pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγκινάρες παπουτσάκια – Μια ανοιξιάτικη έκπληξη στο πιάτο

Η «Ωδή στην αγκινάρα» συνεχίζεται, και τελειωμό δεν έχει!

24/05/2024 - 1:02μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν βλέπουμε αγκινάρες στον πάγκο της λαϊκής, συνήθως το μυαλό μας πάει αμέσως στις πιο συνηθισμένες συνταγές – δηλαδή «αλά πολίτα» ή με κουκιά, αρακά κτλ. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί συνδυασμοί στους οποίους ταιριάζει αυτό το (και όμορφο) λαχανικό με τις πλούσιες θρεπτικές ιδιότητες.

Η αγκινάρα είναι –μεταξύ πολλών άλλων– αντιοξειδωτική, διουρητική, με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδανική για τη μείωση της χοληστερόλης.

Την συναντάμε σε πολλά νηστίσιμα πιάτα, αλλά και σε συνδυασμό με κιμά (για παράδειγμα, αν ψάξετε θα βρείτε παραλλαγές του μουσακά όπου η αγκινάρα αντικαθιστά την πατάτα ή τη μελιτζάνα). Εδώ, τις βάζουμε στο φούρνο και κάνουμε παπουτσάκια!

Και μια υπενθύμιση: Και οι κατεψυγμένες καλές είναι, αλλά δεν συγκρίνονται με τις φρέσκιες.

ΥΛΙΚΑ

10 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες (μόλις τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μπολ με λεμονόνερο για να μη μαυρίσουν)
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 μέτριο καρότο, τριμμένο
1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, ψιλοκομμένο
300 γρ. ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
100 ml κρασί ξηρό, λευκό
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 κ.γ. βασιλικός ξερός
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για περίπου 15’ (μέχρι να μισομαλακώσουν). Στη συνέχεια τις στραγγίζουμε.
  2. Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. και σοτάρουμε τον κιμά 3-4’, μέχρι να ροδίσει.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3’, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε το καρότο, τη δάφνη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλατοπίπερο και τη μισή ποσότητα ντομάτας.
  6. Ανακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20’, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  8. Σε μέτριο ταψί, που να χωράει τις αγκινάρες σε μία στρώση, απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, ώστε να καλύψει τον πυθμένα του σκεύους.
  9. Ρίχνουμε 150 ml νερό και αλατοπίπερο.
  10. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις βάζουμε στο ταψί σε μία στρώση.
  11. Ψήνουμε για περίπου 30’, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες.
  12. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την παρμεζάνα.
  13. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο και με ένα κουτάλι καλύπτουμε τις αγκινάρες με το μίγμα του γιαουρτιού.
  14. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στην επιφάνεια.

• Πηγή: gastronomos.gr / Νίκη Χρυσανθίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτος από αριστερά ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ Πέτρος Παπουλίδης και ο Νίκος Πιλτικίδης (τρίτος από αριστερά) με τους συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής (φωτ.: facebook/Peter Pontios)

Η ποντιακή λύρα στον ραδιοφωνικό «αέρα» του Σίδνεϊ

17 λεπτά πριν
Το χορευτικό της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)

Ομογένεια: Με ποντιακό χρώμα το φεστιβάλ Northcote στη Μελβούρνη

50 λεπτά πριν
Διαδηλωτές στέκονται απέναντι στους αστυνομικούς στη διάρκεια διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)

Σερβία: Πέμπτη νύχτα βίαιων επεισοδίων σε διάφορες πόλεις, παρά την παραδοχή Βούτσιτς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών

1 ώρα πριν

Αντίστροφη μέτρηση για το επικό έπαθλο των 28,5 εκατ. ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ

2 ώρες πριν
Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

2 ώρες πριν
Τούρκοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα για να απομακρύνουν διαδηλωτές από την πλατεία Ταξίμ, στη διάρκεια διαμαρτυρίας τον περασμένο Μάρτιο για τη φυλάκιση του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign