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος» που φιλοδοξεί να γίνει μια απρόσμενη μουσική γεφύρωση της Ανατολής και της Δύσης, ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης συνομίλησαν με το pontos-news.gr για την εκτελεστική προσέγγιση που κάνουν πάνω στη συνθετική σκέψη του Θεοδωράκη. «Η μουσική του Μίκη έχει σημαδέψει κάθε ελληνική ψυχή. Από την πρώτη κιόλας πρόβα μας νιώσαμε μαζί με την εξαιρετική ομάδα μουσικών συγκίνηση και υπερηφάνεια. Ο Μίκης δεν είναι εύκολος συνθέτης και είναι πρόκληση για κάθε μουσικό να εκτελέσει τα έργα του. Έχουμε μάθει πολλά παίζοντας Μίκη», δηλώνει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.


Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης δίνει μια ποντιακή λύρα στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.: αρχείο αδερφών Τσαχουρίδη)

Φιλοδοξία των δύο μουσικών, που τονίζουν ότι είναι σαφώς πιο έτοιμοι για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης στην οποία θα πλαισιώνονται και από χορωδία 80 ατόμων, είναι αυτή η αξιόλογη μουσική παραγωγή να ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας. Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης απαντά: «Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες. Ο καθένας έχει την προσωπικότητά του και την ιδιαιτερότητά του στις συνθέσεις του. Κάποιες φορές, όμως, είναι αυτό που λέμε “ήρθε η ώρα” να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η γνωριμία μας με τον Μίκη στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Στην εξάωρη αυτή συνάντησή μας επιλέξαμε μαζί το ρεπερτόριο της παράστασης».

Κ. Τσαχουρίδης: Η επιθυμία μας να προσεγγίσουμε μέρος του ρεπερτορίου και των συνθέσεων του Μίκη με την ποντιακή λύρα, σε συνδυασμό με τη διαφορετική ενορχηστρωτική μας άποψη, ήταν κάτι που άρεσε και στον ίδιο.

Σε εκείνη τη συνάντηση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, τα δύο ποντιακής καταγωγής αδέρφια του χάρισαν μια ποντιακή λύρα. «Γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την ιστορία των παππούδων μας. Έχει πολλά αγαπημένα ποντιακά τραγούδια, διότι για τις συνθέσεις του έχει αντλήσει πολλά θέματα από την ελληνική μουσική παράδοση», αναφέρει ο Πόντιος λυράρης.

Στην παράσταση «Μίκης, ο Ευξείνιος» συμμετέχει και ένα σπάνιο μουσικό όργανο, το κεμεντζέλο (παίζει ο Χρήστος Καλιοντζίδης), το οποίο είναι μια μεγάλων διαστάσεων ποντιακή λύρα που ακούγεται σαν βιολοντσέλο. «Κάθε σύνθεση του Μίκη έχει κάτι ξεχωριστό να μας πει. Έχουμε αγαπήσει όλο το ρεπερτόριο της συναυλίας μας. Θα πρέπει να σας πούμε, βέβαια, ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι και η αισθητική της μουσικής όταν αυτή εκτελείται από όργανα παραδοσιακά όπως η ποντιακή λύρα, το κανονάκι, το ακορντεόν», σημειώνει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.


Στιγμιότυπο από τις πρόβες για τη συναυλία του 2018

Αυτή δεν είναι η μοναδική απρόσμενη μουσική συνάντηση για τα δύο αδέρφια από τη Βέροια που έχουν ως αφετηρία την παραδοσιακή ποντιακή μουσική. Αίσθηση προκάλεσε και η πρόσφατη σύμπραξη με τη Μαρινέλλα σε νυχτερινά μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. «Έχοντας ως κύρια μέσα έκφρασης την ποντιακή λύρα και την ανθρώπινη φωνή που εκτελούν συνθέσεις ενός επιλεγμένου ρεπερτορίου (από όπερα μέχρι ποντιακά), προσπαθούμε να αναδείξουμε τις απεριόριστες μουσικές δυνατότητες των δύο αυτών “μέσων”, καθώς επίσης να πετύχουμε και μια “συνέχεια” αναζήτησης της δικής μας ηχητικής ταυτότητας», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, και συμπληρώνει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εδώ και αρκετά χρόνια να κερδίζουμε μέσω των παραστάσεών μας ένα πιο διευρυμένο κοινό. Η κυρία Μαρινέλλα αγκάλιασε αυτή μας την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που μας είδε ζωντανά επί σκηνής».


Ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με στον Μίκη Θεοδωράκη (φωτ.: αρχείο αδερφών Τσαχουρίδη)

Απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι ίσως χάνουν την ποντιακή τους ταυτότητα οι αδερφοί Τσαχουρίδη επισημαίνουν ότι αυτή εκφράζεται μέσω της λύρας όταν εκτελεί αυστηρά ποντιακή μουσική και αντλεί το ρεπορτόριό της από την ποντιακή μουσική παράδοση. «Αυτό το ρεπερτόριο αποτελεί αφενός ένα μέρος των παραστάσεων μας, αφετέρου ο μουσικός πειραματισμός δεν σχετίζεται με την ποντιακή ταυτότητα μέσα στην οποία ναι μεν γεννηθήκαμε και ζούμε. Από την άλλη αντλούμε στοιχεία για τη δική μας προσωπική μουσική αναζήτηση και πειραματισμό», εξηγεί ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ενώ ο Κωνσταντίνος υποστηρίζει ότι οι απρόσμενες μουσικές συναντήσεις θα συνεχιστούν όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή σκηνή. «Αυτό που πάντα τονίζουμε είναι ότι η μουσική ακούγεται καλύτερα με τα μάτια κλειστά, μακριά από κλισέ, φοβίες και καθωσπρεπισμούς. Επομένως τα καλύτερα και τα πιο απρόσμενα έρχονται», αναφέρει.

Τέλος, αναλαμβάνοντας μια… δέσμευση για το μέλλον υπόσχονται συνεργασίες χωρίς κανέναν περιορισμό, μόνο με το μουσικό τους ένστικτο.

  • «Μίκης, ο Ευξείνιος» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 21:30.
  • Τιμές εισιτηρίων: 40-30-25-20-15 ευρώ | 20-15-10 ευρώ για παιδιά, φοιτητές, ΑμεΑ και κατόχους κάρτας ανεργίας.
  • Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, Public, ticketservices.gr.
  • Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον φιλανθρωπικό σύλλογο «Ο Φάρος του Κόσμου».
  • Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη φλέγεται. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην προκυμαία της πόλης προσπαθώντας μάταια να σωθεί (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Φωτογραφικό Αρχείο/  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σμύρνη 1922: Η φωτιά που άλλαξε την παγκόσμια τάξη – Ένα σημείο καμπής που ξεπερνά τον γεωγραφικό χώρο

14/09/2026 - 4:23μμ
Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

11/09/2026 - 10:08πμ
Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ και το εξώφυλλο του βιβλίου της (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία, άρνηση και δημοκρατία: Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

7/08/2026 - 11:55πμ
Ο Ζαν-Λουί Ανφ μπροστά από το μνημείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Έτερμπεεκ, και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ασσυρίων (πηγή: Les Engagés)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Είναι αδικία, στην Ευρώπη να παραμένει άγνωστη η ιστορία των Ποντίων Ελλήνων» – Ένας δήμος των Βρυξελλών δείχνει το δρόμο

2/07/2026 - 8:19μμ
Σέρρα από το χορευτικό σύνολο της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: «Ρωμιοσύνη»)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άγις Τουρσίδης: «Αν είσαι Έλληνας, η Σέρρα είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει»

1/07/2026 - 5:52μμ
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

30/06/2026 - 10:11μμ
Η Στέλλα Παπουλίδου, μια πολυπράγμων φιλόλογος (φωτ.: Αρχείο Σ. Παπουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Στέλλα Παπουλίδου μεταφέρει τα ποντιακά τραγούδια στη νοηματική: «Οι πατρίδες δεν είναι αλησμόνητες – είναι μέσα μας»

19/06/2026 - 3:56μμ
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος εξηγεί γιατί η συζήτηση δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή

25/05/2026 - 2:00μμ
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Άγιον Όρος (πηγή: αρχείο Αλκιβιάδη Στεφανή)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλκιβιάδης Στεφανής: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τι είναι γενοκτονία – Ο Πόντος είναι το παράδειγμα

17/05/2026 - 6:59μμ
Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

24/04/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Το 5Χ5 ο Παναθηναϊκός – Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: xanthinews.gr)

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV