pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με φωτιά μέσα στην εκκλησία αφανίστηκαν οι κάτοικοι στο Γκιουρούμτζε της Καππαδοκίας

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1923 εκτυλίχθηκε ένα απάνθρωπο και βάρβαρο σχέδιο, οργανωμένο από τους Νεότουρκους

22/02/2025 - 9:52πμ
Το ηρώο του Νέου Μυλότοπου, με χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων στο χωριό Γκιουρούμτζε (πηγή: μεταπτυχιακή διατριβή Λάζαρου Η. Κενανίδη)

Το ηρώο του Νέου Μυλότοπου, με χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων στο χωριό Γκιουρούμτζε (πηγή: μεταπτυχιακή διατριβή Λάζαρου Η. Κενανίδη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Γκιουρούμτζε, χωρίον μικρόν χριστιανικόν. Εν πετρώδει τόπω». Αυτό σημείωνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος το 1815 για το χωριό που το 1924 αριθμούσε 128 τουρκόφωνες ελληνικές οικογένειες, με απώτερη καταγωγή από την περιοχή της Κιλικίας. Γεωγραφικά τοποθετείται 84 χλμ. νοτιοανατολικά της Καισάρειας και και περίπου 32 χλμ. βορειοανατολικά των Φαράσων, στην Καππαδοκία.

Μέχρι και σήμερα το χωριό διατηρεί το παλιό του όνομα, Gürümze – κατά μια εκδοχή είναι παραφθορά της λέξης Ουρούμκιοϊ, δηλαδή Ρωμιοχώρι, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήταν Ρωμιοί σε μια περιοχή γεμάτη με τουρκικά χωριά¹.

Το Γκιουρούμτζε θα ήταν μια απλή υποσημείωση στην ιστορία των Ελλήνων της Καππαδοκίας, εάν στις 22 Φεβρουαρίου του 1923 δεν εκτυλισσόταν ένα απάνθρωπο και βάρβαρο σχέδιο, πλήρως οργανωμένο.

Εκτελεστές του σχεδίου των Νεότουρκων ορισμένοι ορεσίβιοι Κούρδοι, στους οποίους έταξαν τις ελληνικές περιουσίες, ενώ παράλληλα έδωσαν έωλες υποσχέσεις για την παραχώρηση εδαφών για τη δημιουργία αργότερα αυτόνομου κουρδικού κράτους.

Πράξη πρώτη: Τελάλης κάλεσε τους Ρωμιούς κατοίκους του χωριού, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, να συγκεντρωθούν στην πλατεία μπροστά από την εκκλησία, τονίζοντας ότι η άρνηση παρουσίασης ισοδυναμούσε με την ποινή του θανάτου.

Πράξη δεύτερη: Με τη βία και πυροβολώντας στον αέρα –αφήνοντας όμως πίσω και κάποιους νεκρούς– συγκέντρωσαν όσους χωρούσαν στο εσωτερικό της εκκλησίας, εκεί όπου είχαν τοποθετήσει δεμάτια με άχυρα και τριφύλλι που είχαν αρπάξει από τους στάβλους του χωριού.

Πράξη τρίτη: Κούρδοι (ή κατ’ άλλες μαρτυρίες Τσέτες) έβαλαν φωτιά και έκαψαν ζωντανούς μέσα στον Άγιο Γεώργιο 125 κατοίκους του Γκιουρούμτζε. Αιτία; Ο παραδειγματισμός των υπολοίπων. Μεταξύ των νεκρών ο μουχτάρης της κοινότητας Χρυσόστομος Κιοσόγλου και οι τρεις ιερείς της ενορίας που βρέθηκαν με κομμένα τα χέρια από τους ώμους.

Ο απολογισμός των νεκρών θα ήταν μεγαλύτερος, αν κάποιοι δεν είχαν καταφέρει να σπάσουν μια πόρτα και να βγουν από την καιόμενη εκκλησία. Η Φωτεινή Λαζαρίδου ήταν μία από τις γυναίκες που γλίτωσαν· ο δίχρονος γιος της Σωκράτης βρέθηκε ημιθανής κάτω από καμένα πτώματα. Η Αναστασία Κιοσόγλου βγήκε γεμάτη εγκαύματα· τη μικρότερη κόρη της την βρήκε η μεγαλύτερη αδελφή της, η οποία τραβώντας την κάτω από τα πτώματα της προκάλεσε εξάρθρωση στα κάτω άκρα. Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης έχασε τη μητέρα του και το ένα μάτι του από σφαίρα.

Σύμφωνα με διήγηση αυτόπτη μάρτυρα, σε διαφορετικό χρονικά περιστατικό, οι Τσέτες έσυραν δεμένο στο σπίτι του τον π. Ευστάθιο απαιτώντας να τους δώσει τις λίρες που υποτίθεται ότι είχε κρύψει. Καθώς ο ιερέας αδυνατούσε να ικανοποιήσει την απαίτησή τους, του έκοψαν αρχικά τα χέρια με τσεκούρια και στη συνέχεια κομμάτιασαν το άψυχο σώμα. Τα πάντα τα είδε ο 5χρονος γιος του Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν κρυμμένος σε ένα κοφίνι.

Όταν τον ανακάλυψαν οι Τσέτες τον ξυλοκόπησαν σε βαθμό που του έμειναν μόνιμα σημάδια. Κατά τραγική ειρωνεία οι δράστες ήταν γνώριμοι της οικογένειας, καθώς έμεναν σε γειτονικά χωριά και αρκετές φορές είχαν καθίσει στο τραπέζι του π. Ευστάθιου.

Σχεδιάγραμμα του Γκιουρούμτζε. Έργο από το 1993 του Ιωνάθαν Τσίνογλου (φωτ.: Λάζαρος Η. Κενανίδης)

Με τη σφαγή στο Γκιουρούμτζε οι Νεότουρκοι πέτυχαν απόλυτα το στόχο τους. Όσοι απέμειναν ζωντανοί, αφού έθαψαν τους νεκρούς τους, αλαφιασμένοι και ρακένδυτοι εγκατέλειψαν το χωριό τους. Κατά μία εκδοχή οι τελευταίοι έφυγαν στις 15-20 Αυγούστου 1923, αφότου είχε εκπνεύσει η τριήμερη προθεσμία που είχε δώσει ο Νικόλαος Κωτσόγλου, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, κατόπιν αυστηρής εντολής από τους Τούρκους.

Για τη διάσωση των ορφανών σημαντικό ρόλο έπαιξε η Μαρία Αλεξανδρίδου, καθηγήτρια ελληνικής και αγγλικής γλώσσας με σπουδές στο Κολέγιο Ανατόλια, στις εγκαταστάσεις της Μουταλάσκης (σημ. Ταλάς). Με πολλές δυσκολίες και με τη βοήθεια αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης έφτασαν στον Πειραιά και για λίγους μήνες φιλοξενήθηκαν σε αμερικανικό ορφανοτροφείο στην Αθήνα. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, αλλά τελικά εγκαταστάθηκαν στον Νέο Μυλότοπο Πέλλας, το χωριό που είχαν δημιουργήσει οι συγχωριανοί τους.

• Με πληροφορίες από τη μεταπτυχιακή διατριβή του Λάζαρου Η. Κενανίδη, με θέμα: «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων της Καππαδοκίας στα χωριά της (Νέας) Αραβησσού, της (Νέας) Αξού και του Νέου Μυλότοπουλου της επαρχίας Γιαννιτσών. Θεσσαλονίκη: 2008.


1. Άλλες ονομασίες που απαντώνται: Κουρουμζέ, Κιούρουμζε, Κούρουμζα Κιούρουμδζε, Γκιόρουμτζε, Γκιουρούμζε, Κιορούμτζε, Γαρίπτσας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το έγκλημα της Γενοκτονίας δεν έχει πατρίδα και δεν συμβαίνει μόνο σε μια εποχή. Εδώ νεκροταφείο θυμάτων Γενοκτονίας στη Ρουάντα (φωτ.: United Nations)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Δεκεμβρίου: Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι τιμούν τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας

6/12/2025 - 6:14μμ
Τα Κοτύωρα το 1920  (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεοχάρη Αλωνίδη: «Κανένας δε θα γυρίσει ζωντανός. Εγώ τον είδα τον κομήτη. Και θα χυθεί πολύ χριστιανικό αίμα»

4/12/2025 - 8:33μμ
Γενική άποψη της Τοκάτης το 1915 (φωτ.: Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής», «Η Έξοδος», τόμος Στ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Γεώργιου Παπαδόπουλου: Ο Τούρκος πολύ φόβο είχε τον δικό μας τσετέ

30/11/2025 - 8:16μμ
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

29/11/2025 - 10:25μμ
Σαμψούντα. Κάτοικοι με τοπικές ενδυμασίες (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου 1916 – Η ημέρα που καταγράφηκε η πρόθεση εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου

26/11/2025 - 2:27μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παύλου Τζιτιρίδη: Όλα αυτά τα χωριά τα έκαψαν με τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια

22/11/2025 - 11:19μμ
Παλιά γέφυρα στην περιοχή της Κεπέκκλησας (φωτ.: facebook / Ihsan Tursun)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Ξανθόπουλου: Στο βουνό πέθαναν πολλοί, άλλοι από το κρύο, άλλοι απ’ την πείνα. Μερικούς τους έφαγαν οι λύκοι και τα σκυλιά

21/11/2025 - 8:58μμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του περασμένου αιώνα με την αγορά της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου: Καθημερινώς πεθαίνανε και τους ρίχνανε ομαδικά σε λάκκο – Ούτε παπάς να διαβάσει, ούτε τίποτε

14/11/2025 - 9:54μμ
Εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων  της Αττικής με λάβαρα και σημαίες κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 12 Νοεμβρίου 1972 (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πίσω στο 1972 με 30+1 ιστορικές φωτογραφίες Ποντίων πρώτης γενιάς – Επέτειος 50 χρόνων από τον ξεριζωμό

12/11/2025 - 9:44πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Adrian Dennis)

Ουκρανία: Την Τρίτη θα παραδοθεί στις ΗΠΑ το προτεινόμενο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

5 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο Βίκτορ Όρμπαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan

Β. Όρμπαν: Η Τουρκία θα εγγυηθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία

41 λεπτά πριν
Αγρότης πετά πέτρες κατά των αστυνομικών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παρελθόν με ζωοκλοπές και ναρκωτικά έχουν όσοι ταυτοποιήθηκαν για τα επεισόδια στην Κρήτη – Συντονισμένη κλιμάκωση στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας

1 ώρα πριν
Ιερά κειμήλια από τον Πόντο μεταφέρθηκαν στη νέα Μονή στο Ροδοχώρι (φωτ.: Αρχείο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)

60 χρόνια «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας – Μεγάλη επετειακή εκδήλωση από το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σεραφείμ Καραμβαλάσης)

Super League: Ο Παναιτωλικός βύθισε τον Πανσερραϊκό

2 ώρες πριν
Ο ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Αποκαθίσταται ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign