pontosnews.gr
Τρίτη, 11/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καριστιρμάς: Μια χειμωνιάτικη συνταγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας

Πώς εξηγείται η ύπαρξη πολλών διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα

1/03/2025 - 2:46μμ
(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

(Φωτ.: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τη λέξη «καριστιρμάς» βρίσκουμε διάφορες συνταγές, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη σμυναίικη εκδοχή, είναι τα χόρτα γιαχνί, που φτιάχνονται με σέφτελα ή σπανάκι και σάλτσα ντομάτας. Αυτήν την εκδοχή μάς είχε παρουσιάσει ο Σάββας Καρίπογλου στους Μαγειρικούς Διαλόγους (βλ.: Σμυρναίικος καριστιρμάς).

Κατά μία άλλη εκδοχή, στην Καππαδοκία έκοβαν κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες, το τηγάνιζαν με βούτυρο και έριχναν από πάνω αυγά χτυπητά με λίγο αλεύρι (την άνοιξη γινόταν με φρέσκο κρεμμυδάκι ή φρέσκα φασολάκια).1

Τη συνταγή που παρουσιάζουμε σήμερα έρχεται κι αυτή από την Καππαδοκία –από το Ανταβάλ, συγκεκριμένα–, και ο χρήστης του facebook που την μοιράστηκε στη σελίδα «Απόγονοι Μικρασιατών» γράφει:

Το φαγητό αυτό το έκανε η γιαγιά από την πλευρά της μαμάς μου με καταγωγή από το Ανταβάλ της Καππαδοκίας.
Το έφτιαχναν το χειμώνα γιατί το σέρβιραν καυτό ενώ ήταν και πολύ θρεπτικό.
Οι πλούσιοι το έφτιαχναν με ζωμό από κόκαλα μοσχαρίσια ή από κοτόπουλο, ενώ οι υπόλοιποι με νερό, όπως ακριβώς δόθηκε στη συνταγή.

Όσο για το …χάος των διαφορετικών συνταγών με το ίδιο όνομα; Η απάντηση είναι απλή. Η λέξη καριστιρμάς προέρχεται από την τουρκική karıştırma, που σημαίνει «ανάμιξη, ανακατωτό». Όπως μας πληροφορεί ο Θοδωρής Κοντάρας στο γλωσσάρι του με τους μικρασιατικούς ιδιωματισμούς, στα Αλάτσατα έτσι έλεγαν το σπανακόρυζο!

ΥΛΙΚΑ

3 φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
3 αυγά
3 κ.σ. αλεύρι
4 φλ. νερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
μπούκοβο
λίγο λάδι
ψιλοκομμένο μαϊντανό
φρέσκο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα.
  2. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τις ντομάτες. Τις προσθέτουμε στο λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφήνουμε να βράσει. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ρίχνουμε 4 φλ. νερό και αφήνουμε να βράσει.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι σε χυλό, και με το κουτάλι τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη ντοματόσουπα συνεχίζοντας το βράσιμο. Περιμένουμε να ανέβουν στην επιφάνεια και μετά προσθέτουμε την επόμενη κουταλιά. Όταν τελειώσει η προσθήκη του χυλού, ανακατεύουμε συνεχώς και απαλά.
  5. Συνεχίζουμε βράζοντας για 10’, ελέγχουμε για αλάτι & πιπέρι και προσθέτουμε το μπούκοβο και το μαϊντανό.
  6. Σερβίρουμε τον καριστιρμά αχνιστό, πασπαλίζοντας πάπρικα γλυκιά και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

• Πηγή συνταγής: facebook / Dimitris Drougos Anna Danihlidou.

____
1. Πηγή: fyllasiliascooking.blogspot.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεία Λειτουργία στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας στο πλαίσιο της «Συνάντησης Πολιτισμών» για τον Άγιο Νεκτάριο (φωτ.: Facebook / Silivri Belediyesi)

Σηλυβρία, εκεί όπου οι ρίζες συνεχίζουν να ανθίζουν: Ρωμαίικη σύναξη για τον Άγιο Νεκτάριο

2 λεπτά πριν
Ανάγλυφη αναπαράσταση της μονής της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Θεματικό Δίκτυο «Ποντιακός ελληνισμός – Καμίαν ’κί ανασπάλλω!» – Η ιστορία και ο πολιτισμός του Πόντου στα σχολεία

35 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Τουρκία: Εισαγγελέας ζητά πάνω από 2.000 έτη φυλάκιση για τον Ιμάμογλου – Επιδιώκεται διάλυση του CHP

1 ώρα πριν
(Πηγή: cbsnews.com / Curtin University School of Molecular and Life Sciences)

Αυστραλία: Εντοπίστηκε νέο είδος μέλισσας – Και το όνομα αυτής, «Εωσφόρος»

2 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης: Πλησιάζει η ώρα του ετήσιου χειμερινού χορού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Λέσβος: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία σε Καλλονή και Σκάλα – Ζημιές και σε στο υστεροβυζαντινό γεφύρι της Κρεμαστής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign