pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια στη Μικρά Ασία – Γευστικός πολιτισμός!

Ήθη και έθιμα με βάση τα εορταστικά τραπέζια, πίσω στη Μικρασία – Με τη βοήθεια της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

24/12/2024 - 9:35πμ
Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην Πέργαμο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα τα σπίτια μοσχοβολούσαν από τις μυρωδιές των γλυκών. Οι νοικοκυρές πλούσιες και φτωχές, δίχως διάκριση ετοίμαζαν «φινίκια» (φοινίκια), τσιμπίσια, κουραμπιέδες, μπακλαβού (μπακλαβά) και πλατσέτα.

Πρώτο κέρασμα ήταν ο κουραμπιές και η μπακλαβού. Πολλά εύπορα σπίτια καλούσαν την ειδική μαστόρισσα που θα τους παρασκεύαζε τον καλό μπακλαβά. Τα φοινίκια ήταν δεύτερο κέρασμα.

Κεντρικό πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν κότα σιτευτή ή κόκορας βραστός με σούπα αυγολέμονο. Την Πρωτοχρονιά στο τραπέζι κυριαρχούσε ο διάνος ψητός ή γεμιστός με κουκουνάρια και κιμά. Άλλο αγαπητό πιάτο ήταν το χοιρινό, μαγειρεμένο με σέλινο ή λάχανο.

Οι ξηροί καρποί ήταν άφθονοι και πάμφθηνοι. Κάστανα, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, αφράτα στραγάλια, χουρμάδες, κουκουνάρια, σύκα, στόλιζαν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μαζί με φρούτα εποχής.

Συνήθιζαν να διακοσμούν τη βασιλόπιτα με το σχήμα του σταυρού. Στα τέσσερα κενά σημεία, γύρω από το σταυρό, στάμπωναν τον δικέφαλο αετό. Επίσης μ’ ένα ειδικό τσιμπιδάκι ή με δύο πιρούνια τσιμπούσαν όλη την περιφέρεια της πίτας και τις άκρες του σταυρού. Ήταν μια συμβολική κίνηση, ευχή, «να σκάσει το κακό μάτι». Από τη ζύμη της βασιλόπιτας ετοίμαζαν και τα «αητέλια», σε σχήμα ρόμβου διακοσμημένα με το δικέφαλο.

Τη σφραγίδα έφερε μαζί της στην Ελλάδα η Ασημίνα Παπαδοπούλου (φωτ.: Αθηνά Αρχόντισα)

Στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια από τη μονογραφία του Παμ. Μπιμπέλα Λαογραφικά Κυδωνιών Μοσχονησίων και Γενητσαροχωρίου (1956), γνωρίζουμε ότι οι προετοιμασίες του Δωδεκαημέρου απασχολούσαν τις νοικοκυρές για πολλές μέρες. Άσπριζαν και καθάριζαν τα σπίτια τους, το ίδιο και οι άντρες τα καταστήματά τους.

Για τα Χριστούγεννα (τα «κστούγεννα»), οι νοικοκυρές έφτιαχναν κουραμπιέδες, χριστόψωμο, φοινίκια, τυρόπιτες, μπουρεκάκια, γιαουρτόπιτες, τηγανόπιτες, ρυζόπιτες, γτκιολζεμέδες. Σφάζανε χοίρους και αρνιά. Μετά τη λειτουργία, το γιορτινό τραπέζι, ξεκινούσε πάντοτε με τη χριστουγενννάτικη σούπα. Από το τραπέζι δεν έλειπαν τα μυρωδάτα αλίπαστα της Πανόρμου, οι πίτες και τα ψητά γουρουνόπουλα.

Ειδικά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είχε μεγάλη ποικιλία φαγητών κρασί και μαστίχα, κέρασμα στους επισκέπτες συγγενείς και φίλους. Η αφράτη και γευστική βασιλόπιτα μαρτυρούσε την επιδεξιότητα της καλής νοικοκυράς.

Το βράδυ της παραμονής, ο οικοδεσπότης έκοβε τη βασιλόπιτα. Μοίραζε τα κομμάτια αρχίζοντας από του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, και ακολουθούσαν τα μέλη της οικογένειας.

Τα χαράματα, ο οικοδεσπότης ή άλλο μέλος του σπιτιού έκανε το «ποδαρικό». Έπαιρνε από τρεις βρύσες τ’ αμίλητο νερό κι άφηνε σκόπιμα την τρίτη βρύση ανοιχτή να τρέχει, για να τρέχουν τα «μπιρικέτια» Στην είσοδο του σπιτιού κυλούσε ένα ρόδι κρατώντας και μια πέτρα, για να βαρύνει η σακούλα (το πορτοφόλι) όπως βάραινε η πέτρα. 2 Ιανουαρίου του «μικρό τ’ Αγιού Βασλέλ’ι» Ήταν η κατεξοχήν ημέρα των γυναικών. Αντάλλασσαν επισκέψεις και συζητούσαν για την επιτυχία και γευστικότητα των γλυκισμάτων.

Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Σύμφωνα πάντα με τον Π. Μπιμπέλα, τα Θεοφάνια σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Αϊβαλιού και των Μοσχονησίων παρακολουθούσαν την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για να αγιαστούν τα νερά και να ταξιδεύουν οι καπεταναίοι με τα φορτωμένα λάδια, σαπούνια και δέρματα καΐκια τους, σε ήμερες θάλασσες. Οι ζευγάδες ράντιζαν τα χωράφια με τον «μεγάλο αγιασμό» για να έχουν πλούσια καρποφορία.

Την επομένη των Θεοφανίων γιόρταζε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Καντιλί Πινάρ. Κατά τη λαϊκή πίστη ο «Αη Γιάνν’ς η Πιναράς» προστάτευε τους Αϊβαλιώτες απ’ τον ελώδη πυρετό. Τάμα των προσκυνητών ήταν ένα μαύρο κοκόρι, «πιναρέλ’ι», το οποίο έσφαζαν μετά τη λειτουργία στον αυλόγυρο της εκκλησίας και με το αίμα του εσταύρωναν το μέτωπο του αρρώστου.

Στην Ίμβρο οι νοικοκυρές για το Δωδεκαήμερο έφτιαχναν μπακλαβάδες με αμύγδαλα ή καρύδια, κουραμπιέδες, αμτγδαλωτά, χαλβάδες και παντεσπάνι.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σ’ όλα τα χωριά έσφαζαν γουρουνόπουλα, συνεχίζοντας τη βυζαντινή παράδοση των χοιροσφαγίων. Μια ποσότητα από τα σφαχτά καταναλωνόταν στη διάρκεια των γιορτών. Το υπόλοιπο κρέας το έκοβαν σε μικρά κομμάτια, το τσιγάριζαν με μπόλικο λίπος, το αλάτιζαν και το διατηρούσαν μέσα σε πήλινο δοχείο παγωμένο για το χειμώνα, το ονόμαζαν «καβουρμά» και το μαγείρευαν σκέτο με λαχανικά, ζυμαρικά ή ρύζι.

Ακόμα από κομμάτια ψαχνού έφτιαχναν κιμά και γέμιζαν τα έντερα του γουρουνόπουλου για λουκάνικο. Ενώ με τα πόδια, το κεφάλι, τα αυτιά και την ουρά ετοίμαζαν σε χριστουγεννιάτικη σούπα, την κεφάλα. Μέσα στο ζωμό έριχναν σιτάρι χοντροαλεσμένο την κουρκούτη.

Χειρόγραφη συνταγή για σμυρναίικη βασιλόπιτα (φωτ.: cretangastronomy.gr)

Παραμονή Πρωτοχρονιάς κάθε σπίτι ζύμωνε τη βασιλόπιτα, με αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Φυσικά, έβαζαν μέσα κι ένα νόμισμα. Παλαιότερα, η βασιλόπιτα ήταν ένα σιταρένιο καθάριο ψωμί. Φτιαγμένο με ψιλοτριχένιο αλεύρι, σφραγισμένο στο κέντρο με τον δικέφαλο αετό. Την έκοβαν στο σπίτι μετά την απόλυση της εκκλησιάς. Υπήρχε το έθιμο να ανταλλάσσουν συγγενείς και φίλοι βασιλόπιτες και γλυκίσματα.

Επίσης, έστελναν στους φτωχούς σούπα, γλυκίσματα και κομμάτια από την βασιλόπιτα.

• Από το βιβλίο της Σούλας Μπόζη με τίτλο Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας.
• Πηγή: Από το Αρχείο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

21/07/2026 - 4:04μμ
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Official White House Photo/Daniel Torok)

Εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Καναδά: Ο Τραμπ επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 50% σε καναδικά προϊόντα

25 λεπτά πριν
Εξωτερική άποψη του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Τράπεζα της Ελλάδος: Αμετάβλητη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το β’ τρίμηνο του 2026

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς 2026-2027

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/Διδυμαίος Απόλλων)

Παραδοσιακό γλέντι στον Γέροντα Καβάλας με Ματθαίο Τσαχουρίδη, Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)

Οδηγός επιβίωσης για τα νέα ΕΣΠΑ: Πώς θα εξασφαλίσετε επιδότηση για την επιχείρησή σας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign