Όταν βλέπουμε αγκινάρες στον πάγκο της λαϊκής, συνήθως το μυαλό μας πάει αμέσως στις πιο συνηθισμένες συνταγές – δηλαδή «αλά πολίτα» ή με κουκιά, αρακά κτλ. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί συνδυασμοί στους οποίους ταιριάζει αυτό το (και όμορφο) λαχανικό με τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες.
Η αγκινάρα είναι –μεταξύ πολλών άλλων– αντιοξειδωτική, διουρητική, με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδανική για τη μείωση της χοληστερόλης.
Την συναντάμε σε πολλά νηστίσιμα πιάτα, αλλά και σε συνδυασμό με κιμά (για παράδειγμα, αν ψάξετε θα βρείτε παραλλαγές του μουσακά όπου η αγκινάρα αντικαθιστά την πατάτα ή τη μελιτζάνα). Εδώ, τις βάζουμε στο φούρνο και κάνουμε παπουτσάκια!
Και μια υπενθύμιση: Και οι κατεψυγμένες καλές είναι, αλλά δεν συγκρίνονται με τις φρέσκιες.
ΥΛΙΚΑ
| 10 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες (μόλις τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν) | 
| 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα | 
| 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ | 
| 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη | 
| 1 μέτριο καρότο, τριμμένο | 
| 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, ψιλοκομμένο | 
| 300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη | 
| 100 ml κρασί ξηρό, λευκό | 
| 1 φύλλο δάφνης | 
| 1 κ.γ. ρίγανη ξερή | 
| 1 κ.γ. βασιλικός ξερός | 
| 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό | 
| 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη | 
| 2 κ.σ. ελαιόλαδο | 
| αλάτι | 
| φρεσκοτριμμένο πιπέρι | 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για περίπου 15’ (μέχρι να μισομαλακώσουν). Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
 - Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. και σοτάρουμε τον κιμά 3-4’, μέχρι να ροδίσει.
 - Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3’, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
 - Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
 - Προσθέτουμε το καρότο, τη δάφνη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ντομάτας.
 - Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20’, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
 - Σε μέτριο ταψί, που να χωράει τις αγκινάρες σε μία στρώση, απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του σκεύους.
 - Ρίχνουμε 150 ml νερό και αλατοπίπερο.
 - Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις βάζουμε στο ταψί σε μία στρώση.
 - Ψήνουμε για περίπου 30’, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες.
 - Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την παρμεζάνα.
 - Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο και με ένα κουτάλι καλύπτουμε τις αγκινάρες με το μίγμα του γιαουρτιού.
 - Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.
 
			















