pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το πιο κρίσιμο στοίχημα της Τουρκίας

30/09/2016 - 2:24μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο άρθρο μας της 29/08/2016, με τίτλο «Αγώνας δρόμου Κούρδων-Τούρκων», αναφερθήκαμε στη σημασία που έχει η πόλη Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Χαλεπίου-Ράκκας και ενώνει την ευρύτερη περιοχή με την Τουρκία. Επίσης, αναφερθήκαμε στον αγώνα δρόμου Τούρκων, Κούρδων, Σύρων, Ρώσων και Αμερικανών για το ποιος θα την απελευθερώσει από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. που την κατέχουν.

Αυτόν το μήνα που πέρασε από το προηγούμενο άρθρο έχουν γίνει πολλά και φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι είναι σαν να σπρώχνουν την Τουρκία να κινηθεί αυτή προς την Αλ Μπαμπ.

Το τι ακριβώς γίνεται γύρω από αυτό το θέμα και το πώς αυτό επηρεάζει τις αεμρικανοτουρκικές σχέσεις, ας αφήσουμε τον εμπειρότατο αρθρογράφο της Milliyet, Φικρέτ Μπιλά,  να μας το περιγράψει…

Οι ΗΠΑ δίνουν εξετάσεις στην Αλ Μπαμπ
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στους Κούρδους των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG) τα όπλα που μετέφεραν με αεροπλάνα στο Κομπάνι. Τα όπλα μεταφέρθηκαν από δύο αεροπλάνα που έκαναν οκτώ εξόδους – δημοσιεύθηκαν και βίντεο από την επιχείρηση αυτή.

Η Άγκυρα ήταν ενήμερη. Ο πρόεδρος Ερντογάν, όταν μετέφερε την πληροφορία αυτή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, πήρε την απάντηση «Δεν είμαι ενημερωμένος», όμως ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ επιβεβαίωσε την πληροφορία και είπε ότι η παροχή όπλων στο YPG θα συνεχιστεί. Άλλωστε, οι ΗΠΑ στο θέμα αυτό παίζουν καθαρά.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τις επαφές του Προέδρου Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Όμως το YPG τι θα τα κάνει τα όπλα; Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι να προελάσει το YPG από ξηράς και να εκκαθαρίσει τη Ράκκα. Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια επιχείρηση. Οι ΗΠΑ κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Συνεχίζουν να δίνουν μηνύματα ότι προτιμούν τη συνεργασία με τους Κούρδους του PYD­-YPG.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην επιχείρηση της Ράκκας, από κοινού με το PYD-­YPG, θεωρείται από την Τουρκία μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία.

Το τεστ πριν από τη Ράκκα
Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ πριν από τη Ράκκα στην Αλ Μπαμπ. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) προσπαθούν να προελάσουν προς την Αλ Μπαμπ, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ). Το ΙΚ συνεχίζει να οχυρώνει την πόλη.

Η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στον έλεγχο της πόλης αυτής, για να αποτρέψει την επέκταση του PKK-­PYD-­YPG και για τον έλεγχο των συνόρων της.

Από την άλλη πλευρά, το μέτωπο PKK-­PYD-­YPG θέλει να καταλάβει την πόλη για να σχηματίσει τον Κουρδικό Διάδρομο. Γι’ αυτό σχεδιάζει επιχείρηση απελευθέρωσής της Αλ Μπαμπ από το ΙΚ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η Τουρκία θα τεστάρει τις ΗΠΑ στην Αλ Μπαμπ. Εάν τα όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο YPG πριν από τη Ράκκα χρησιμοποιηθούν στην Αλ Μπαμπ, τότε θα φανεί ότι οι ΗΠΑ βοηθούν το PKK­PYD να ανοίξει τον διάδρομο από το Νότο.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν διπλό παιχνίδι. Οι ΤΕΔ θα το κάνουν;

Ο ΕΣΣ προσπαθεί να προελάσει προς Αλ Μπαμπ, με την βοήθεια των ΤΕΔ. Όμως είναι αλήθεια ότι προχωρεί πολύ αργά. Στρατιωτικοί ειδικοί θεωρούν ότι ο ΕΣΣ πολύ δύσκολα θα καταλάβει και θα ελέγξει αυτήν την πόλη.

Γι’ αυτό, αν οι ΗΠΑ κατευθύνουν τον YPG προς την Αλ Μπαμπ, θα υποχρεωθούν οι ΤΕΔ να κινηθούν κι αυτές προς τα κει.

Για να αποτραπεί η δημιουργία του Κουρδικού Διαδρόμου είναι υποχρεωτικό οι ΤΕΔ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλάβουν την Αλ Μπαμπ. Η Τουρκία είναι έτοιμη γι’ αυτό, από στρατιωτικής πλευράς…

Η Τουρκία είναι κράτος και όχι οργάνωση
Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος-μαριονέτα. Είναι από τα κράτη με τη μεγαλύτερη παράδοση στον κόσμο. Γι’ αυτό, αν οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν στην ίδια ζυγαριά την Τουρκία με το PYD­YPG ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα είναι ένα τραγικό λάθος.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η Τουρκία δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/stokpic-692575/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η τριγωνομετρία στη γεωπολιτική

28/02/2026 - 5:54μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι με τον Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία. Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει δίκιο στη σύγκρουση Σαμαρά-Μητσοτάκη

28/02/2026 - 9:33πμ
Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

8 ώρες πριν
Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Ελβετία: Αποζημίωση 50.000 φράγκων στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο μπαρ του Κραν Μοντανά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας)

Η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας «ζωντάνεψε» την ποντιακή παράδοση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης

9 ώρες πριν
Το λιμάνι του Βατούμ στις αρχές του 20ού αιώνα, σε καρτ ποστάλ. Από εκεί εξαγόταν το πετρέλαιο του Καυκάσου προς τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε το Μπακού με το Βατούμ το 1883, το λιμάνι έγινε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο (πηγή: coe.int/colourful-stories-of-old-batumi)

Από το Βατούμ στην Κωνσταντινούπολη: Οι ελληνικές οικογένειες Αρβανιτίδη και Σιδερίδη στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign