pontosnews.gr
Τρίτη, 2/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

Πώς εξηγείται η ύπαρξη πολλών διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα

1/03/2025 - 2:46μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη λέξη «καριστιρμάς» βρίσκουμε διάφορες συνταγές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη σμυναίικη εκδοχή, είναι τα χόρτα γιαχνί, που φτιάχνονται με σέφτελα ή σπανάκι και σάλτσα ντομάτας. Αυτήν την εκδοχή μάς είχε παρουσιάσει ο Σάββας Καρίπογλου στους Μαγειρικούς Διαλόγους (βλ.: Σμυρναίικος καριστιρμάς).

Κατά μία άλλη εκδοχή, στην Καππαδοκία έκοβαν κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες, το τηγάνιζαν με βούτυρο και έριχναν από πάνω αυγά χτυπητά με λίγο αλεύρι (την άνοιξη γινόταν με φρέσκο κρεμμυδάκι ή φρέσκα φασολάκια).1

Τη συνταγή που παρουσιάζουμε σήμερα έρχεται κι αυτή από την Καππαδοκία –από το Ανταβάλ, συγκεκριμένα–, και ο χρήστης του facebook που την μοιράστηκε στη σελίδα «Απόγονοι Μικρασιατών» γράφει:

Το φαγητό αυτό το έκανε η γιαγιά από την πλευρά της μαμάς μου με καταγωγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας.
Το έφτιαχναν το χειμώνα γιατί το σέρβιραν καυτό ενώ ήταν και πολύ θρεπτικό.
Οι πλούσιοι το έφτιαχναν με ζωμό από κόκαλα μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι με νερό, όπως ακριβώς δόθηκε στη συνταγή.

Όσο για το …χάος των διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα; Η απάντηση είναι απλή. Η λέξη καριστιρμάς προέρχεται από την τουρκική karıştırma, που σημαίνει «ανάμιξη, ανακατωτό». Όπως μας πληροφορεί ο Θοδωρής Κοντάρας στο γλωσσάρι του με τους μικρασιατικούς ιδιωματισμούς, στα Αλάτσατα έτσι έλεγαν το σπανακόρυζο!

ΥΛΙΚΑ

3 φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
3 αυγά
3 κ.σ. αλεύρι
4 φλ. νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
μπούκοβο
λίγο λάδι
ψιλοκομμένο μαϊντανό
φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
  2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις ντομάτες. Τις προσθέτουμε στο λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφήνουμε να βράσει. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ρίχνουμε 4 φλ. νερό και αφήνουμε να βράσει.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι σε χυλό, και με το κουτάλι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη ντοματόσουπα συνεχίζοντας το βράσιμο. Περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια και μετά προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά. Όταν τελειώσει η προσθήκη του χυλού, ανακατεύουμε συνεχώς και απαλά.
  5. Συνεχίζουμε βράζοντας για 10’, ελέγχουμε για αλάτι & πιπέρι και προσθέτουμε το μπούκοβο και το μαϊντανό.
  6. Σερβίρουμε τον καριστιρμά αχνιστό, πασπαλίζοντας πάπρικα γλυκιά και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

• Πηγή συνταγής: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou.

____
1. Πηγή: fyllasiliascooking.blogspot.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Εισαγγελία Χανίων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο επίσκοπος Δορυλαίου για την εκχώρηση μοναστηριακής περιουσίας

25 λεπτά πριν
«Η Καστοριά μας» κοσμεί πλέον το δρομάκι του Coburg North στη Μελβούρνη. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο καλλιτέχνης που το δημιούργησε, ο Αντώνης Δεσποτέλλης (φωτ.: TheGreekHerald.com.au)

Ομογένεια: Η Καστοριά απέκτησε τη δική της οδό και τοιχογραφία στο Κόμπουργκ Νορθ της Μελβούρνης

1 ώρα πριν
Ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ παρουσιάζει την ταινία του (φωτ.: Hellenic DNA/Φώτης Καλιαμπάκος)

Οι Κρήτες όλου του κόσμου τίμησαν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή – Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Καποδίστριας» στη Νέα Υόρκη

2 ώρες πριν
Συγκεντρωμένα τρακτέρ στα Μάλγαρα, στο ύψος των διοδίων (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Αγροτικά μπλόκα: Άνοιξε το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα Μάλγαρα, κλειστό το τελωνείο Ευζώνων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Εξάρα» του Βόλου κόντρα στο Αιγάλεω

3 ώρες πριν
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign