pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια αιρετική άποψη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

3/03/2019 - 2:16μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο άρθρο μας της Παρασκευής εξηγήσαμε τι είναι το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και η ομώνυμη άσκηση που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο. Παρότι οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι τις προηγούμενες μέρες αλλά και όσο διαρκεί η άσκηση έχουν επιδοθεί σε ένα ντελίριο προπαγάνδας σχετικά με την άσκηση και τις «δυνατότητες» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), ένας αρθρογράφος, με πολύ καλές προσβάσεις στο χώρο, κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που αξίζει τον κόπο να την μάθουν οι Έλληνες, μετά την υπερβολική δόση τουρκικής προπαγάνδας που αντικατοπτρίστηκε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.

Ακολουθεί το άρθρο του Αχμέτ Τακάν, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Yeniçağ» την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019:

Εγκαταλείψαμε το Αιγαίο εξ ολοκλήρου στους Έλληνες;
Είναι δυνατόν να μη νιώσει κανείς εθνική υπερηφάνεια και ευτυχία, όταν βλέπει σκηνές και στιγμιότυπα από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2019» που διεξάγεται ταυτοχρόνως στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο; Ασφαλώς όχι. Και μάλιστα όλα αυτά γίνονται μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για τις ΤΕΔ…

Όμως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα που υποχρεωθήκαμε να βιώσουμε… Σφίγγεται η ψυχή μας, ματώνει η καρδιά μας… Δυστυχώς έχουμε βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου! Παραδώσαμε το Αιγαίο στους Έλληνες. Επίσημα! Πώς; Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, απόστρατος επιτελικός συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές της άσκησης και μίλησε στην εφημερίδα μας:

«Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας κοινοποίησε σε όλο τον κόσμο τις περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά που θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τα πυρά, στο πλαίσιο της άσκησης. Με βάση τις ανακοινώσεις αυτές, η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019” διεξάγεται μόνο στον Εύξεινο Πόντο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη άσκηση το Αιγαίο εγκαταλείφθηκε στους Έλληνες. Οι δε ανακοινώσεις 0297/19 και 0311/19 της Διεύθυνσης Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, έχουν τις συντεταγμένες των περιοχών που θα διεξαχθούν οι εκπαιδεύσεις και θα εκτελεστούν πυρά, όμως δεν δημοσιεύθηκαν οι σχετικοί χάρτες. Αν βάλεις τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνεις ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις θα γίνουν στον Κόλπο της Σμύρνης, στο Ουζούν Αντά και όχι στο Αιγαίο.

»Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας με τις ανακοινώσεις 0310/19, 0312/19 και 0323/19 δημοσίευσε τις συντεταγμένες των περιοχών που θα εκτελεστούν πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου. Όμως και πάλι δεν δημοσίευσε τους σχετικούς χάρτες. Αν βάλει κανείς τις συντεταγμένες στο χάρτη, διαπιστώνει ότι οι βολές θα γίνουν στον Κόλπο του Ξηρού και στον Κόλπο της Σμύρνης. Δηλαδή οι βολές δεν γίνονται στο Αιγαίο αλλά στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας. Ενώ οι Έλληνες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νησιά μας που έχουν καταλάβει, ενώ στρέφουν τα πυροβόλα τους προς την Τουρκία και εκτελούν βολές, δεν ήταν φυσικό δικαίωμά μας να απαντήσουμε με μια άσκηση όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”;»

Συνεχίζοντας, ο Ουμίτ Γιαλίμ είπε:

«Οι ασκήσεις γίνονται για επίδειξη δύναμης και απόδειξη κυριαρχίας και αποσκοπούν στην αποτροπή του αντιπάλου. Όμως προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι η άσκηση αυτή δεν διεξάγεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου και κυρίως στα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Έλληνες. Η πρακτική αυτή δείχνει ότι έχουμε εγκαταλείψει και χαρίσαμε στους Έλληνες τα δικαιώματά μας, αφού δεν συμπεριλάβαμε στη “Γαλάζια Πατρίδα” τα 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα.

»Είναι πολύ περίεργο και μας εμβάλλει σε σκέψεις το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις με πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να κάνει τις εκπαιδεύσεις και τα πυρά σε εσωτερικές θάλασσες και να κάνει μόνο επισκέψεις λιμανιών στις ακτές του Αιγαίου.

»Η τελευταία άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα, ήταν η άσκηση “Πυρπολητής”, στις 28 Μαρτίου 2018, στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επιπλέον η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις και πραγματοποιεί πυρά πυροβολικού, αρμάτων, αντιαρματικών κτλ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με βάση τα ΜΟΕ που υπέγραψαν οι δύο χώρες, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου απαγορεύονται οι στρατιωτικές ασκήσεις. Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” διεξάγεται εκτός αυτής της περιόδου. Όμως η “Γαλάζια Πατρίδα” πρέπει να διεξάγεται στην περιοχή που βρίσκονται τα 18 τουρκικά νησιά και η μία τουρκική βραχονησίδα, καθώς και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».

Θα ρωτήσει κανείς «αυτή η άσκηση δεν έχει θετικές πτυχές;». Ο Ουμίτ Γιαλίμ απαντά ως εξής:

«Η μόνη θετική πλευρά της άσκησης είναι ότι διεξάγονται εκπαιδεύσεις με πυρά νότια της Κύπρου. Θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και πυρά και νότια της Κρήτης, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”».

Αυτά για την άσκηση, όμως είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις για προεκλογικούς σκοπούς. Στις προηγούμενες εκλογές λέγαμε ότι θα «εισβάλουμε στην Ιεράπολη και στο Κανδήλι» για να πάρουμε ψήφους. Τι έγινε; Απολύτως τίποτα!

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού χρειάζεται επανεξέταση η εξωτερική πολιτική

18/10/2025 - 8:44πμ
Νετανιάχου και Ερντογάν το ...μακρινό 2023  (φωτ.: x.com/RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι δέον γενέσθαι με το Ισραήλ

17/10/2025 - 4:25μμ
Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

14/10/2025 - 9:45πμ
Ένα χαμογελαστό παιδί με φόντο ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΓΝΩΜΕΣ

Γάζα με Παλαιστίνιους, χωρίς τη Χαμάς

12/10/2025 - 6:27μμ
Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια σπιτιών, στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/ MOHAMMED SABER)
ΓΝΩΜΕΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα και το έλλειμμα της ελληνικής πολιτικής

11/10/2025 - 9:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια (πηγή: Anadolu)

Ο «Καππαδόκης» Άγιος Γεώργιος: Οι Τούρκοι αναστηλώνουν εκκλησία, θέλουν να ξαναζωντανέψουν ελληνικό χωριό

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "ΣΕΡΡΑ")

Έρχεται ο ετήσιος χορός του χορευτικού ομίλου Ποντίων «Σέρρα»

29 λεπτά πριν
Ταξί στο κέντρο της Αθήνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Διήμερη απεργία ταξί στις 5 και 6 Νοεμβρίου – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι οδηγοί

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος)

Ελληνικές διακρίσεις στη 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων 2025

1 ώρα πριν
Τα ΕΛΤΑ Νεάπολης Αθηνών, στην Ιπποκράτους, μεταξύ αυτών που βάζουν λουκέτο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΤΑ: Αυτά είναι τα 204 καταστήματα που κλείνουν οριστικά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Ποντιακή αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας) «Ποντοξενιτέας»

Οι sold out εμφανίσεις Αργυρού-Κλαυδίας στο Opera του Σίδνεϊ με έντονο το ποντιακό στοιχείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign