pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνδυνος νέου Βιετνάμ για τις ΗΠΑ στη Συρία

10/09/2017 - 2:26μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ακόμα τις σκηνές από το τελευταίο ελικόπτερο που απομακρυνόταν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, το μεσημέρι της 30ής Απριλίου, ενώ την ίδια ώρα έμπαινε στο προαύλιο το πρώτο άρμα των Βορειοβιετναμέζων. Οι σκηνές εκείνες σηματοδοτούσαν την πιο σημαντική ήττα που δέχτηκε η υπερδύναμη που άκουγε στο όνομα ΗΠΑ, από μια χούφτα ξυπόλητους και φτωχούς μαχητές, που έθαψαν στις ζούγκλες και τις υπόγειες στοές την υπερηφάνεια των Αμερικανών.

Εκείνη η ήττα σημάδεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν πιο προσεκτικές στις επεμβάσεις τους σε ξένες χώρες.

Τηρουμένων των αναλογιών, ενώπιον μιας τέτοιας ήττας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία, όπου, με την «ευκαιρία» της εξέγερσης της συριακής αντιπολίτευσης, επιδίωξαν την ανατροπή του Άσαντ και την τριχοτόμηση της Συρίας για την εξυπηρέτηση στόχων που έχει θέσει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Μεσοποταμία.

Οι στόχοι που έθεσαν οι ΗΠΑ αρχικώς σε ένα βαθμό δεν πραγματοποιούνται για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον, προσέκρουσαν στην αποφασιστική στάση που τήρησαν Μόσχα και Πεκίνο, στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπου αλλεπάλληλες φορές έκαναν χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας σε προτάσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Άσαντ.
  • Δεύτερον, οι «υπεργολάβοι» που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της ανατροπής του Άσαντ και της τριχοτόμησης της Συρίας αποδείχτηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το στρατό της Συρίας, ο οποίος έδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις.
  • Τρίτον, η εμπλοκή στις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των πολιτοφυλάκων του Ιράν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του ηθικού και την αύξηση της μαχητικής ισχύος του στρατού της Συρίας.
  • Τέταρτον, από τη μια η επιλογή Ομπάμα να μην εμπλακούν με δικό τους στρατό οι ΗΠΑ στη Συρία και από την άλλη η απόφαση της Ρωσίας να συνάψει διακρατική συμφωνία με τη Συρία και να εμπλακεί ενεργά στον πόλεμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα σύγχρονα και αποτελεσματικά, όπως αποδείχτηκε, στρατηγικά και υποστρατηγικά όπλα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των επιχειρήσεων και στο να σταθεί όρθιος ο Άσαντ.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όμως αυτοί είναι οι κυριότεροι που έκριναν την πορεία των επιχειρήσεων στη Συρία.

Σημειώνεται ότι από ένα σημείο και μετά, το ζητούμενο ήταν ποιος θα εκκαθαρίσει τις περισσότερες και τις πιο κρίσιμες περιοχές της επικράτειας της Συρίας από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έφθασε να κατέχει περισσότερο από το 50% των εδαφών της χώρας.

Σε αυτόν τον ιδιότυπο αγώνα, από τη μια πλευρά ήταν και παραμένει ο στρατός της Συρίας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, και από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (ΔΔΣ), με βασικό εταίρο τους Κούρδους του YPG και υποστηρικτές τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τις λοιπές δυνάμεις του Συνασπισμού.

Οι ΔΔΣ έχουν εκκαθαρίσει μια περιοχή που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της επικράτειας της Συρίας, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, και βρίσκονται στα «τελειώματα» με τη Ράκα, η απελευθέρωση της οποίας είναι θέμα λίγων εβδομάδων. 

Ο στρατός της Συρίας έχει απελευθερώσει σχεδόν τα μισά εδάφη της Συρίας και τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντερ εζ Ζορ, και απομένει το άλλο ένα τέταρτο, που ελέγχουν τμήματα της λεγόμενης Συριακής Αντιπολίτευσης.

Και εκεί ακριβώς κρύβεται το «κουμπί»!

Πρόκειται για εδάφη στη νότια Συρία, όπου το Ισραήλ δεν θέλει την παρουσία του Ιράν και της Χεζμπολάχ, και για εδάφη στη ΒΔ Συρία, στο Ιντλίμπ, νότια της Αλεξανδρέττας, τα οποία τώρα κατέχει ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Στη νότια Συρία μάλλον ο Νετανιάχου τα έχει βρει με τον Πούτιν, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Το πιο κρίσιμο κομμάτι όμως είναι το Ιντλίμπ. Εκεί σχεδιάζονται δύο επιχειρήσεις, για την εκδίωξη της Αλ Κάιντα και τον έλεγχο της περιοχής. Η μια από την Τουρκία-Ρωσία-Συρία-Ιράν και η άλλη από τις ΗΠΑ-Γαλλία-Ρωσία-Συρία και τις ΔΔΣ, δηλαδή τους Κούρδους.

Αν γίνει το δεύτερο οι ΗΠΑ «σώζουν την παρτίδα», αν γίνει το πρώτο μιλάμε για ένα νέο Βιετνάμ…

Και δεν υπερβάλλουμε καθόλου…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Εικ.: Χ.Κ)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

12/07/2025 - 9:35πμ
Ισραηλινό F-35 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ λέει «όχι» στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

11/07/2025 - 3:26μμ
Μικρογραφία από εβραϊκό θρησκευτικό κείμενο του 14ου αι. (Haggadah) που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Γ’)

8/07/2025 - 9:10πμ
Πανό με την ισραηλινή σημαία στο κτήριο που έπεσε ιρανικός βαλιστικός πύραυλος στις 15 Ιουνίου. Στο πανό γράφει «Το Μπατ Γιάμ είναι δυνατό. Το Ισραήλ κερδίζει!» (πηγή:
EPA/Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο» (2)

6/07/2025 - 3:26μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς επανασχεδιάζεται ο χάρτης της Μέσης Ανατολής

5/07/2025 - 9:25πμ
Ισραηλινή σημαία τοποθετημένη πάνω σε αυτοκίνητο που βρισκόταν στην πόλη Ραμάτ Γκαν της μητροπολιτικής περιοχής του Τελ Αβίβ, η οποία χτυπήθηκε από ιρανικό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Το Ισραήλ κάνει «ταμείο»

4/07/2025 - 4:00μμ
Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ηλεία: Απόπειρα αρπαγής ανήλικης σε περιοχή της Ζαχάρως

45 λεπτά πριν
Απίστευτο ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά για όσα τους ενημέρωσε με έξυπνο τρόπο η δυναμική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου «Μαύρη Θάλασσα» (φωτ.: facebook.com/imavrithalassa

Η «Μαύρη Θάλασσα» άνοιξε παράθυρο στον Πόντο για τα παιδιά της Νέας Σμύρνης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: amnesty.org)

Ιράν: Δημόσιος απαγχονισμός ενόχου για βιασμό και φόνο ενός μικρού κοριτσιού

2 ώρες πριν
Εθελοντική αιμοδοσία (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: Ανάγκη για δεκάδες χιλιάδες μονάδες αίματος κάθε χρόνο

3 ώρες πριν
(Πηγή: RADIOTHIVA.gr)

Ριτσώνα: Φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στη βιομηχανική περιοχή

3 ώρες πριν
Στο πρόσωπο του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου είναι ζωγραφισμένη η αγαλλίαση του ανθρώπου που συναντά την πατρίδα του (φωτ.: facebook)

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: Τα άγια χώματα του Πόντου μέσα από τα μάτια του

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign