pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: «Κλείδωσαν» οι χοροί των ΣΠΟΣ – Αυστηρές οδηγίες για την εμφάνιση των χορευτών

Οι αποφάσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενόψει της μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης

12/06/2026 - 9:19πμ
Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)

Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχέδια επί χάρτου έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τα σωματεία και οι ΣΠΟΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενόψει του 20ού Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, οριστικοποιήθηκε ο χάρτης των χορών ανά Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων ενώ στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συλλόγους: η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά.

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, οι χορευτές και οι χορεύτριες (άνω των 16 ετών) καλούνται αφενός να φέρουν σε πέρας το απαιτητικό χορευτικό πρόγραμμα, αφετέρου να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Οι χοροί που θα παρουσιάσουν οι πέντε Σύνδεσμοι στο 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Ομάλ’, Ανεφορίτσα, Κοτσιχτόν, Κοτς, Κοτσάρι.
  • ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος & Νήσων: Σαρικούζ Αργυρούπολης (Διπλόν), Τίκ’ Διπλόν, Τικ Τόνγιας, Μηλίτσα, Τρομαχτόν.
  • ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου: Από Παν και Κα Ματσούκας & Τίκ’ μόνον, Σαρικούζ Πάφρας, Τρυγόνα, Καλόν Κορίτς, Φυσερέτ’κον.
  • ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: Σαρικούζ Παλαιάς, Διπάτ, Τεκ Καϊτέ Πάφρας, Πατούλα, Σερανίτσα.
  • ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας: Κοτσαγκέλ, Εταίρε, Εμπροπίσ’, Τύρφων, Λέτσινα.

(Φωτ.: poe.org.gr)

Οδηγίες για την εμφάνιση χορευτών-χορευτριών

Η ΠΟΕ υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η εμφάνιση να συμβαδίζει απόλυτα με την παράδοση. Για το λόγο αυτό, εξέδωσε έναν λεπτομερή οδηγό προκειμένου να αποφευχθούν τα… ευτράπελα.

Χορεύτριες

  • Φορεσιά–Κόσμημα: Όλα τα εξαρτήματα πρέπει να είναι επιμελώς φορεμένα. Απαγορεύονται τα σκουλαρίκια στη μύτη ή σε άλλα εμφανή σημεία του προσώπου. Επιτρέπεται μόνο ένα σκουλαρίκι παραδοσιακού τύπου σε κάθε αυτί (π.χ. φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό/ασημένιο σκαλιστό). Αποκλείονται κρίκοι και φο μπιζού. Τα νύχια πρέπει να είναι άβαφα και απαγορεύονται τα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια.
  • Κόμμωση-Κεφαλόδεμα: Τα μαλλιά πρέπει να είναι μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή χαμηλό παραδοσιακό κότσο. Τα λυτά, ασύμμετρα ή έντονα βαμμένα μαλλιά, καθώς και το κοντό κούρεμα δεν συνάδουν με την παράδοση· σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κάλυψη του κεφαλιού με μαντήλι. Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα (ή μόνο μαντήλα), πάντα παραδοσιακά δεμένη.
  • Μακιγιάζ-Ένδυση: Το μακιγιάζ πρέπει να είναι ελαφρύ, σε φυσικούς τόνους, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Το στήθος πρέπει να είναι καλυμμένο (ειδικά σε «ανοιχτά» καμίσια) και μπορεί να κοσμείται με παραδοσιακά επιστήθια κοσμήματα. Στη μέση, πάνω από τη ζουπούνα, είναι απαραίτητο το «λαχώρ’» ή το «ταραπουλούζ». Το μήκος της κλασικής ζουπούνας πρέπει να φτάνει στον αστράγαλο και να καλύπτει πλήρως το σαλβάρ’. Απαγορεύονται τα ψηλά και λεπτά τακούνια.

Χορευτές

  • Φορεσιά-Κεφαλόδεμα: Η ενδυμασία πρέπει να είναι άρτια και το κεφάλι καλό είναι να μην μένει ακάλυπτο, φέροντας επιμελώς το «πασλούκ». Απαγορεύονται τα σκουλαρίκια στο πρόσωπο.
  • Ένδυση-Κόσμημα: Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο με τα μανίκια κατεβασμένα. Απαγορεύονται τα ρολόγια χειρός και οι εμφανείς καδένες στο λαιμό. Επιτρέπονται μόνο παραδοσιακά κοσμήματα (εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες).
  • Ζώνη-Υπόδηση: Το ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) πρέπει να είναι σφιχτά δεμένο για να μην λύνεται κατά το χορό. Τα αθλητικά παπούτσια (ειδικά τα πολύχρωμα) αποκλείονται· οι χορευτές πρέπει να φορούν παραδοσιακά υποδήματα ή μαύρα στρωτά παπούτσιά.

Ειδικά για το χορό Σέρρα: Για λόγους ομοιομορφίας, προτείνεται ζίπκα και σκουρόχρωμο πουκάμισο, ιδιαίτερα αν ο χορευτής δεν φορά πανωφόρι.

Η οργανωτική επιτροπή ζητά την πλήρη και συνειδητή συνεργασία όλων των συλλόγων, ώστε το επετειακό 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών να αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά ένα πρότυπο πολιτιστικής και ιστορικής ακρίβειας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Vintage φωτογραφία με το χορό των μαχαιριών, σε χοροεσπερίδα του Συλλόγου (φωτ.: Σύλλογος Πόντιων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

29ος Ακριτικός Κύκλος: Η καρδιά του ποντιακού πολιτισμού χτυπά ξανά στο Στρατόπεδο Καρατάσιου!

11/06/2026 - 10:46μμ
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κρυονερίου Καβάλας «Ο Ακρίτας»: Η ιματιοθήκη του σωματείου εμπλουτίστηκε με εφηβικές φορεσιές – Γιατί το μέλλον είναι μπροστά

11/06/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΕΝ ΠΟΕ: Στο Παρανέστι Δράμας η 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας – Αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

11/06/2026 - 7:15μμ
(Φωτ.: Facebook/Caitlin Tough MLA)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων: Βουλευτής στην Αυστραλία εισηγήθηκε στο Κοινοβούλιο της Καμπέρας τη διδασκαλία των γεγονότων στα σχολεία

11/06/2026 - 6:06μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου - Γραφείο Τύπου)
ΠΟΝΤΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Πόντιο ποιητή Νεόφυτο Ιορδανίδη στο Ωραιόκαστρο

11/06/2026 - 3:03μμ
Η Παναγία Σουμελά από ψηλά (φωτ.:: Facebook / Ali Fatih Akçay)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Προβληματισμός για την ένταξη της Παναγίας Σουμελά στην UNESCO χωρίς εγγυήσεις για την ιστορική της ταυτότητα

11/06/2026 - 2:07μμ
To εμβληματικό γλυπτό της νίκης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και χάρτης των μυστικών συμφωνιών των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου (πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Βλάση Αγτζίδη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σφαγές των Ελλήνων και οι νουθεσίες του Λένιν

10/06/2026 - 9:39μμ
Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών στο «Food for Good», Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καλαμαριά: Ποντιακές γεύσεις με σκοπό την προσφορά στο «Food for Good»

10/06/2026 - 8:51μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Οι 8 σημασίες του ρήματος γομώνω – Και ένα όμορφο τραγούδι

10/06/2026 - 4:15μμ
(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξανδρούπολη: Βιωματικό ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου για τους μαθητές του 3ου Δημοτικού

10/06/2026 - 9:23πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στιγμή του Πυρρίχιου Σέρρα στο 19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Καρδίτσα (φωτ.: poe.org.gr)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: «Κλείδωσαν» οι χοροί των ΣΠΟΣ – Αυστηρές οδηγίες για την εμφάνιση των χορευτών

1 λεπτό πριν
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

25 λεπτά πριν
Σκηνή από δρόμο της Τεχεράνης, 11/6/2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για συμφωνία με τις ΗΠΑ, λέει το ΥΠΕΞ

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αλλάζει σήμερα ο καιρός σε πολλές περιοχές, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού και μέχρι πότε αναμένονται τα φαινόμενα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Francisco Guasco)

Μουντιάλ 2026: Νίκη με ανατροπή η Νότια Κορέα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sashenka Gutierrez)

Μουντιάλ 2026: Ιδανική πρεμιέρα με νίκη το Μεξικό στο «Αζτέκα»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign