Ανησυχητική ανατροπή στην πορεία περιορισμού της ιλαράς καταγράφει διεθνής επιστημονική μελέτη, καθώς τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών αυξήθηκαν σημαντικά μέσα σε τέσσερα χρόνια, την ώρα που η εμβολιαστική κάλυψη υποχώρησε.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», εξετάζει την εξέλιξη των περιστατικών, των θανάτων και των ελλείψεων στους εμβολιασμούς σε 204 χώρες και επικράτειες από το 2019 έως το 2023. Την επιστημονική ομάδα συντόνισε το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
15,6 εκατομμύρια παιδιά νόσησαν το 2023
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών που προσβλήθηκαν από ιλαρά ανήλθαν σε 15,6 εκατομμύρια το 2023, έναντι 11,1 εκατομμυρίων το 2019. Η αύξηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόοδο που είχε σημειωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς από το 1990 έως το 2019 τα κρούσματα παγκοσμίως είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 80%.
Ανοδική ήταν και η πορεία των εκτιμώμενων θανάτων από τη νόσο. Από περίπου 105.000 το 2019, έφτασαν τους 118.000 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.
Μειώθηκε η κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου
Παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων, η παγκόσμια κάλυψη των παιδιών με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Το 2023 διαμορφώθηκε στο 81%, από 83,6% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 23,7 εκατομμύρια βρέφη δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου το 2023, περίπου 1,7 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.
Το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν εντοπίζεται σε περιοχές με σημαντικά κενά στην εμβολιαστική κάλυψη. Περίπου τα μισά βρίσκονταν στην υποσαχάρια Αφρική και σχεδόν το ένα πέμπτο στη νότια Ασία.
Κίνδυνος επανεμφάνισης και σε χώρες υψηλού εισοδήματος
Η ιλαρά δεν αποτελεί αποκλειστικά πρόβλημα των χωρών με περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι πρόσφατες εξάρσεις κρουσμάτων στις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όταν δημιουργούνται κενά στην ανοσία του πληθυσμού.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς η υποχώρηση των εμβολιασμών μπορεί να ανατρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον περιορισμό μιας νόσου η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Η επιστημονική δημοσίευση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του «Nature Medicine»

















