pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή αλμυρή βασιλόπιτα – Παραλλαγή στην παράδοση

Στον Πόντο η βασιλόπιτα ήταν αλμυρή, και το φλουρί κρυβόταν στο τυρί!

30/12/2024 - 12:00μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης. Food styling: Αντωνία Κατή)

(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης. Food styling: Αντωνία Κατή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα περισσότερα σπίτια η αλλαγή του έτους γίνεται με βασιλόπιτα γλυκιά, που έχει γεύση κέικ ή τσουρεκιού – ανάλογα με τις προτιμήσεις ή την καταγωγή της οικογένειας. Υπάρχουν όμως και αλμυρές βασιλόπιτες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με γέμιση από κιμά ή τυρί, που συνηθίζονταν παλιότερα σε διάφορες περιοχές.

Μια τέτοια «περίεργη» αλμυρή βασιλόπιτα συναντάμε και στην ποντιακή κουζίνα.

Την είχε παραθέσει η Έφη Γρηγοριάδου στο βιβλίο της Εδεσματολόγιον Πόντου, και η ερευνήτρια γαστρονομίας Γεωργία Κοφινά δημιούργησε και παρουσίασε μια παραλλαγή, με την οποία επιλέξαμε κι εμείς να υποδεχτούμε το 2025.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για ψωμί
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλ. νερό χλιαρό
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
3 αυγά χτυπημένα
450 γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα
¾ φλ. γάλα χλιαρό
1-1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κρόκο αυγού, ανακατεμένο με 1 κ.γ. νερό
σουσάμι για το πασπάλισμα
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

  1. Ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια «γούβα». Προσθέτουμε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα.
  2. Ανακατεύουμε με το χέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 90’, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

  1. Αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Απλώνουμε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ. και σκορπάμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
  2. Τοποθετούμε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
  3. Ανοίγουμε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετούμε πάνω από το τυρί.

Βήμα 3

  1. Κόβουμε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνουμε δύο κορδόνια. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετούμε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.

Βήμα 4

  1. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για 40’ και μετά στους 150°C για 15-20’ ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

• Πηγή: Γεωργία Κοφινά / cantina.protothema.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκπαιδευτική βολή στο Πεδίο Βολής Μεγάρων (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΣ)

Εξοπλιστικά: Δάνεια 790 εκατ. θέλει η Ελλάδα από το SAFE – Τι θα αγοράσει

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Λάρισα: 49χρονη αρτοποιός έχασε τη ζωή της όταν παγιδεύτηκε στο ζυμωτήριο

53 λεπτά πριν
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κιλκίς: Κρεοπώλης έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα στη μηριαία αρτηρία

2 ώρες πριν
Από τα έργα για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (φωτ.: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Νέες καθυστερήσεις σηματοδοτεί η «επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών παραμέτρων»

2 ώρες πριν
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign