pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελειώνει η κλεψύδρα στη Συρία – Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης

2/09/2018 - 2:46μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενώ ο πόλεμος στη Συρία βαίνει προς το τέλος του, όσο περνούν οι μέρες η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο και όσο περιπλέκεται, γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, της Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.

Και μια που αναφέραμε την Κύπρο, να πούμε ότι η Ρωσία δέσμευσε πέντε θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο και στην κυριολεξία την περικύκλωσε, για εκτέλεση βολών πυραύλων και ναυτικού πυροβολικού από τις 3 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ταυτόχρονο την επικινδυνότητα που θα έχει η περιοχή αυτό το διάστημα, για άλλα πλωτά ή εναέρια μέσα που ενδεχομένως ήθελε βρεθούν στην εν λόγω περιοχή.

Οι βολές θα γίνουν στο πλαίσιο μεγάλης αεροναυτικής άσκησης που θα διεξαχθεί στην περιοχή, με τη συμμετοχή 25 πολεμικών πλοίων και 30 μαχητικών αεροσκαφών, που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Μια πρώτη εκτίμηση για τη σκοπιμότητα της συγκέντρωσης τόσο μεγάλης δύναμης αλλά και της διεξαγωγής της άσκησης, είναι ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει μια ασπίδα γύρω από τις ακτές της Συρίας και από την επαρχία Ιντλίμπ, όπου αναμένεται να διεξαχθεί επιχείρηση ανακατάληψής της από το στρατό της Συρίας, συνεπικουρούμενου από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν αλλά και του Ιράκ. Σημειωτέον ότι η Τεχεράνη πλέον έχει νόμιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπως και η Ρωσία, μετά την υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με τη Δαμασκό μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Όσον αφορά τις προετοιμασίες σε στρατιωτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση βρίσκεται στις περιοχές Χάμμα και Χαλεπίου, απ’ όπου θα ξεκινήσουν οι κύριες κατευθύνσεις της επιχείρησης. Όσο για το χρόνο έναρξης της επιχείρησης, αυτή υπολογίζεται το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Μουαλίμ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε: «Οι δυνάμεις της Δύσης, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τριπλή επίθεση εναντίον της Συρίας (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία), για να προστατέψουν τους ένοπλους άνδρες της Αλ Νούσρα (νέο όνομα Fetih el Şam). Ασχέτως και αν μας επιτεθούν οι τρεις ή όχι, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Μια πιθανή επίθεση δεν θα μας σταματήσει, εμείς θα πάμε μέχρι το τέλος, θα εκκαθαρίσουμε το έδαφος της Συρίας από όλους τους ενόπλους».

Ο ίδιος δυο μέρες πριν, ευρισκόμενος κάπου στη Λαττάκεια, που βρίσκεται κοντά στο νομό Αντιόχειας (Χατάι), δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Αλεξανδρέττας, δήλωσε: «Αυτά είναι δικά μας εδάφη και παρότι τα κατέχουν άλλοι, εμείς θα επιστρέψουμε σ’ αυτά».

Για να συμπληρώσουμε την εικόνα της μιας πλευράς, που έχει ως επίκεντρό της τη Ρωσία, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε επίθεση στο Ιντλίμπ, γιατί έχει ως στόχο την «κυπροποίηση» των τριών περιοχών που κατέχει, δι’ αντιπροσώπων: του Ιντίλμπ, του Αφρίν και της Αλ Μπαμπ-Τζαραμπλούζ. Δηλαδή, έχει ως στόχο να ανσωματώσει με το χρόνο αυτές τις περιοχές της ΒΔ Συρίας.

Για το λόγο αυτόν, για να μεταπείσουν τη ρωσική πλευρά και να μην γίνει η επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιντλίμπ, επισκέφθηκαν δυο φορές σε μια εβδομάδα, στις 17 και 24 Αυγούστου, τη Μόσχα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και  ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, όπου είχαν συζητήσεις με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Σημειώνεται ότι στη δεύτερη επίσκεψη έγιναν δεκτοί και συζήτησαν και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν!

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Αυγούστου ο Ακάρ είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Ματτίς και πάλι για την Συρία και θέματα διμερή και τρομοκρατίας.

Επίσης, μέσα στο ίδιο πλαίσιο, την Τετάρτη 29 Αυγούστου επισκέφθηκε εκτάκτως την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ερντογάν, με κύριο «μενού» την επιχείρηση απελευθέρωσης του Ιντλίμπ.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά, της Δύσης, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεταφέρει ναυτικές μονάδες που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ (Tomahawk) σε θαλάσσιες περιοχές από τις οποίες μπορούν αν πλήξουν τη Συρία, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει πριν λίγες μέρες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Συρία με πυραύλους, 24 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσης του Ινλτίμπ, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ενώ η ένταση ανεβαίνει στην περιοχή, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία λέει ότι «μια επίθεση στο Ιντλίμπ, θα καταστήσει την παρούσα κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη».

Την ίδια μέρα, η αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ανέφερε ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ ανήσυχη για την αύξηση της έντασης στην περιοχή και ότι μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του καθεστώτος στο Ιντλίμπ, θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή». Επίσης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση που είχει η κ. Μέρκελ με τον Βλ. Πούτιν στο Μέερσμπεργκ πριν από δυο εβδομάδες, συζήτησαν την ανθρωπιστική πτυχή μιας πιθανής επιχείρησης στο Ιντλίμπ. Για το ίδιο θέμα ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μια επιχείρηση στο Ιντλίμπ μπορεί να προκαλέσει κύμα 800 χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία.

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι αυτή και τα μάτια όλων είναι στραμένα στην Τεχεράνη, όπου στις 7 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν Πούτιν-Ερντογάν-Ρουχανί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

14/09/2025 - 4:02μμ
Εικόνα από το πολωνικό χωριό Wohyn όπου έπεσε ρωσικό drone στις 10 Σεπτεμβρίου (φωτ.: EPA/ Wojtek Jargilo)
ΓΝΩΜΕΣ

Φθηνή πρόβα πολέμου;

13/09/2025 - 12:55μμ
Τραμπ και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ναρκοθετημένο το τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας

12/09/2025 - 3:58μμ
Ψηφιδωτό από τη Μαονή της Χώρας (φωτ.: Dick Osseman / pbase.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Β’)

9/09/2025 - 9:38πμ
(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi
ΓΝΩΜΕΣ

Μονή Σινά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

6/09/2025 - 9:36πμ
(Φωτ.: admie.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί καλωδίου και Τουρκίας

5/09/2025 - 3:43μμ
Η προσευχή της Αγίας Άννας και ο Ευαγγελισμός του Ιωακείμ. Ψηφιδωτό από το νάρθηκα του Καθολικού της Μονής Δαφνίου (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής – efada.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου (Μέρος Α’)

2/09/2025 - 9:45πμ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς τι ο εκνευρισμός του Φιντάν;

31/08/2025 - 3:48μμ
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Παντελεήμονος (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Άγιον Όρος σε μετάλλαξη και το παρασκήνιο του Σινά

30/08/2025 - 8:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofyev / Kremlin  / Sputnik Pool)
ΓΝΩΜΕΣ

Για την Τουρκία όλα θα κριθούν στη Συρία

29/08/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

26 λεπτά πριν
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης ο Κουγιουμτσίδης!

2 ώρες πριν
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

2 ώρες πριν
Computer room (φωτ.: Pixabay / Wolfgang Eckert)

Χάκερ «χτύπησαν» κορυφαίους οίκους ειδών πολυτελείας – Έκλεψαν προσωπικά στοιχεία

2 ώρες πριν
Αποδίδοντας φόρο τιμής στον Τσάρλι Κερκ, στο Πρόβο της Γιούτα (φωτ.: EPA / Lindsay D’ addato)

Το DNA του «προδίδει» τον αμίλητο δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign