pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια στη Μικρά Ασία – Γευστικός πολιτισμός!

Ήθη και έθιμα με βάση τα εορταστικά τραπέζια, πίσω στη Μικρασία – Με τη βοήθεια της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

24/12/2024 - 9:35πμ
Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Πέργαμο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα τα σπίτια μοσχοβολούσαν από τις μυρωδιές των γλυκών. Οι νοικοκυρές πλούσιες και φτωχές, δίχως διάκριση ετοίμαζαν «φινίκια» (φοινίκια), τσιμπίσια, κουραμπιέδες, μπακλαβού (μπακλαβά) και πλατσέτα.

Πρώτο κέρασμα ήταν ο κουραμπιές και η μπακλαβού. Πολλά εύπορα σπίτια καλούσαν την ειδική μαστόρισσα που θα τους παρασκεύαζε τον καλό μπακλαβά. Τα φοινίκια ήταν δεύτερο κέρασμα.

Κεντρικό πιάτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν κότα σιτευτή ή κόκορας βραστός με σούπα αυγολέμονο. Την Πρωτοχρονιά στο τραπέζι κυριαρχούσε ο διάνος ψητός ή γεμιστός με κουκουνάρια και κιμά. Άλλο αγαπητό πιάτο ήταν το χοιρινό, μαγειρεμένο με σέλινο ή λάχανο.

Οι ξηροί καρποί ήταν άφθονοι και πάμφθηνοι. Κάστανα, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, αφράτα στραγάλια, χουρμάδες, κουκουνάρια, σύκα, στόλιζαν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μαζί με φρούτα εποχής.

Συνήθιζαν να διακοσμούν τη βασιλόπιτα με το σχήμα του σταυρού. Στα τέσσερα κενά σημεία, γύρω από το σταυρό, στάμπωναν τον δικέφαλο αετό. Επίσης μ’ ένα ειδικό τσιμπιδάκι ή με δύο πιρούνια τσιμπούσαν όλη την περιφέρεια της πίτας και τις άκρες του σταυρού. Ήταν μια συμβολική κίνηση, ευχή, «να σκάσει το κακό μάτι». Από τη ζύμη της βασιλόπιτας ετοίμαζαν και τα «αητέλια», σε σχήμα ρόμβου διακοσμημένα με το δικέφαλο.

Τη σφραγίδα έφερε μαζί της στην Ελλάδα η Ασημίνα Παπαδοπούλου (φωτ.: Αθηνά Αρχόντισα)

Στο Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια από τη μονογραφία του Παμ. Μπιμπέλα Λαογραφικά Κυδωνιών Μοσχονησίων και Γενητσαροχωρίου (1956), γνωρίζουμε ότι οι προετοιμασίες του Δωδεκαημέρου απασχολούσαν τις νοικοκυρές για πολλές μέρες. Άσπριζαν και καθάριζαν τα σπίτια τους, το ίδιο και οι άντρες τα καταστήματά τους.

Για τα Χριστούγεννα (τα «κστούγεννα»), οι νοικοκυρές έφτιαχναν κουραμπιέδες, χριστόψωμο, φοινίκια, τυρόπιτες, μπουρεκάκια, γιαουρτόπιτες, τηγανόπιτες, ρυζόπιτες, γτκιολζεμέδες. Σφάζανε χοίρους και αρνιά. Μετά τη λειτουργία, το γιορτινό τραπέζι, ξεκινούσε πάντοτε με τη χριστουγενννάτικη σούπα. Από το τραπέζι δεν έλειπαν τα μυρωδάτα αλίπαστα της Πανόρμου, οι πίτες και τα ψητά γουρουνόπουλα.

Ειδικά το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είχε μεγάλη ποικιλία φαγητών κρασί και μαστίχα, κέρασμα στους επισκέπτες συγγενείς και φίλους. Η αφράτη και γευστική βασιλόπιτα μαρτυρούσε την επιδεξιότητα της καλής νοικοκυράς.

Το βράδυ της παραμονής, ο οικοδεσπότης έκοβε τη βασιλόπιτα. Μοίραζε τα κομμάτια αρχίζοντας από του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, και ακολουθούσαν τα μέλη της οικογένειας.

Τα χαράματα, ο οικοδεσπότης ή άλλο μέλος του σπιτιού έκανε το «ποδαρικό». Έπαιρνε από τρεις βρύσες τ’ αμίλητο νερό κι άφηνε σκόπιμα την τρίτη βρύση ανοιχτή να τρέχει, για να τρέχουν τα «μπιρικέτια» Στην είσοδο του σπιτιού κυλούσε ένα ρόδι κρατώντας και μια πέτρα, για να βαρύνει η σακούλα (το πορτοφόλι) όπως βάραινε η πέτρα. 2 Ιανουαρίου του «μικρό τ’ Αγιού Βασλέλ’ι» Ήταν η κατεξοχήν ημέρα των γυναικών. Αντάλλασσαν επισκέψεις και συζητούσαν για την επιτυχία και γευστικότητα των γλυκισμάτων.

Μικρασιατικό εορταστικό τραπέζι (πηγή: «Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας»)

Σύμφωνα πάντα με τον Π. Μπιμπέλα, τα Θεοφάνια σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Αϊβαλιού και των Μοσχονησίων παρακολουθούσαν την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για να αγιαστούν τα νερά και να ταξιδεύουν οι καπεταναίοι με τα φορτωμένα λάδια, σαπούνια και δέρματα καΐκια τους, σε ήμερες θάλασσες. Οι ζευγάδες ράντιζαν τα χωράφια με τον «μεγάλο αγιασμό» για να έχουν πλούσια καρποφορία.

Την επομένη των Θεοφανίων γιόρταζε η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Καντιλί Πινάρ. Κατά τη λαϊκή πίστη ο «Αη Γιάνν’ς η Πιναράς» προστάτευε τους Αϊβαλιώτες απ’ τον ελώδη πυρετό. Τάμα των προσκυνητών ήταν ένα μαύρο κοκόρι, «πιναρέλ’ι», το οποίο έσφαζαν μετά τη λειτουργία στον αυλόγυρο της εκκλησίας και με το αίμα του εσταύρωναν το μέτωπο του αρρώστου.

Στην Ίμβρο οι νοικοκυρές για το Δωδεκαήμερο έφτιαχναν μπακλαβάδες με αμύγδαλα ή καρύδια, κουραμπιέδες, αμτγδαλωτά, χαλβάδες και παντεσπάνι.

Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σ’ όλα τα χωριά έσφαζαν γουρουνόπουλα, συνεχίζοντας τη βυζαντινή παράδοση των χοιροσφαγίων. Μια ποσότητα από τα σφαχτά καταναλωνόταν στη διάρκεια των γιορτών. Το υπόλοιπο κρέας το έκοβαν σε μικρά κομμάτια, το τσιγάριζαν με μπόλικο λίπος, το αλάτιζαν και το διατηρούσαν μέσα σε πήλινο δοχείο παγωμένο για το χειμώνα, το ονόμαζαν «καβουρμά» και το μαγείρευαν σκέτο με λαχανικά, ζυμαρικά ή ρύζι.

Ακόμα από κομμάτια ψαχνού έφτιαχναν κιμά και γέμιζαν τα έντερα του γουρουνόπουλου για λουκάνικο. Ενώ με τα πόδια, το κεφάλι, τα αυτιά και την ουρά ετοίμαζαν σε χριστουγεννιάτικη σούπα, την κεφάλα. Μέσα στο ζωμό έριχναν σιτάρι χοντροαλεσμένο την κουρκούτη.

Χειρόγραφη συνταγή για σμυρναίικη βασιλόπιτα (φωτ.: cretangastronomy.gr)

Παραμονή Πρωτοχρονιάς κάθε σπίτι ζύμωνε τη βασιλόπιτα, με αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Φυσικά, έβαζαν μέσα κι ένα νόμισμα. Παλαιότερα, η βασιλόπιτα ήταν ένα σιταρένιο καθάριο ψωμί. Φτιαγμένο με ψιλοτριχένιο αλεύρι, σφραγισμένο στο κέντρο με τον δικέφαλο αετό. Την έκοβαν στο σπίτι μετά την απόλυση της εκκλησιάς. Υπήρχε το έθιμο να ανταλλάσσουν συγγενείς και φίλοι βασιλόπιτες και γλυκίσματα.

Επίσης, έστελναν στους φτωχούς σούπα, γλυκίσματα και κομμάτια από την βασιλόπιτα.

• Από το βιβλίο της Σούλας Μπόζη με τίτλο Ο γευστικός πολιτισμός των Ρωμιών της Πόλης και της Μικράς Ασίας.
• Πηγή: Από το Αρχείο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΤΙΑΣ Ν. Σμύρνης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πρώτο φύλλο της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» είχε ημερομηνία 12 Ιουλίου 1925
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

12 Ιουλίου 1925: Στην Κωνσταντινούπολη κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Απογευματινή»

12/07/2025 - 2:38μμ
Με ανταλλαγή δώρων και ουσιαστική συζήτηση έγινε η συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία στο Δημοτικό Μέγαρο Νέας Αρτάκης (φωτ.: Facebook / Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Αρτάκη στη Νέα Αρτάκη: Τουρκική αντιπροσωπεία σε μια συγκινητική επίσκεψη

11/07/2025 - 3:01μμ
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγια-Σοφιά λίγο προτού μετατραπεί σε τζαμί (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πανηγυρισμοί Ερντογάν για τα 5 χρόνια της Αγια-Σοφιάς ως τζαμί

10/07/2025 - 9:36μμ
Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Τριχερούσας, στη Νέα Κίο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Κίος γιόρτασε την Παναγία «Τριχερούσα» – Η σπάνια εικόνα ήρθε από τη Βιθυνία

10/07/2025 - 6:47μμ
Άποψη του λιμανιού της Σμύρνης σε σχέδιο του Joseph Pitton De Tournefort  (1717, p.
195) (πηγή:  Caner Yüksel, Ç., &
Katipoğlu Özmen, C. (2024). «Seventeenth
century European travel accounts of
İzmir: Narrating orient before
orientalism» PLANARCH - Design and
Planning Research, 8(1),38-45. DOI:
10.5152/Planarch.2023.2320)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σμύρνη: Σαν σήμερα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε τα δύο τρίτα της πόλης αλλά σταμάτησε την πανούκλα

9/07/2025 - 3:05μμ
Ντιβιτζής με την καμήλα του σε αναβίωση του εθίμου στη Φιλιππούπολη της Λάρισας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Απόστολος Ντόμαλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Ντιβιτζήδες και καμήλες στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  

8/07/2025 - 6:02μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Νέο 11μελές ΔΣ και 3μελής Εξελεγκτική Επιτροπή

8/07/2025 - 2:15μμ
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Phasma / A. Michailidis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Το Ζωγράφειο επιστρέφει στη μορφή του 1893

6/07/2025 - 1:36μμ
Στιγμιότυπο από την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Νέας Αλικαρνασσού (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Νέα Αλικαρνασσός: Την ξεκίνησαν Μικρασιάτες πρόσφυγες, «μέσα στη φτώχεια και στη γύμνια»

3/07/2025 - 8:09μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια αγκαλιά τραγούδια, από τις πατρίδες της Ανατολής» στην καρδιά της Καβάλας

2/07/2025 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Το μαφιόζικο τηλεφώνημα του «Φραπέ» – Έβγαλα 500.000, αν την σκότωνα θα ήμουν έξω

33 λεπτά πριν
O Φρανσουά Μπαϊρού ανακοινώνει τα μέτρα για τη διάσωση της γαλλικής οικονομίας (φωτ.: X / 
François Bayrou)

Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του Δημοσίου, κατάργηση αργιών

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Τρομερή κίνηση των Ελλήνων διεθνών – Δίνουν μέρος του πριμ στην οικογένεια του Μπάλντοκ

1 ώρα πριν
Το αγόρι με την ποντιακή λύρα που κοιτάζει ψηλά αποτελεί μέρος της σύνθεσης που δημιούργησε ο Γιώργος Κικώτης, στο μνημείο της Λαμίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας)

«Πόντος, έν’ άστρον φωτεινόν» στο Δημοτικό Θέατρο Καρπάθου

2 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

Ο Πούτιν φίλιωσε δύο ορκισμένους εχθρούς – Πώς η Ρωσία «χάνει» τον Νότιο Καύκασο

2 ώρες πριν
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο, 22 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Απάντηση του Ν. Παπανδρέου και ευρωβουλευτών στον Τούρκο πρέσβη

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign