pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τούρκος παρείσακτος στο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων

30/11/2017 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε συμφωνία Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος σχετικά με το μέλλον των Κούρδων της Βόρειας Συρίας. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βγάζουν την Άγκυρα από το διεθνές περιθώριο και επικοινωνούν την άποψη ότι διαθέτει περιφερειακό ρόλο και τις κατάλληλες συμμαχίες, προκειμένου να διασφαλίσει και να προάγει τα συμφέροντά της.

Η δεσπόζουσα παρουσία της Τουρκίας επί της ευρασιατικής περιμέτρου –σε ένα εκ των κρισιμότερων κομβικών σημείων αυτής– καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους οποιουσδήποτε ελιγμούς μακριά από την προστατευτική ασπίδα των αγγλοσαξονικών δυνάμεων. Αυτό συνιστά ένα αξίωμα το οποίο μπορεί να αναγνωσθεί αρκούντως ελαστικά όταν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές συμπράξεων για τη δύση στην περιοχή, αλλά δεν υπάρχει η ίδια ελαστικότητα όταν η απομάκρυνση της Τουρκίας συνδυάζεται με απόπειρα στρατηγικής εκμηδένισης των παραδοσιακά φιλοδυτικών Κούρδων. Άρα, ένα πρόβλημα της Τουρκίας αφορά τη διαχείριση των σχέσεών της με αμερικανοϊσραηλινό πόλο.

Το έτερο πρόβλημα σχετίζεται με τον παράγοντα «Ρωσία». Οι συστημικές παράμετροι, στις οποίες έχουμε αναφερθεί και παλαιότερα, δεν επιτρέπουν τη σταθεροποίηση μιας συμμαχικής σχέσης, πέραν της από καιρού εις καιρόν ανταλλαγής δώρων. «Δυο γάιδαροι μαλώνουνε στον ίδιο αχυρώνα» του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και του Εύξεινου Πόντου. Η Ρωσία επιβλέπει, υποβλέπει και αποβλέπει, και δεν υπάρχει περίπτωση να μεταχειριστεί την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, γεγονός που σαφέστατα θα ενοχλήσει στο μέλλον τους νεοοθωμανούς της Άγκυρας.

Για την ώρα, ο Ερντογάν επαναπαύεται στα κέρδη της «ρωσοτουρκικής προσέγγισης», αλλά τα παρεπόμενα της δομής του διεθνούς συστήματος είναι αμείλικτα.

Τελευταίος πυλώνας είναι το Ιράν. Ο ιρανοτουρκικός ανταγωνισμός στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί σίγουρα σημαντική παράμετρο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ιράν θέτει την πρώτη ενώπιον προαιώνιων διλημμάτων και συγχύσεων. Επί δεκαετίες η Τουρκία αποξενώθηκε από τη Μέση Ανατολή και προσέγγισε τη Δύση. Έπειτα, επαναπροσέγγισε τον μουσουλμανικό κόσμο με άξονα ακριβώς τις κοινές θρησκευτικές αναφορές. Εντούτοις, ο μουσουλμανικός κόσμος συνταράσσεται από μία άνευ προηγουμένου εσωτερική σύγκρουση, με ηγετικούς πόλους τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Πώς η Τουρκία θα μπορέσει να συνεχίσει να αυτοανακηρύσσεται ως ηγέτιδα δύναμη όλων των μουσουλμάνων και να παραμένει αλώβητη, όταν οι στρατηγικοί παράγοντες αναφοράς (ισλαμιστικά δίκτυα Μέσης Ανατολής και στρατιωτικές ομάδες) είναι ήδη πολωμένοι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση;

Σε γενικές γραμμές, το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξωτερικής πολιτικής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ήδη από την περίοδο Νταβούτογλου, είναι να καταστεί σαφές σε διεθνές επίπεδο ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις διαμορφωτικές συνιστώσες των περιφερειακών εξελίξεων, ή πιο απλά στις μεγάλες δυνάμεις.

«Είμαστε πυγμάχοι βαρέων βαρών και δεν μπορούμε να παλεύουμε με αντιπάλους ελαφρών ή μεσαίων βαρών» συνήθιζε να λέει ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το θέμα είναι πού εδράζεται η εν λόγω συλλογιστική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται κατά το τελευταίο διάστημα, η γραφειοκρατία και τα επιτελικά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων στελεχώνονται με άπειρα στελέχη, και οι πόρτες προς τη Δύση έχουν κλείσει με τρόπο που το εκ νέου άνοιγμά τους να απαιτεί αιματηρές θυσίες από πλευράς της Τουρκίας.

Εδράζεται σε μια ιδιότυπη μεγαλομανία και ιδεοληπτικού τύπου προσήλωση στην υπερκρατική δυναμική του Ισλάμ και του τουρκισμού, και προφανώς σε μια σειρά συντελεστών ισχύος οι οποίοι όντως έχουν γνωρίσει άνθηση κατά τα τελευταία δεκαπέντε έτη. Ωστόσο, το βασικό σημείο είναι πού στοχεύει, καθώς το αν και πώς στοιχειοθετείται κατά πάσα πιθανότητα είναι δευτερεύον.

Στοχεύει, λοιπόν, στην επικοινωνία συγκεκριμένης στρατηγικής εικόνας, η οποία παράγει αντίστοιχα αποτρεπτικά αποτελέσματα.

Η Τουρκία, έτσι, προβάλλεται ως ισχυρή δύναμη επιχειρώντας να αποκομίσει οφέλη, δίχως να καλείται να αποδείξει αν είναι όντως αναλόγως ισχυρή. Λίγο-πολύ αυτό ήταν και το σκεπτικό του Νταβούτογλου και κατ’ επέκταση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίος ο χειρισμός της κρίσης με την Ρωσία μετά την κατάρριψη του ρωσικού βαρέος βομβαρδιστικού, ο οποίος συνοψίστηκε στη λογική των «κενών περιεχομένου απειλών».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
Η Αγία Ελένη, έργο του Τσίμα ντα Κονελιάνο, 1495 (πηγή: artrenewal.org / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Δ’)

8/09/2026 - 3:57μμ
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα την Ιαπωνία (φωτ.: EUROKINISSI / Θωμαή Αντωνιάδου)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί δεν κάνουν τη Θεσσαλονίκη δεύτερο εθνικό πόλο;

5/09/2026 - 9:50πμ
Πεζοναύτες πραγματοποιούν αμφίβια απόβαση κατά την άσκηση «Efes-2026», στις 3 Μαΐου 2026 (φωτ.:  Χ / @tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

4/09/2026 - 3:56μμ
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1/09/2026 - 9:31πμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)
ΓΝΩΜΕΣ

Το  «κουρδικό στοίχημα» Ερντογάν-Μπαχστελί

30/08/2026 - 3:49μμ
Ο σταθμός «Νομαρχία» του μετρό Θεσσαλονίκης, ένας από τους πέντε νέους στην επέκταση της γραμμής προς την Καλαμαριά (φωτ.:  Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ήρθε ο βασιλιάς στο χωριό

29/08/2026 - 9:49πμ
Ελληνικές συστοιχίες Patriot (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Κινήσεις στη σφαίρα του παραλόγου

28/08/2026 - 4:35μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Β’)

25/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία «καταπίνει» την επίθεση του Ισραήλ

23/08/2026 - 4:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League: Ο ΟΦΗ «δάγκωσε» τον Ολυμπιακό – Ισόπαλοι Ηρακλής και Ατρόμητος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ακρίτες Σερρών/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς οι «Ακρίτες» στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Ροδόπολης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: MHSS - Monash Hellenic Students Society/Facebook)

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Μελβούρνης με… σουβλάκι, τζατζίκι, σούβλες και παραδοσιακούς χορούς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ultimate Championship: Πρώτη θέση ο Τεντόγλου με άλμα στα 8,35μ.

3 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV