pontosnews.gr
Σάββατο, 22/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολίτικα γεμιστά με κιμά, στην κατσαρόλα

Το απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό σε μια παραλλαγή με άρωμα Πόλης

7/06/2024 - 5:15μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φούτσα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είτε με ρύζι είτε με κιμά, καλοκαίρι και γεμιστά πάνε… πακέτο και μάλιστα προσαρμόζονται σε όλα τα γούστα. Σε άλλους αρέσουν μόνο οι πιπεριές, σε άλλους μόνο οι ντομάτες, στην παρακάτω συνταγή όμως της Νένας Ισμυρνόγλου από το gastronomos.gr θα βρούμε πολλές εναλλακτικές, καθώς οι επιλογές διευρύνονται με μελιτζάνες και κολοκυθάκια!

Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά από τα… συνήθη, καθώς η συνταγή είναι για μαγείρεμα στην κατσαρόλα, και όχι στο ταψί!

Βέβαια, η Σμυρνιά μαγείρισσα δίνει και μια συμβουλή: «Αν έχετε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, προτιμήστε να τελειώσετε το μαγείρεμα του φαγητού στο φούρνο. Το όλον αποκτά μια ιδιαίτερη καπνιστή νοστιμιά».

ΥΛΙΚΑ

4 μεγάλες ντομάτες ώριμες, αλλά σφιχτές
4 πιπεριές πράσινες, στρογγυλές
3 μελιτζάνες αργίτικες
3 κολοκύθια μέτρια
400 γρ. κιμάς αρνίσιος ή μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
150 γρ. ρύζι Καρολίνα, πλυμένο καλά
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για την κατσαρόλα

2 ντομάτες, τριμμένες
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς.
  2. Κόβουμε από τις μελιτζάνες ένα «καπάκι» κατά μήκος και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  3. Βάζουμε ψίχα, «καπάκια» και μελιτζάνες, όλα μαζί, σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε, για να μαραθούν λίγο και να νοστιμίσουν.
  4. Κόβουμε και από τα κολοκύθια κατά μήκος ένα «καπάκι», τα αδειάζουμε κι εκείνα και κρατάμε την ψίχα.
  5. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες από το εσωτερικό.
  6. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι στις ντομάτες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους.
  7. Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, αλατίζουμε και τα κελύφη των λαχανικών και την ψίχα.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την ψιλοκομμένη ψίχα των λαχανικών για 4-5 λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ξύσμα, τον άνηθο, το δυόσμο, το ρύζι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την ψίχα από τα λαχανικά που σοτάραμε και αλατοπίπερο.
  10. Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει).
  11. Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους.
  12. Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στην κατσαρόλα.
  13. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, αλατοπίπερο και 100 ml νερό και βάζουμε σε δυνατή φωτιά, να πάρει μια καλή βράση.
  14. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 60′, μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και να γίνει το ρύζι.
  15. Αν θέλουμε, μπορούμε να μαγειρέψουμε 30′ στο μάτι και μετά να βάλουμε την κατσαρόλα (θα πρέπει να είναι χωρίς πλαστικά χερούλια, από αυτές που μπαίνουν στο φούρνο, ή να τα μεταφέρουμε όλα σε ταψί) για ακόμα 30′ στο φούρνο, στους 180-190°C.

• Πηγή: gastronomos.gr / Νένα Ισμυρνόγλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ιωάννα Ζαχαράκη, δεύτερη φορά αντιδήμαρχος Ζόλινγκεν (φωτ.: facebook / Ioanna Zacharaki)

Ιωάννα Ζαχαράκη: Εξελέγη εκ νέου αντιδήμαρχος Ζόλινγκεν – Με το βλέμμα στραμμένο στον ελληνισμό της Γερμανίας

28 λεπτά πριν

Το Σωματείο «Οι Μωμόγεροι» γιορτάζει τα 40 χρόνια του λίγο πριν κλείσει το 2025

59 λεπτά πριν
Υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά στη Θεσπρωτία (φωτ.: apohxos.gr / EUROKINISSI)

Κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα: Εκτεταμένα προβλήματα – Κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα

1 ώρα πριν
Την ώρα που συζειτείται το σχέδιο Τραμπ, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται (φωτ.: EPA / Maxym Marusenko)

Το Σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και η πολιτική της Αθήνας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γρίπη: Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Vakis Kotridis)

Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής μάς μαθαίνει γαβάλ’, αγγείο, ζουρνά και νταούλι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign