pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

Πώς εξηγείται η ύπαρξη πολλών διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα

1/03/2025 - 2:46μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη λέξη «καριστιρμάς» βρίσκουμε διάφορες συνταγές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη σμυναίικη εκδοχή, είναι τα χόρτα γιαχνί, που φτιάχνονται με σέφτελα ή σπανάκι και σάλτσα ντομάτας. Αυτήν την εκδοχή μάς είχε παρουσιάσει ο Σάββας Καρίπογλου στους Μαγειρικούς Διαλόγους (βλ.: Σμυρναίικος καριστιρμάς).

Κατά μία άλλη εκδοχή, στην Καππαδοκία έκοβαν κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες, το τηγάνιζαν με βούτυρο και έριχναν από πάνω αυγά χτυπητά με λίγο αλεύρι (την άνοιξη γινόταν με φρέσκο κρεμμυδάκι ή φρέσκα φασολάκια).1

Τη συνταγή που παρουσιάζουμε σήμερα έρχεται κι αυτή από την Καππαδοκία –από το Ανταβάλ, συγκεκριμένα–, και ο χρήστης του facebook που την μοιράστηκε στη σελίδα «Απόγονοι Μικρασιατών» γράφει:

Το φαγητό αυτό το έκανε η γιαγιά από την πλευρά της μαμάς μου με καταγωγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας.
Το έφτιαχναν το χειμώνα γιατί το σέρβιραν καυτό ενώ ήταν και πολύ θρεπτικό.
Οι πλούσιοι το έφτιαχναν με ζωμό από κόκαλα μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι με νερό, όπως ακριβώς δόθηκε στη συνταγή.

Όσο για το …χάος των διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα; Η απάντηση είναι απλή. Η λέξη καριστιρμάς προέρχεται από την τουρκική karıştırma, που σημαίνει «ανάμιξη, ανακατωτό». Όπως μας πληροφορεί ο Θοδωρής Κοντάρας στο γλωσσάρι του με τους μικρασιατικούς ιδιωματισμούς, στα Αλάτσατα έτσι έλεγαν το σπανακόρυζο!

ΥΛΙΚΑ

3 φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
3 αυγά
3 κ.σ. αλεύρι
4 φλ. νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
μπούκοβο
λίγο λάδι
ψιλοκομμένο μαϊντανό
φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
  2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις ντομάτες. Τις προσθέτουμε στο λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφήνουμε να βράσει. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ρίχνουμε 4 φλ. νερό και αφήνουμε να βράσει.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι σε χυλό, και με το κουτάλι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη ντοματόσουπα συνεχίζοντας το βράσιμο. Περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια και μετά προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά. Όταν τελειώσει η προσθήκη του χυλού, ανακατεύουμε συνεχώς και απαλά.
  5. Συνεχίζουμε βράζοντας για 10’, ελέγχουμε για αλάτι & πιπέρι και προσθέτουμε το μπούκοβο και το μαϊντανό.
  6. Σερβίρουμε τον καριστιρμά αχνιστό, πασπαλίζοντας πάπρικα γλυκιά και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

• Πηγή συνταγής: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou.

____
1. Πηγή: fyllasiliascooking.blogspot.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram)

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

34 λεπτά πριν
Drone στην παρέλαση στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / POOL)

Ποιοι θέλουν να «σπρώξουν» την Ευρώπη σε πόλεμο

58 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: 59χρονος άνοιξε πυρ εναντίον υπάλληλου καθαριότητας στου Γκύζη – Πλούσια τα ευρήματα στο σπίτι του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις με σύνθημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα»

3 ώρες πριν
Ο Φώτης Αγγουλές (φωτ.: Στέλιος Κασιμάτης)

Παρουσίαση βιβλίου για τον Φώτη Αγγουλέ – «Ο “στιγματισμένος” Μικρασιάτης ποιητής»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign