pontosnews.gr
Τετάρτη, 27/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φθινοπωρινό στρούντελ με… κολογκύθιν, πράσα, φέτα και μανιτάρια

Πολύχρωμο, εποχικό και νοστιμότατο!

29/09/2023 - 3:36μμ
Φθινοπωρινό στρούντελ με κολοκύθα, πράσα, φέτα και μανιτάρια

(Φωτ.: akispetretzikis.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το φθινόπωρο είναι πια εδώ… Και μπορεί να στεναχωριόμαστε που εκτοπίζει το καλοκαίρι, έχει όμως και τα καλά του καθώς μαζί του έρχονται και πολλά φρούτα και λαχανικά που ακόμα κι αν τα βρίσκουμε πια όλο το χρόνο λόγω εισαγωγών, αυτή είναι η εποχή τους και τώρα έχουν την καλύτερη γεύση.

Βασίλισσα του φθινοπώρου –σε σούπες, πίτες και γλυκά– είναι αναμφισβήτητα η κολοκύθα, το κολογκύθιν1 των Ποντίων δηλαδή, γι’ αυτό και την υποδεχόμαστε με ένα… κεντροευρωπαϊκό στρούντελ made in Greece.

Τη συνταγή υπογράφει ο Άκης Πετρετζίκης.

ΥΛΙΚΑ

6 κ.σ. ελαιόλαδο, και έξτρα για άλειμμα
550 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φασκόμηλο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 πράσα
500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1 κ.σ. γλυκό κρασί (μαυροδάφνη)
75 γρ. καρυδόψιχα
200 γρ. φέτα σε κομματάκια
10-11 φύλλα κρούστας
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
  2. Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κυβάκια 2×2εκ.
  3. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το μισό φασκόμηλο, το μισό θυμάρι και το μισό σκόρδο.
  4. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψάκι και ψήνουμε για 15-20΄ μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στο μεταξύ κόβουμε το πράσο σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για 5΄. Αφαιρούμε από το τηγάνι και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια για άλλα 5΄ μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, το σκόρδο και το κρασί μαγειρεύοντας για άλλα 2΄ μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και να μειωθούν τα υγρά.
  7. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κολοκύθα, το πράσο, τα καρύδια και τα κομμάτια της φέτας. Προσθέτουμε τα μανιτάρια από το τηγάνι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης μας.
  8. Απλώνουμε 6 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο προσέχοντας να μην ακουμπάει το πινέλο τα φύλλα μας. Απλώνουμε πάνω τη γέμιση κατά μήκος των φύλλων (δηλαδή τη μεγάλη πλευρά τους) και ρολάρουμε σχηματίζοντας ένα μακρύ ρολό. Τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε το στρούντελ από πάνω με λίγο ακόμα βούτυρο.
  9. Κόβουμε τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα σε χοντρές λωρίδες πάχους 2 εκ. Απλώνουμε κάθε λωρίδα κάθετα στη μεγάλη διάσταση του στρούντελ καλύπτοντας όλο το μήκος του. Ραντίζουμε τα φύλλα προσεχτικά με βούτυρο και από πάνω βάζουμε τον παπαρουνόσπορο. Αφήνουμε να κρυώσει για 30΄ στο ψυγείο.
  10. Τέλος ψήνουμε για 45΄ μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα του στρούντελ. Αφήνουμε να κρυώσει περίπου 20΄ και σερβίρουμε.
___
1. Γνωστή ποικιλία κολοκυθιού στον Πόντο ήταν η καστανίτσα ή γλυκοκολόγκυθον, είδος κολοκυθιού άσπρο από έξω και κίτρινο εσωτερικά (από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού).

• Πηγή: akispetretzikis.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χρυσόστομος Καλαφάτης με φόντο τη φλεγόμενη Σμύρνη. Σε πρώτο πλάνο η αρχιερατική υπογραφή του ως μητροπολίτη Δράμας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

27 Αυγούστου 1922: Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος βαδίζει προς τον μαρτυρικό θάνατο

5 λεπτά πριν
Σημαίες στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τουρκία κατά Νετανιάχου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυρίων

30 λεπτά πριν
Τρόλεϊ στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυρανάκης: Τέλος τα τρόλεϊ σε δύο στάδια – Από τον ΟΣΕ η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο

54 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Θορικό Λαυρίου (φωτ.: Facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)

Την πρόλαβαν τη φωτιά στο Λαύριο – Μεγάλη κινητοποίηση

1 ώρα πριν
Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί, στην εκδήλωση του «Μιθριδάτη» στο Λαύριο (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»)

Κοζάνη: «Αρμενία-Πόντος, δύο λαοί, μία διαδρομή»

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της εφαρμογής MyStreet κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μαξίμου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

MyStreet, η νέα εφαρμογή για την προστασία του δημόσιου χώρου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign