pontosnews.gr
Παρασκευή, 21/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

14 Αυγούστου 2005: Η τραγωδία της Helios Airways – Πώς αποτυπώθηκε η μοιραία πτήση σε επεισόδιο της σειράς «Mayday»

Με 121 θύματα, πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη αεροπορική καταστροφή που σημειώθηκε ποτέ σε ελληνικό έδαφος

14/08/2025 - 7:54μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κυριακή 14 Αυγούστου 2005. Η πτήση 522 της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας Helios Airways, με 115 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα, απογειώνεται από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα, πραγματοποιώντας ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας.

Ώρα 12:03. Το αεροσκάφος συντρίβεται απροσδόκητα σε ορεινή περιοχή κοντά στο Γραμματικό Αττικής, παρασέρνοντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες και αφήνοντας πίσω την πλέον πολύνεκρη αεροπορική καταστροφή που σημειώθηκε ποτέ σε ελληνικό έδαφος.

Όπως αποδείχθηκε από τις μετέπειτα έρευνες, η πτήση του Boeing 737-300 εκτελούνταν κανονικά μέχρι τη στιγμή που το πλήρωμα, ήδη από την άνοδο μετά την απογείωση, δεν αντιλήφθηκε ότι το σύστημα ρύθμισης της πίεσης της καμπίνας είχε μείνει στη χειροκίνητη λειτουργία έπειτα από εργασίες συντήρησης.

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Η σταδιακή αποσυμπίεση οδήγησε σε μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου, με αποτέλεσμα οι επιβάτες και το πλήρωμα να υποστούν υποξία – μια κατάσταση όπου ο εγκέφαλος και το σώμα δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με οξυγόνο, με συνέπεια την πρόκληση σύγχυσης, την απώλεια προσανατολισμού και τελικά την απώλεια των αισθήσεων. Το αεροσκάφος συνέχισε να πετά χωρίς ενεργό έλεγχο από άνθρωπο, ακολουθώντας την πορεία του προγράμματος πτήσης, μέχρι που έφθασε στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Την ίδια ώρα, μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από τη βάση της Νέας Αγχιάλου για να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος, το οποίο πετούσε χωρίς επικοινωνία και φαινομενικά χωρίς έλεγχο.

Οι πιλότοι των F-16 αντίκρισαν μια εικόνα που περιέγραψαν αργότερα ως τρομακτική: οι μάσκες οξυγόνου κρεμασμένες από την οροφή, οι επιβάτες ακίνητοι στις θέσεις τους και ο συγκυβερνήτης πεσμένος πάνω στα χειριστήρια. Μόνος ζωντανός και σε θέση να κινηθεί φαινόταν ένας νεαρός Κύπριος αεροσυνοδός με άδεια χειριστή αεροσκάφους, ο Ανδρέας Προδρόμου, ο οποίος προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους όταν ο αυτόματος πιλότος αποσυνδέθηκε λόγω εξάντλησης των καυσίμων. Οι προσπάθειές του δεν απέδωσαν, και λίγα λεπτά αργότερα το αεροπλάνο συνετρίβη.

Η επίσημη έρευνα, που ολοκληρώθηκε το 2006, κατέληξε ότι η τραγωδία προκλήθηκε κυρίως από ανθρώπινο λάθος και ανεπαρκή έλεγχο διαδικασιών. Το πλήρωμα δεν εντόπισε εγκαίρως την εσφαλμένη ρύθμιση της πίεσης, ενώ η εταιρεία είχε ελλείψεις σε θέματα εκπαίδευσης και επιτήρησης. Επισημάνθηκαν επίσης συστημικά προβλήματα στην κουλτούρα ασφάλειας της Helios Airways και αδυναμίες στην εποπτεία από την κυπριακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)

Η συντριβή προκάλεσε τεράστιο σοκ διεθνώς. Η εικόνα του αεροσκάφους που πετούσε σαν «ιπτάμενο φάντασμα» στον αττικό ουρανό ενόσω οι επιβάτες είχαν χάσει τις αισθήσεις τους, χαράχθηκε στη συλλογική μνήμη. Στην Κύπρο, η είδηση βύθισε ολόκληρη τη χώρα στο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και την κυβέρνηση να κηρύσσει τριήμερο εθνικό πένθος.

Οι δικαστικές εξελίξεις ήταν μακροχρόνιες και περίπλοκες.

Στελέχη της Helios Airways και τεχνικό προσωπικό αντιμετώπισαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με δίκες να διεξάγονται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Το 2013 καταδικάστηκαν τρία στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα σε ποινές κάθειρξης δέκα ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια, οι οποίες όμως τελικά εξαγοράστηκαν, ενώ στην Κύπρο οι κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί. Από την άλλη, η υπόθεση οδήγησε σε αλλαγές στους ελέγχους συντήρησης, στην εκπαίδευση πληρωμάτων και στην τυποποίηση διαδικασιών επικοινωνίας για εντοπισμό κρίσιμων βλαβών εν πτήσει.

Όπως ήταν λογικό, το φριχτό αεροπορικό δυστύχημα της Helios Airways δραματοποιήθηκε λεπτό προς λεπτό και προβλήθηκε από τη δημοφιλή τηλεοπτική παραγωγή «Mayday – Air Disaster», με τον τίτλο «Το αεροπλάνο-φάντασμα».

• Πληροφορίες: kathimerini.gr, el.wikipedia.org.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Ζωή Λάσκαρη τον Ιούλιο του 2007 στο θέατρο Επιδαύρου όπου είχε παρακολουθήσει παράσταση (φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ζωή Λάσκαρη: Η Ζωίτσα πίσω από τη σταρ – Οι ρίζες από το Φανάρι, οι απώλειες και μια ζωή γεμάτη φως

18/08/2026 - 1:53μμ
Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

17/08/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

17/08/2026 - 12:23μμ
Μικρασιατική εκστρατεία: τραυματίες στρατιώτες έξω από την Κιουτάχεια, στο Μποζ Τεκέ (πηγή: 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιουτάχεια 1922: «Παντού λεηλασία και διαρπαγή» – Η μαρτυρία του Έλληνα που έμεινε πίσω

16/08/2026 - 1:44μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

16/08/2026 - 8:33πμ
Το καταδρομικό «Έλλη» που πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς, πριν από 86 χρόνια (φωτ.: commons.wikimedia.org /wiki/ File:Cruiser_Elli.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τορπιλισμός της «Έλλης»: Το ιταλικό χτύπημα στην Τήνο το 1940

15/08/2026 - 6:48μμ
Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ σε σκηνή από την ταινία «Ερωτικές ιστορίες» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόδωρος Δημήτριεφ: Οι ρωσικές ρίζες, οι ρόλοι και το «Άξιον εστί»

15/08/2026 - 1:59μμ
( Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

14/08/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύλλογος Ποντίων (Φωτ.: Μεταμόρφωσης Αττικής «Ο Εύξεινος Πόντος»/Facebook)

Ποντιακό Πανοΰρ έρχεται στη Μεταμόρφωση – Μια μεγάλη βραδιά με μουσική, χορό και παράδοση

38 δευτερόλεπτα πριν
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Amir Cohen)

Τουρκία: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου με φόντο τον «Στολίσκο για τη Γάζα»

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: filmlinc.org)

Ελληνική παρουσία στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης – Η Ζακλίν Λέντζου επιστρέφει με νέα ταινία

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/EUROKINISSI)

Ιός του Δυτικού Νείλου: 157 κρούσματα και 13 θάνατοι – Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Καύσωνας διαρκείας: Στους 41°C ο υδράργυρος – Πότε κορυφώνεται η ζέστη και ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Panaghia of Island Park Greek Orthodox Church/Facebook)

Λονγκ Άιλαντ: Η Παναγία ένωσε μικρούς και μεγάλους της ελληνικής ομογένειας – To Ελληνικό Φεστιβάλ πολιτισμού και γεύσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV