pontosnews.gr
Σάββατο, 25/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι»: Έγγραφα καταγράφουν την Ιστορία την ώρα που γράφεται

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, μια ματιά στο ψηφιοποιημένο αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως – Τηλεγραφήματα, εκθέσεις και αλληλογραφία αποτυπώνουν σε πραγματικό χρόνο την αγωνία, τις διώξεις και τον αγώνα επιβίωσης του ποντιακού ελληνισμού

9/06/2026 - 5:28μμ
Ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Υπάρχουν φορές που η Ιστορία δεν χρειάζεται ερμηνευτές, μιας και «μιλά» η ίδια μέσα από τα τεκμήριά της – που καμιά φορά βολικά ίσως κάποιοι να μην τα παραδέχονται.

Όμως, πώς μπορεί να αγνοηθεί ένα τηλεγράφημα από το Παρίσι προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί στον Πόντο, «δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι»; Ή μια αναφορά κάνει λόγο για περίπου 250.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Καύκασο; Υπάρχουν και στατιστικοί πίνακες καταγράφουν τη δραματική μεταβολή του πληθυσμού και την κατάρρευση ολόκληρων κοινοτήτων. Αλλά και επιστολές που μετέφεραν στην Ευρώπη εκκλήσεις για βοήθεια, πολιτικές προτάσεις και αγωνιώδεις προειδοποιήσεις.

Τα έγγραφα αυτά δεν συντάχθηκαν εκ των υστέρων. Γράφτηκαν την ώρα που τα γεγονότα εξελίσσονταν.

Σήμερα αποτελούν μέρος του Αρχείου της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως (1919-1922), το οποίο η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών έχει θέσει στη διάθεση του κοινού μέσω της ψηφιοποίησής του.1

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, το υλικό αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όχι μόνο γιατί διασώζει πολύτιμα τεκμήρια μιας κρίσιμης ιστορικής περιόδου, αλλά και γιατί επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τα βίωσαν.

Η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Οι σελίδες του αρχείου μεταφέρουν τον αναγνώστη σε μια εποχή όπου ο πόλεμος μπορεί να έχει τυπικά τελειώσει, όμως η δοκιμασία για τον ποντιακό ελληνισμό συνεχίζεται.

Σε έγγραφο που αποστέλλεται από το Παρίσι τον Ιούνιο του 1919 γίνεται λόγος για περίπου 250.000 Πόντιους πρόσφυγες στον Καύκασο, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της επιστροφής στις πατρίδες τους. Οι συντάκτες του κειμένου περιγράφουν μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη και ζητούν την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποτραπεί μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.2

Στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται ο φόβος ότι οι διωγμοί και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί πληθυσμοί δεν έχουν τερματιστεί. Η φράση «εάν αι απειλαί εκτελεσθούν, δεν θα απομείνουν πλέον Πόντιοι» αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αίσθηση κινδύνου που επικρατούσε μεταξύ των εκπροσώπων του ποντιακού ελληνισμού εκείνη την περίοδο.

Από το Βατούμ στο Παρίσι

Η εικόνα που αναδύεται από το αρχείο δεν περιορίζεται στις περιγραφές των διώξεων και της προσφυγιάς.

Δεκάδες έγγραφα αποτυπώνουν την προσπάθεια των Ποντίων να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα και να εξασφαλίσουν πολιτική λύση για το μέλλον τους.

Η αλληλογραφία μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Παρισιού, Μασσαλίας και Βατούμ αποκαλύπτει ένα πυκνό δίκτυο επικοινωνίας, μέσω του οποίου μεταφέρονται πληροφορίες, συντονίζονται ενέργειες και διαμορφώνονται στρατηγικές.

Ένα από τα εκατοντάδες τηλεγραφήματα που διασώζονται. Παραλήπτης ο Μουράτ Μπινιατόγλου, κορυφαίο στέλεχος του ποντιακού ελληνισμού, την περίοδο που εξελίσσονταν οι διπλωματικές και πολιτικές διεργασίες για το μέλλον του Πόντου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Οι εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού παρακολουθούν στενά τις εργασίες της Διάσκεψης Ειρήνης και προσπαθούν να θέσουν το ζήτημά τους ενώπιον των Μεγάλων Δυνάμεων.3 Οι επιστολές τους αποτυπώνουν προσδοκίες, ανησυχίες αλλά και την επίγνωση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκείνη την περίοδο θα καθορίσουν την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι αριθμοί που αποτυπώνουν την καταστροφή

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στατιστικές καταστάσεις που περιλαμβάνονται στο αρχείο.

Πίσω από τους πίνακες και τους αριθμούς κρύβονται κοινότητες που αποδεκατίστηκαν, χωριά που ερήμωσαν και πληθυσμοί που είτε εκτοπίστηκαν είτε χάθηκαν. Οι καταγραφές αυτές συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους Πόντιους προκειμένου να τεκμηριώσουν το μέγεθος της καταστροφής ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Στατιστικός πίνακας της επαρχίας Κολωνίας της Νικοπόλεως Πόντου και των εννέα τμημάτων αυτής, του έτους 1912 και του έτους 1919 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Οι αριθμοί λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις μαρτυρίες των εγγράφων. Εκεί όπου οι επιστολές περιγράφουν την αγωνία και τα τηλεγραφήματα μεταφέρουν εκκλήσεις για βοήθεια, οι στατιστικές καταστάσεις αποτυπώνουν τις συνέπειες με τρόπο ψυχρό αλλά αδιάψευστο.

Όχι μόνο θύματα, αλλά και πρωταγωνιστές

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του αρχείου είναι ότι παρουσιάζει τους Πόντιους όχι μόνο ως θύματα μιας ιστορικής τραγωδίας, αλλά και ως ανθρώπους που προσπαθούν να οργανώσουν το μέλλον τους.

Πρακτικά συνεδρίων, αποφάσεις επιτροπών, κατάλογοι αντιπροσώπων και σχέδια πολιτικής δράσης μαρτυρούν την προσπάθεια συγκρότησης ενός οργανωμένου δικτύου εκπροσώπησης.

Παράλληλα, διασώζονται τεκμήρια που αφορούν ακόμη και σύμβολα και οργανωτικές δομές, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας συλλογικής πολιτικής ταυτότητας – η Δημοκρατία του Πόντου που οραματίστηκαν ήταν τελικά ένα κράτος που έμεινε στα χαρτιά.

Όταν τα αρχεία μιλούν

Καθένα από τα έγγραφα της συλλογής αφηγείται μια μικρή ιστορία. Όταν όμως διαβαστούν μαζί, σχηματίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο αφήγημα.

Οι διωγμοί, οι εκτοπισμοί, η προσφυγιά, οι διεθνείς εκκλήσεις, οι δημογραφικές απώλειες και οι πολιτικές πρωτοβουλίες παύουν να εμφανίζονται ως ασύνδετα επεισόδια. Συνδέονται μεταξύ τους και αποκαλύπτουν τη διαδρομή ενός λαού που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες διαρκούς απειλής.

Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο ιστορικό βάρος του Αρχείου της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως, καθώς αποτελεί ένα σύνολο πρωτογενών τεκμηρίων που επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των γεγονότων σχεδόν μέρα με τη μέρα και να κατανοήσουμε πώς οι ίδιοι οι Πόντιοι βίωσαν, κατέγραψαν και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν μια διαδικασία που η ιστορική έρευνα αναγνωρίζει σήμερα ως Γενοκτονία των Ποντίων.


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. Κοντά 1.200 είναι οι σελίδες, με αλληλογραφία των ετών 1919-1922, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα έγγραφα. Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Αρχειακό Υλικό, αναζητώντας «Αρχείο της Επιτροπείας Ποντίων Κωνσταντινουπόλεως».
2. Το 1919 οι Έλληνες του Καυκάσου βρέθηκαν σε δεινή θέση λόγω της επισιτιστικής κρίσης, απόρροιας του Α’ Παγκοσμίου και του Ρωσικού Εμφυλίου που ακολούθησε. Με στόχο τον επαναπατρισμό τους στον Πόντο, για την ενίσχυση του εκεί ελληνορθόδοξου στοιχείου, η κυβέρνηση Βενιζέλου οργάνωσε μια αποστολή στον Καύκασο. Όταν ο  στόχος αποδείχθηκε μη υλοποιήσιμος, ως καταλληλότερη εναλλακτική προκρίθηκε η μεταφορά τους στην Ελλάδα. Το τιτάνιο έργο του επαναπατρισμού 150.000 Ελλήνων του Πόντου και της εγκατάστασής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη ανέλαβε ο Νίκος Καζαντζάκης που είχε τοποθετηθεί γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιθάλψεως.
3. Για τις διπλωματικές διεργασίες, τις συγκρούσεις συμφερόντων και το σχέδιο που δεν ευοδώθηκε, διαβάστε εδώ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
Το δημαρχείο του Βολουβέ-Σεν-Λαμπέρ, στην περιοχή των Βρυξελλών (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρώτη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από δήμο του Βελγίου

30/06/2026 - 8:29μμ
Ερειπωμένο σπίτι στον Πόντο σήμερα (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθεριάδη, Χατζησαββίδη, Ασλανίδη: Μέσα σε μια μέρα 36 χωριά κάψανε

24/06/2026 - 8:52μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του Κωσταντίνου Τασούλα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

52η επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Τα πολιτικά «πηγαδάκια» στο Προεδρικό Μέγαρο και οι εκλογές

3 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος: 30χρονος προέτρεπε σε επιθέσεις κατά πολιτικών και σχολείων

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το 24ο Γαβούστημα Καππαδοκών που έγινε στην Πλαγιά Κιλκίς (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)

Γαβούστημα 2026: Τον Αύγουστο το αντάμωμα των απανταχού Καππαδοκών στην Κόνιτσα

4 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/Anka Haber Ajansı)

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» με 91 βουλευτές που αποχώρησαν από το CHP

4 ώρες πριν
(Φωτ.: GoFundMe)

Τραγωδία στη Λέσβο: Ήρθε από την Αυστραλία για να ζήσει το όνειρό της στην Ελλάδα – Νεκρή σε τροχαίο η διακεκριμένη καθηγήτρια Marguerite Johnson

5 ώρες πριν
(Πηγή: geetha.mil.gr)

Η Εθνοφρουρά της Φλόριντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign