pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

Η διαχείριση της φτώχειας και της απόκλισης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

27/01/2026 - 10:11πμ
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])

Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Κωνσταντινούπολη της οθωμανικής περιόδου, μια πόλη «τάξης και αυστηρού ελέγχου», χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν στο περιθώριο ή στα όρια της νομιμότητας. Φτωχοί μετανάστες, ανειδίκευτοι εργάτες, υπηρέτες, Ρομά, πόρνες, ζητιάνοι και ψυχικά ασθενείς ήταν συνεχώς υπό έλεγχο τόσο από τα όργανα της τάξης όσο από τους απλούς πολίτες που είχαν τον ρόλο πληροφοριοδότη.

Το ποινικό σύστημα, συνδυασμός ισλαμικού (şeriat) και κοσμικού δικαίου (kânûn), διαχώριζε τα εγκλήματα σε εκείνα κατά της θρησκείας (π.χ. παράνομη συνουσία ή κλοπή), τα οποία διώκονταν αυτεπάγγελτα και με καθορισμένες ποινές, και σε «ιδιωτικά» εγκλήματα, τα οποία θεωρούνταν αντιδικίες του δράστη με το θύμα ή τους συγγενείς του (όπως η ανθρωποκτονία ή η σωματική βλάβη).

Στην πράξη όμως, η κρατική εξουσία παρενέβαινε και στις δύο περιπτώσεις, επιβάλλοντας χρηματικές, σωματικές ή εξοριστικές ποινές. Για όσους βρίσκονταν χαμηλά στην κοινωνική ιεραρχία, αυτό το σύστημα σήμαινε συχνά μεγαλύτερη έκθεση στην καταστολή.

Η διατήρηση της τάξης στην Πόλη δεν διασφαλιζόταν μόνο από ανώτερους αστυνομικούς ή άλλους αξιωματούχους. Από τον καϊμακάμη και το σούμπαση μέχρι τον αγορανόμο (muhtesib) και τον αρχηγό της αστυνομίας (asesbaşı), όλοι μπορούσαν να επιβάλλουν ποινές. Το δικαστικό σύστημα επέβαλλε χρηματικές και σωματικές ποινές (θάνατο, φυλάκιση, κάτεργο, εξορία). Επιπροσθέτως οι ίδιες οι συνοικίες λειτουργούσαν ως «χώροι επιτήρησης»: ιμάμηδες, ιερείς και κάτοικοι μετατρέπονταν σε άτυπους φύλακες της ηθικής, καταγγέλλοντας «ύποπτους», «ανήθικους» ή απλώς ανεπιθύμητους γείτονες.

Ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία ήταν οι φτωχοί μετανάστες από την ύπαιθρο, οι λεγόμενοι çift bozan ή «χαλαστές του ζευγαριού» (εντός της πρωτεύουσας συναντούμε και την ονομασία manav), που εγκατέλειπαν τη γη τους και κατέφθαναν στην Κωνσταντινούπολη αναζητώντας εργασία.

Αυτό το είδος μετανάστευσης –παράνομο από τη στιγμή που ο «ζευγαροχαλαστής» δεν άφηνε κάποιον στη θέση του ή δεν πλήρωνε τον αντίστοιχο φόρο– αυξήθηκε δραματικά στα τέλη του 16ου και τις αρχές του 17ου αιώνα, εξαιτίας της αγροτικής και πολιτικής κρίσης της περιόδου, και άσκησε ισχυρές πιέσεις στην οικονομία της πρωτεύουσας.

Ο μεγάλος όγκος αυτών των ανθρώπων φαίνεται να προέρχεται από τη μουσουλμανική ύπαιθρο της Μικράς Ασίας, δε λείπουν όμως και αναφορές σε χριστιανούς από την Αλβανία ή τον ελλαδικό χώρο, ιδίως σε εξειδικευμένους εργάτες που δούλευαν σε διάφορα «μεγάλα έργα» της εποχής. Όπως φαίνεται, διέμεναν στους ξενώνες των βακουφιών, στα χάνια και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για εργένηδες, ενώ ενίοτε φαίνεται πως κοιμούνταν σε καταστήματα, όπου προφανώς εργάζονταν, κάτι που απαγορεύτηκε επανειλημμένα.

Στο ίδιο γκρίζο κοινωνικό τοπίο κινούνταν μικροπωλητές εκτός συντεχνιών, άνεργοι, υπηρέτες και δούλοι. Οι τελευταίοι εμφανίζονται συχνά στις πηγές να εμπλέκονται σε μικροεγκλήματα, γεγονός που αντανακλά λιγότερο την «ηθική τους» και περισσότερο τη δομική τους αδυναμία. Οι μικροτεχνίτες και έμποροι, από την άλλη, δεν ήταν πάντα παθητικοί υπήκοοι: συμμετείχαν σε εξεγέρσεις και κοινωνικές αναταραχές, διεκδικώντας χώρο και φωνή μέσα στην πόλη.

Ιδιαίτερη θέση στο περιθώριο κατείχαν οι Ρομά, που ζούσαν κυρίως κοντά στα τείχη ή σε ανοιχτούς χώρους. Αν και η θέση τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν συχνά καλύτερη από ό,τι σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, αντιμετωπίζονταν με καχυποψία και περιφρόνηση από την ελίτ, ιδίως λόγω του νομαδικού τρόπου ζωής τους.

Οι Ρομά αναγράφονταν συχνά παράτυπα στους «παρείσακτους»  των καταλόγων των γενίτσαρων. 

Παρά τις περιστασιακές διώξεις, δεν αποκλείονταν πλήρως από την κοινωνική ζωή, γεγονός που αποκαλύπτει τα ρευστά όρια του οθωμανικού «περιθωρίου».

Εικόνα από οθωμανικό χειρόγραφο με τίτλο «Ένας Σεΐχης θυμάται τα νιάτα του», που δημοπρατήθηκε το 2018 από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο (πηγή: Sotheby’s)

Γυναικεία και ανδρική πορνεία

Η εγκληματικότητα, όπως προκύπτει από τις πηγές, δεν αποτελούσε μονοπώλιο κάποιας ομάδας. Οι κλοπές συνδέονταν κυρίως με τους φτωχότερους –συχνά γυναίκες, υπηρέτες ή δούλους– ενώ τα βίαια εγκλήματα αποδίδονταν συχνότερα σε στρατιωτικούς ή τεχνίτες. Η πορνεία, γυναικεία και ανδρική, κινούνταν σε ένα πεδίο ηθικής ασάφειας: το κράτος ενδιαφερόταν περισσότερο για τον έλεγχο των προαγωγών παρά για την τιμωρία των ίδιων των εκδιδόμενων, οι οποίοι συχνά απλώς μετακινούνταν σε άλλη συνοικία.

Μπορούν να ανιχνευθούν τέσσερα μοντέλα εταιρισμού:

  • πόρνες που χρησιμοποιούσαν το σπίτι τους, συνήθως διαζευγμένες ή χήρες
  • φτωχότερες κοπέλες που εκδίδονταν σε δρόμους, ταβέρνες και άλλους δημόσιους χώρους
  • μαστρωποί, συνήθως γυναίκες, που χρησιμοποιούσαν ως πορνεία τα σπίτια τους
  • δουλέμποροι που ενοικίαζαν σκλάβες με εικονικές πωλήσεις, διαδικασία η οποία απαγορεύεται επανειλημμένα από το κράτος.

Παρόμοια μοντέλα ισχύουν και για την ανδρική πορνεία, συχνά στενά συνδεδεμένη με τον κόσμο των «παιδιών της πόλης» όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Παράφρονες και ζητιάνοι: Το «αποδεκτό περιθώριο»

Ο ισλαμικός νόμος έδινε στους ψυχικά ασθενείς κάποια δικαιώματα και τους στερούσε κάποια άλλα, με βασικό σκοπό την προστασία τους.

Ο τρελός ανήκε σε μια αμφίσημη περιοχή της κοινωνίας και η εικόνα του μπορούσε να πάρει διάφορες αποχρώσεις σεβασμού, φόβου ή περιφρόνησης: «άγιοι τρελοί» αφθονούσαν στην οθωμανική κοινωνία (όπως και στη βυζαντινή ή εκείνη της μεσαιωνικής Ευρώπης), όντας το αντικείμενο σεβασμού ακόμα και υψηλών αξιωματούχων ή ουλεμάδων.

Στην πράξη, ωστόσο, ο παράφρων αντιμετωπιζόταν συνηθέστερα ως πάσχων, δίχως να δαιμονοποιείται· αυτό μαρτυρεί η περιστασιακή περίθαλψή του σε νοσοκομεία, χωρίς την ύπαρξη χωριστών ιδρυμάτων όπως τα φρενοκομεία της ευρωπαϊκής Δύσης. Τα ίδια ισχύουν λίγο πολύ για τους λεπρούς ή τους ανάπηρους· εν γένει το Ισλάμ δεν έχει την αυστηρή διχοτόμηση μεταξύ σώματος και πνεύματος, κάτι που συνεπώς δυσκόλευε τη σύνδεση των σωματικών ελαττωμάτων με την έννοια της αμαρτίας.

Οι ζητιάνοι, από την άλλη μεριά, γίνονταν πλήρως αποδεκτοί στο ιδεολογικό επίπεδο, καθώς η ελεημοσύνη αποτελεί κομβική έννοια στην ισλαμική θρησκεία.

Στην πράξη ωστόσο οι «επαγγελματίες ζητιάνοι» βρίσκονταν κάτω από το στενό έλεγχο του οθωμανικού κράτους: εντάσσονταν σε ιδιαίτερη συντεχνία και εφοδιάζονταν με ειδικά πιστοποιητικά (tezkere), ενώ οι αρχές έκαναν κατά καιρούς εκκαθαρίσεις στις τάξεις τους, εκδιώκοντας απατεώνες. Συχνότερες είναι οι αναφορές σε μη μουσουλμάνους ζητιάνους, πιθανόν επειδή οι μουσουλμάνοι είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε ιδρύματα πρόνοιας και σε δίκτυα αλληλοβοήθειας, όπως εκείνα των δερβισικών αδελφοτήτων.

Η Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, δεν ήταν απλώς μια πόλη τάξης και πειθαρχίας. Ήταν και μια πόλη όπου το περιθώριο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής –άλλοτε ανεκτό, άλλοτε διωκόμενο, πάντα όμως παρόν.

• Πηγή: Σαρηγιάννης Μαρίνος, «Περιθωριακές ομάδες στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη», 2007, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ακόμη:

Κωνσταντινούπολη: Παραμυθάδες, μουσικοί και τραγουδιστές, ο κόσμος της ταβέρνας και του καφενείου – Ένα ιδιότυπο περιθώριο

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
Καρτ ποστάλ με τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και αιτήσεις υπαλλήλων.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο: «Ευρίσκομαι εν δυσχερεστάτη θέσει καθ’ ότι τυγχάνω πρόσφυξ εκ Σμύρνης»

2/03/2026 - 6:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελένη Ζαρούλια οδηγείται στη φυλακή (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή οδηγείται η Ελένη Ζαρούλια

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας Αγ.Θεόδωρος Γαβράς)

Έδεσσα: «Η εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου» από τον «Άγιο Θεόδωρο Γαβρά»

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαζικές εκρήξεις στην Τεχεράνη – Νέα αναχαίτιση πυραύλου στην Τουρκία

1 ώρα πριν
(Πηγή: naftemporiki.gr)

Νηστίσιμα σοκολατάκια με ταχίνι και μέλι, για τη λιγούρα της Σαρακοστής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com

Βρετανία: Απεχθής υπόθεση σύγχρονης δουλείας – 13 χρόνια κάθειρξη σε μητέρα 10 παιδιών που βασάνιζε γυναίκα επί 25 χρόνια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Richard Wainwright)

Indian Wells: Στα ημιτελικά Σάκκαρη και Τσιτσιπάς στο μικτό διπλό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign