pontosnews.gr
Κυριακή, 26/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπουρέκια σμυρναίικα με κιμά και κασέρι – Γεμάτα γεύση κι αρώματα!

Μπορείτε να τα γεμίσετε και με τυρί ή χόρτα – με λίγα λόγια, ό,τι αγαπάει ο καθένας. Το μυστικό άλλωστε είναι στη ζύμη

31/01/2025 - 8:08μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Αμαρυλλίς Τσέγκου)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Αμαρυλλίς Τσέγκου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Στη Σμύρνη συνήθιζαν πολύ τα μπουρέκια με κιμά, αλλά και με χόρτα. Την άνοιξη που είχε πολλά χόρτα, τα έφτιαχναν με μυρώνια και καυκαλήθρες.

»Φέτα τότε δεν είχαν, είχαν ένα τυρί λευκό που είτε το έφτιαχναν μόνοι τους είτε το αγόραζαν και ήταν πολύ παχύ, ωραίο και νόστιμο.

»Σήμερα η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές, τα μπουρέκια μπορούν να φτιαχτούν και με έτοιμο φύλλο κουρού. Τα αυθεντικά, όμως, είναι με τη ζύμη με το γιαούρτι».

Αυτά έγραφε η Θέμις Παπαδοπούλου στο περιοδικό Γαστρονόμος, από όπου και αλιεύσαμε τη συνταγή, και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε πως το μυστικό για τα καλά μπουρέκια βρίσκεται στη ζύμη.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

4 φλ. αλεύρι σκληρό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού, για επάλειψη

για τη γέμιση

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση από σπάλα
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
¼ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
2 αυγά, χτυπημένα
2-3 κ.σ. κασέρι τριμμένο
1 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη ζύμη

  1. Βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το γιαούρτι και λίγο-λίγο χλιαρό νερό, περίπου 100 ml.
  2. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ενσωματώνοντας το αλεύρι μέσα στο χυλό που δημιουργείται.
  3. Αργά και σταδιακά προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σχετικά μαλακή και κολλώδη ζύμη.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το επίμονο ζύμωμα με τις γροθιές μας για περίπου 10’, μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη που δεν θα κολλάρει στα χέρια.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή ελάχιστο αλεύρι.
  6. Στο τέλος του ζυμώματος δεν θα πρέπει να έχει απομείνει καθόλου αλεύρι στο μπολ.
  7. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20’, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

για τη γέμιση

  1. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7’ ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3’, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μίγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.

για τα μπουρέκια

  1. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αρκετό αλεύρι.
  2. Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης και τα ανοίγουμε, στην αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλά πιτάκια με διάμετρο 10-12 εκ.
  3. Βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση στον μισό δίσκο και κλείνουμε με τον υπόλοιπο σε μισοφέγγαρο.
  4. Πατάμε τις άκρες από τα μπουρέκια, για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση.
  5. Αλείφουμε με τον κροκό αυγού και ψήνουμε τα μπουρέκια στους 170-180°C για περίπου 25’, μέχρι να ροδίσουν.

• Πηγή: Θέμις Παπαδοπούλου / gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυνατή ποντιακή βραδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Πολιτισμικό-Λαογραφικό Εργαστήρι Κονιών)

Πάφος: Τα Κονιά ετοιμάζονται για μια βραδιά γεμάτη ποντιακή παράδοση – Αντίστροφη μέτρηση για το «1o Ποντιακό Πανοΰρ»

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Greek Basketball League: Νίκες για Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό

1 ώρα πριν
Οι ατελείωτες πορείες θανάτου απεικονίζονται στη βάση του μνημείου

Πέραμα: Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Isaac Fontana)

Βραζιλία: Νεκρός από σφαίρες ληστών έπεσε 18χρονος Ροδίτης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Κιλκίς: Συνελήφθη για τηλεφωνικές απάτες με λεία 65.000 ευρώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign