Με τη μνήμη στραμμένη στους ανθρώπους που χάθηκαν και σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Η πόλη τίμησε την επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεων παρουσία εκπροσώπων των αρχών, συλλόγων και φορέων, σε μια ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν στο Ηρώο της Κομοτηνής, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας. Στη διαδικασία αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, δίνοντας τον επίσημο χαρακτήρα στην ημέρα μνήμης.
Ακολούθησε το μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την ακολουθία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Άνθιμος, καθώς ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων απουσίαζε στην Καρδίτσα.
Η ιστορική μνήμη μέσα από τη φωνή των Μικρασιατών
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γραμματέας του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», Χαράλαμπος Μαυρίδης.
Η παρουσία ενός μικρασιατικού συλλόγου στην εκδήλωση μνήμης συνδέει την ιστορική επέτειο με την ίδια την προσφυγική διαδρομή και με τις οικογένειες των απογόνων εκείνων που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τα δραματικά γεγονότα των αρχών του 20ού αιώνα. Η τελετή συνεχίστηκε στο Ηρώο της Κομοτηνής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της πόλης. Με την πράξη αυτή αποδόθηκε φόρος τιμής στους Έλληνες της Μικράς Ασίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διωγμών και των δραματικών γεγονότων που σημάδεψαν τον Ελληνισμό της περιοχής.

















