pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολίτικα γεμιστά με κιμά, στην κατσαρόλα

Το απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό σε μια παραλλαγή με άρωμα Πόλης

7/06/2024 - 5:15μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είτε με ρύζι είτε με κιμά, καλοκαίρι και γεμιστά πάνε… πακέτο και μάλιστα προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα. Σε άλλους αρέσουν μόνο οι πιπεριές, σε άλλους μόνο οι ντομάτες, στην παρακάτω συνταγή όμως της Νένας Ισμυρνόγλου από το gastronomos.gr θα βρούμε πολλές εναλλακτικές, καθώς οι επιλογές διευρύνονται με μελιτζάνες και κολοκυθάκια!

Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά από τα… συνήθη, καθώς η συνταγή είναι για μαγείρεμα στην κατσαρόλα, και όχι στο ταψί!

Βέβαια, η Σμυρνιά μαγείρισσα δίνει και μια συμβουλή: «Αν έχετε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, προτιμήστε να τελειώσετε το μαγείρεμα του φαγητού στο φούρνο. Το όλον αποκτά μια ιδιαίτερη καπνιστή νοστιμιά».

ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές
4 πιπεριές πράσινες, στρογγυλές
3 μελιτζάνες αργίτικες
3 κολοκύθια μέτρια
400 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
150 γρ. ρύζι Καρολίνα, πλυμένο καλά
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για την κατσαρόλα

2 ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς.
  2. Κόβουμε από τις μελιτζάνες ένα «καπάκι» κατά μήκος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  3. Βάζουμε ψίχα, «καπάκια» και μελιτζάνες, όλα μαζί, σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε, για να μαραθούν λίγο και να νοστιμίσουν.
  4. Κόβουμε και από τα κολοκύθια κατά μήκος ένα «καπάκι», τα αδειάζουμε κι εκείνα και κρατάμε την ψίχα.
  5. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες από το εσωτερικό.
  6. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι στις ντομάτες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  7. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, αλατίζουμε και τα κελύφη των λαχανικών και την ψίχα.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την ψιλοκομμένη ψίχα των λαχανικών για 4-5 λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ξύσμα, τον άνηθο, το δυόσμο, το ρύζι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ψίχα από τα λαχανικά που σοτάραμε και αλατοπίπερο.
  10. Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
  11. Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  12. Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στην κατσαρόλα.
  13. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά, να πάρει μια καλή βράση.
  14. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 60′, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να γίνει το ρύζι.
  15. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαγειρέψουμε 30′ στο μάτι και μετά να βάλουμε την κατσαρόλα (θα πρέπει να είναι χωρίς πλαστικά χερούλια, από αυτές που μπαίνουν στο φούρνο, ή να τα μεταφέρουμε όλα σε ταψί) για ακόμα 30′ στο φούρνο, στους 180-190°C.

• Πηγή: gastronomos.gr / Νένα Ισμυρνόγλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χριστόψωμο από τη Μαριέττα Γαλάνη (φωτ.: naxospress.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστόψωμο από την Απείρανθο Νάξου: Η παραδοσιακή συνταγή της Μαριέττας Γαλάνη

23/12/2025 - 6:58μμ
(Πηγή: armenika.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανουσαμπούρ – Το αρμένικο γλυκό των Χριστουγέννων

19/12/2025 - 4:08μμ
(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Τυροκομία Νάξου)

Καλύτερο τυρί στον κόσμο η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ – Μεγάλη μείωση στην παραγωγή πατάτας στο νησί

56 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστί Ν. Αγιονερίου)

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και κέφι από το «Μιστί»

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγοράκι από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και το αδελφάκι του

1 ώρα πριν
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

2 ώρες πριν
Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

3 ώρες πριν
Ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής σε... χριστουγεννιάτικη διάθεση (φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι σήμερα στην Ακρινή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign