pontosnews.gr
Παρασκευή, 25/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Αμερικάνος: Γεννημένος ηγέτης, γεννημένος ΑΕΚ – Ο άνθρωπος που μας «έβαλε» στην Ευρώπη

Με αφορμή τα 10+1 χρόνια χωρίς τη φυσική του παρουσία γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

7/10/2024 - 11:48πμ
(Φωτ.: katerinisport.gr)

(Φωτ.: katerinisport.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

4 Απριλίου 1968. Η ελαφρώς «σβηστή» Ελλάδα στην ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα, μπαίνει θριαμβευτικά στο χώρο. Αιτία η ΑΕΚ, που κατακτά μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο το Κύπελλο Κυπελλούχων επί της μεγάλης Σλάβια Πράγας με 89-82.

Ευτυχώς, πριν από μερικά χρόνια η αριστουργηματική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, το 1968, δίδαξε στη νέα γενιά αυτή την ιστορική στιγμή.

Αμερικάνος, Τρόντζος, Ζούπας, Βασιλειάδης, Λαρεντζάκης, Χρηστέας, Τσάβας –αλλά και οι τρεις που δεν αγωνίστηκαν (Νεσιάδης, Πετράκης και Δημητριάδης)– τήρησαν την υπόσχεση προς τον αδικοχαμένο (από καρκίνο, δύο χρόνια νωρίτερα) συμπαίκτη τους Γιώργο Μόσχο και του αφιέρωσαν το Κύπελλο.

Αρχηγός της σπουδαίας ομάδας ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος. Εκείνο το βράδυ οι φίλαθλοι σήκωσαν στα χέρια το αυτοκίνητο του αρχηγού και το πήγαν μέχρι το σπίτι του, στην Πλατεία Βικτωρίας!

Η συνέχεια πάντως υπήρξε άκρως σουρεαλιστική

Από ήρωας, κατηγορούμενος

Φυσικά ακολούθησε γλέντι, που έγινε στα Δειλινά, όπου ο Αμερικάνος χόρεψε μεταξύ άλλων το αγαπημένο του ζεϊμπέκικο «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», ενώ ο τραγουδιστής Χρηστάκης είχε λογικά παραφράσει εκείνο το βράδυ της 4ης Απριλίου ένα από τα κλασικά του άσματα, τραγουδώντας: «Έμαθα πως είσαι μάγκας, είσαι και… αεκτζής».

Όσο για την συνέχεια; Ο Αμερικάνος κλήθηκε σε απολογία γιατί πήραν το τρόπαιο στα μπουζούκια. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν ήταν το αυθεντικό.

Η FIBA, επειδή ήταν μόλις η δεύτερη διοργάνωση του Κυπελλούχων, είχε φτιάξει ένα εξαιρετικό Κύπελλο, πραγματικό έργο τέχνης από ατόφιο κρύσταλλο Βοημίας, όπου είχαν χαραχτεί με το χέρι αργότερα τα στοιχεία του τελικού. Έτσι μας έδωσε τότε στην απονομή αυτό το μεταλλικό που το πήγανε και στα μπουζούκια.

Ο δρόμος για τη δόξα

«Μια ζωή πολεμούσε για κάτι, στα 12 έγινε σκαλιστής επίπλων σε έναν τεχνίτη εκεί στη γειτονιά του, τη Νίκαια, γιατί ζούσε στα προσφυγικά και ήταν τέσσερα αδέρφια, με μία αδερφή να φροντίσουν. Αυτός άφησε το σχολείο, δούλευε, και το βράδυ έκανε σουτ! Έπαιρνε μια μπάλα εκεί στη ΧΑΝ της Νίκαιας και ξεκινούσε τα σουτ! Πολλά σουτ, πολλή αγάπη για την μπάλα και εκείνη την ξεχαρβαλωμένη μπασκέτα του», έχει πει σε εξομολόγησή της η κόρη του, Χριστίνα Αμερικάνου.

Το παιδί από τη Νίκαια ξεχωρίζει αμέσως σε ένα άθλημα-φάντασμα για την Ελλάδα του ’50. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στη ΧΑΝ, όπου τον εντόπισαν οι παράγοντες της ΑΕΚ και τον πήραν στην ομάδα τους. Είχε όμως προηγηθεί μια άλλη ομάδα που τον διεκδικούσε: Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έκανε καλύτερη οικονομική προσφορά από την ΑΕΚ.

Ο νεαρός Γιώργος έπρεπε να κοιτάξει και τα αδέρφια του. Πήγε να υπογράψει το συμβόλαιο. Ο αδερφικός του φίλος, ο Νίκος Τερκεσίδης, τον βοήθησε να αποδράσει… λέγεται από ένα ανοιχτό παράθυρο! Τον πήρε με το μηχανάκι του και τον πήγε στην ΑΕΚ! Δεν θα μπορούσε ο γιος του κυρ-Θανάση και της κυρα-Μαρίας από τα Βουρλά να μην πάει στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

(Φωτ.: intime.gr)

Όταν μιλάνε οι αριθμοί

Ο Αμερικάνος πριν από κάθε αγώνα είχε ένα παράξενο γούρι: Έβγαινε βόλτα με το αυτοκίνητό του και δεν γυρνούσε σπίτι αν δεν συναντούσε νεκροφόρα στο δρόμο του, καθώς το θεωρούσε καλό οιωνό.

Εννοείται ότι μετά το θρίαμβο του ’68 οι προτάσσεις, ακόμα και από ομάδες του εξωτερικού, έπεσαν βροχή. Εκείνος όμως δεν ήθελε να αφήσει τη χώρα του και την ΑΕΚ.

(Φωτ.: ebasket.gr)

Όσο για τα επιτεύγματά του στην Εθνική; Με τη φανέλα της αγωνίστηκε σε 68 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 1.076 πόντους (μ.ο. 15 π.). Ήταν πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969. Αγωνίστηκε επίσης στη Μικτή Κόσμου, εξού και το παρατσούκλι που τον συνόδευε: «παγκόσμιος».

(Φωτ.:Facebook/ Αγαπώ το μπάσκετ)

Στο τέλος της καριέρας του αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Πατρών, όπου διατέλεσε και προπονητής. Με τον Αμερικάνο ο Απόλλων αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική το 1976-1977. Τη σεζόν 1986-87 ανέλαβε την ομάδα της ΑΕΚ από τη θέση του υπηρεσιακού προπονητή. Προηγούμενα (περίοδος 1973-74) ο Αμερικάνος ήταν τεχνικός του Αιγάλεω, το οποίο ανέβασε στη Β’ Εθνική της περιόδου 1974-75.

Ο άλλος Αμερικάνος

Η κόρη του Χριστίνα συγκινεί, περιγράφοντας πώς ήταν εκτός γηπέδου ο σπουδαίος αθλητής: «Συγκινούταν εύκολα, έβλεπε ελληνικές ταινίες και έκλαιγε, έβλεπε ειδήσεις και σε θέματα ανθρώπινου πόνου πάλι έκλαιγε. Τσακωνόταν με κάποιον που αγαπούσε; Ξανά έκλαιγε!».

Και συνέχισε: «Θύμωνε πολύ με την αδικία και με το ψέμα. Τσαντιζόταν και πείσμωνε. Πολλές φορές απογοητευόταν από ανθρώπους που πίστευε. Οι αντιδράσεις του ήταν μικρού παιδιού, δεν είχαν λογική ενήλικα. Το πάθος του για ό,τι αγαπούσε ήταν καθαρόαιμο, εφηβικό. Ποτέ δεν απώλεσε την καθαρότητα, αλλά ούτε και την αφέλεια της εφηβείας».

Με την κόρη του Χριστίνα (φωτ.: katerinisport.gr)

Την τελευταία τριετία της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Γιώργος Αμερικάνος άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου 2013.

Και τον θρήνησαν οι πάντες, ανεξαρτήτως φανέλας. Γιατί οι σπουδαίοι άνθρωποι δεν διχάζουν, ενώνουν. Προς τιμήν της μεγάλης του προσφοράς, η ΑΕΚ απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 10 το 2015.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κέρκυρα: Τιμήθηκαν τα 110 χρόνια από την άφιξη του σερβικού στρατού στα Ιόνια Νησιά

24/09/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Μπελίντα: Το αηδόνι του μουσικού θεάτρου που «πέταξε» νωρίς

21/09/2026 - 5:14μμ
«The New York Times», 6 Νοεμβρίου 1921: δημοσίευμα για τις αναφορές σχετικά με τις σφαγές και τις εκτελέσεις Ελλήνων στον Πόντο (φωτ.: The New York Times, 6 Νοεμβρίου 1921, σελ. 22)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 Σεπτεμβρίου 1921: Η Αμάσεια μέσα από τα μάτια των Αμερικανών

21/09/2026 - 9:55πμ
Από τις πρώτες φωτογραφίες των ορφανών προσφυγόπουλων που συγκέντρωσε και περιέθαλψε το Άσυλο Παιδιού Βόλου  (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1922: Το «μαύρο κύμα» φτάνει στον Βόλο – 12.000 πρόσφυγες σε μια πόλη 30.000 κατοίκων

19/09/2026 - 5:00μμ
Ο Μήτσος Λυγίζος σε στιγμιότυπο από την ταινία «Ο τσαχπίνης» (1968)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μήτσος Λυγίζος: Το σπουδαίο έργο ένος πνευματικού ανθρώπου και ο… «Λουστράκος»

18/09/2026 - 6:23μμ
Πιλότος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα 10 μίλια του Αιγαίου: Το διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αμφισβήτησε δεκαετίες αργότερα

18/09/2026 - 9:53πμ
Η αυτοκρατορική Τραπεζούντα, η Ειρήνη της Τραπεζούντας (μητέρα του Αλεξίου Γ'), και νόμισμα του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού, σε σύνθεση αρχειακών τεκμηρίων (εικ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι δύο Ειρήνες της Τραπεζούντας: Ο γάμος που έγινε πόλεμος για το θρόνο

17/09/2026 - 10:15πμ
Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

14/09/2026 - 7:11μμ
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS / Παύλος Μακρίδης)

Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο Σούλης Μαρκόπουλος

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»/Facebook)

«Κυνηγοπούλεια 2026»: Οι «Μίθριοι» στήνουν απόψε ποντιακό γλέντι στην Καλαμαριά

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ρεύμα και καύσιμα: Στα 213,62 ευρώ η μεγαβατώρα – Στα 2,20 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης

1 ώρα πριν
«Αυτή η νύχτα μένει» του ΚΘΒΕ στη σκηνή του «Ολύμπια» (φωτ.: MIke Rafail)

«Αυτή η νύχτα μένει»: Το έργο που έκανε την πρώην Λυρική Σκηνή, πίστα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Πυρκαγιά σε πλοίο με 195 οχήματα, βόρεια της Μυκόνου – Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Katerina Bili/Facebook)

Με τη Σέρρα σε πρώτο πλάνο: Η τελευταία πρόβα των Ποντίων της Θεσσαλονίκης για το 20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV