pontosnews.gr
Τετάρτη, 10/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτακηνές μελιτζάνες με αυγό και τυρί στο τηγάνι – Ένα πρωτότυπο μικρασιάτικο ορεκτικό

Η αντίθεση του πικάντικου τυριού με τη γλύκα της μελιτζάνας δίνει απίστευτο αποτέλεσμα

30/08/2024 - 2:14μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την Αρτάκη της μικρασιατικής Κυζίκου προέρχεται αυτός ο μεζές. Όπως όλα τα μικρασιάτικα τραπέζια, έτσι και το αρτακηνό δίνει μεγάλο βάρος στους μεζέδες – κι αυτός είναι πολύ πιο σύνθετος και πλούσιος από όσο ακούγεται.

Το μίγμα από αυγό και τυρί που μπαίνει πάνω σε φέτες μελιτζάνας (και όχι γύρω τους), τηγανίζεται μαζί τους σαν κροκέτα.

Είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο ορεκτικό, ιδιαίτερο και πρωτότυπο, που θέλει μόνο λίγο παραπάνω προσοχή και μεαστρία στο τηγάνισμα.

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. πικάντικο κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 μελιτζάνες φλάσκες, μικρές και όσο γίνεται μακρόστενες (ή μελιτζάνες Λαγκαδά), με τη φλούδα, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ.
4 αυγά μικρού μεγέθους
1 κ.σ. αλεύρι
τα φύλλα από ⅓ μάτσου μαϊντανού, πολύ ψιλοκομμένα
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε βάζοντας τις φέτες της μελιτζάνας σε μια λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30-40’. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τα αυγά, το αλεύρι, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή πάστα.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις το λάδι κάψει, βάζουμε μία δόση από φέτες μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά. Μετά τις γυρίζουμε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι, ώστε η ροδισμένη πλευρά να βρεθεί προς τα πάνω.
  5. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μια καλή δόση πάστας αυγού, και με ένα δεύτερο κουταλάκι την πλάθουμε κάπως στρογγυλή.
  6. Την σπρώχνουμε να ακουμπήσει πάνω σε μια φέτα μελιτζάνας, καλύπτοντάς την.
  7. Τηγανίζουμε τη φέτα της μελιτζάνας, με την πάστα επάνω της, για 2-3’, μέχρι να δούμε ότι σχηματίζεται ένα ρόδινο, ελαφρά τραγανό δαχτυλίδι στην ένωση της πάστας αυγού-τυριού με τη φλούδα της μελιτζάνας. Αυτό είναι σίγουρο σημάδι ότι η πάστα έχει κολλήσει καλά στη μελιτζάνα. Η φλούδα βοηθά τη φέτα να διατηρήσει το σχήμα της και να μη γλιστρήσει από πάνω της η πάστα.
  8. Γυρίζουμε προσεκτικά κάθε φέτα για να αναποδογυρίσει και η πάστα να βρεθεί από κάτω, μέσα στο λάδι, κολλημένη πάντα στη φέτα μελιτζάνας.
  9. Τηγανίζουμε για περίπου 1’, πάντα σε μέτρια φωτιά, μέχρι η πάστα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Βγάζουμε τις φέτες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, με τη χρυσαφένια πάστα προς τα πάνω.
  11. Σερβίρουμε το μεζέ ζεστό.

• Πηγή: gastronomos.gr / Έφη Κοτρώνη-Ιωσήφ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

MAT μπλοκάρουν την πρόσβαση στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Ένταση με αγρότες στην Πάτρα: Δακρυγόνα, φραγμοί των ΜΑΤ και ασθενοφόρα στο… περίμενε

24 λεπτά πριν
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εποχή» και ο Νίκος Καπετανίδης (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Νέα έκδοση για τον Νίκο Καπετανίδη: Συνεργασία του Σωματείου «Δράσης Νίκος Καπετανίδης» με το Ίδρυμα της Βουλής

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος/Νεολαία Αγίου Αντωνίου)

Χριστουγεννιάτικο πάρτι από την Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1 ώρα πριν
Όπλα, γεμιστήρας και ένα κράνος στο κλεμμένο ΙΧ που εντοπίστηκε σε μάντρα στα Καλύβια (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Καλύβια: Το κλεμμένο ΙΧ-οπλοστάσιο αποκάλυψε σχέδιο εκτέλεσης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ημερομηνία διεξαγωγής η Agrotica

2 ώρες πριν
Κινητοποίηση Θεσσαλών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων της Μαγνησίας στο λιμάνι του Βόλου, Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025. (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Οικονόμου)

Βόλος: Αποχώρησαν τα τρακτέρ από το λιμάνι – Τι αφήνει πίσω του το μεγάλο μπλόκο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign