pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλομηνάς: Ο μήνας Μάιος στην ποντιακή παράδοση

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

1/05/2024 - 4:30πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο μήνας Μάιος, ο πέμπτος κατά σειρά του έτους, αντιστοιχεί στον μήνα Θαργηλίωνα του αττικού ημερολογίου. Πήρε το όνομά του κι αυτός, όπως και οι υπόλοιποι μήνες, από τη λατινική γλώσσα. Συγκεκριμένα οι Ρωμαίοι έδωσαν στον μήνα αυτόν την ονομασία του από τη μητέρα του θεού Ερμή, τη Μαία, λατινιστί Maja.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες του ελλαδικού χώρου ο μήνας αυτός λεγόταν με διάφορες ονομασίες όπως Λούλουδος, Ανοιξιάτης, Φουσκοδέντρης κ.ά., που προσδιόριζαν τα χαρακτηριστικά της φύσης κατά την περίοδο αυτήν.

Στον Πόντο λεγόταν Καλομηνάς, σύνθετη λέξη από το επίθετο καλός και το ουσιαστικό μήνας.

Αυτός ο μήνας σηματοδοτούσε την έξοδο των ζώων από τους μιζερέδες –τα ιδιωτικά λιβάδια– στα παρχάρια. Το χορτάρι ήταν φρέσκο και η παραγωγή του γάλακτος πλούσια «Έρθεν ο Καλομηνάς, γάλαν φα όνταν πεινάς»!

Οι παλαιοί εμούν συνήθιζαν να έλεγαν τη φράση για κάποιον που θεωρούσαν όχι και τόσο ικανό: «Ο Καλομηνάς επεδέβεν ατόν», θέλοντας σκωπτικά να δηλώσουν ότι αναξίως και χαριστικώς κάποιος χαρακτηρίστηκε επαρκής. Ο πιο όμορφος μήνας της άνοιξης δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη και την ποντιακή μούσα η οποία αφιέρωσε αρκετά δίστιχα σε αυτόν όπως εκείνα από το Σταυρίν της Αργυρούπολης:

«Εγώ καλόν παιδίν είμαι, Καλομηνέσ’ τσιτσέκι,
Θα σύρω και σκοτώνω σε, γουεύω το φυσέκι»
(εγώ είμαι καλό παιδί, λουλούδι του Μάιου,
Θα σε σκότωνα αλλά λυπάμαι τη σφαίρα)

«Όνταν έρτ’ ο Καλομηνάς φυτρών’ νε τα χορτάρα,
ντ’ έμορφα επρασίντσανε τα τσόλα τα παρχάρα»
(όταν έρθει ο Μάιος φυτρώνουν τα χορτάρια,
τι όμορφα που πρασίνισαν τα έρημα παρχάρια)

Αλλά και στο ακριτικό δημώδες άσμα «ο Μάραντον» αναφέρεται:

«τα δάκρυα ‘τ ’σ εκατέβαιναν Καλομηνέσ’ χαλάζι»
(τα δάκρυά της έπεφταν σαν το χαλάζι του Μαΐου).

Στον Πόντο χρησιμοποιούσαν το ρήμα «καλομηνεύκουμαι» για να δηλώσουν τα χαρακτηριστικά του Μάη. Ο Άνθιμος Παπαδόπουλος στο Ιστορικόν Λεξικόν της Ποντικής Διαλέκτου αναφέρει το γνωμικό:

«Ο Μάρτ’ς οντάν μαρτεύκεται, διαβαίν τον Καλαντάρην
Κι όνταν καλομηνεύκεται, διαβαίν’ τον καλοκαίρην»
(Ο Μάρτιος όταν τον πιάνουν τα κρύα ξεπερνάει και τον Γενάρη
κι όταν μιμείται τον Μάη ξεπερνάει το Καλοκαίρι στην καλοκαιρία)

Στη Χαλδία χρησιμοποιούνταν το ρήμα καλομηνιάουμαι που σήμαινε πως πλήττεται η υγεία μου, σε περίπτωση που κοιμόταν κάποιος στην ύπαιθρο κατά τον μήνα Μάιο.

Καρτ ποστάλ από την ιδιωτική συλλογή του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη

Στην Ινέπολη της Κερασούντας, πόλη που βρισκόταν δυτικά στον χάρτη άρα ήταν τρόπον τινά εξευρωπαϊσμένη, χρησιμοποιούνταν η ονομασία Μάης για τον μήνα και όταν ήθελαν να δηλώσουν πως κάτι είναι αδύνατον να συμβεί έλεγαν: «όνταν κ’ έχει ο Μάης Πέφτην κ’ η εβδομάδα Κερεκήν» (όταν δεν έχει ο Μάης Πέμπτη και η εβδομάδα Κυριακή). Όταν δε οι Ινεπολίτες ήθελαν να δηλώσουν την απέχθειά τους σε κάτι ή σε κάποιον έλεγαν: «κι θέλ’ ατό(ν) ίσα με του Μάη την φωτία».

Στην Τραπεζούντα, τη Χαλδία, τη Σάντα και τη Ματσούκα έλεγαν: «Καλομηνά πα είδα σε και ξαν το μυτί σ’ ύλιζεν» (τον Μάιο σε είδα και η μύτη σου εξακολουθούσε να στάζει) όταν ήθελαν να δηλώσουν πως κάποιος δεν αλλάζει με τίποτα.

Ο Κανδηλάπτης διέσωσε ένα παραμύθι από τη Χαλδία σύμφωνα με το οποίο ένας βασιλιάς θέτει το ερώτημα στους υπηκόους του «Ας σην έμπαν τη Καλομηνά ους το τέλος ατ’ πόσον έσοδον έχ το κράτος» (από την έναρξη έως το τέλος του Μαΐου πόσα έσοδα έχει το κράτος); Η σωστή απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από τις ευεργετικές βροχές του Μαΐου.

Ο μήνας Μάιος ήταν ο μήνας ζευγαρώματος για τα ζώα αλλά και αυτός που ξύπναγε ερωτικά πάθη για τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν οι πρόγονοί μας όταν ήθελαν να σχολιάσουν σκωπτικά κάποιον ή κάποια που είχε τέτοιες τάσεις έλεγαν «Έρθεν ο Καλομηνάς- αν’ τ’ ουράδιν ατ’» δηλαδή ήρθε ο Μάιος και σήκωσε την ουρά του/της, κατά τη συνήθεια των ζώων σε περίοδο οίστρου να σηκώνουν ή να πλευρίζουν την ουρά τους για να διευκολύνουν το ζευγάρωμα. Ένα δίστιχο που αναφέρεται σε έναν τέτοιο ερωτικό οίστρο είναι το ακόλουθο:

«Τ’ αρνί μ’ επαρακάλ ‘ν ατο, κι ατό εποίν’ νεν νάζα
τα δάκρα μ’ εκατήβαιναν Καλομηνά χαλάζα»

Το νερό από τις βροχές του Μαΐου εκτός από ευεργετικό για τα χωράφια θεωρούνταν και ευλογημένο και για άλλου είδους χρήσεις. Έτσι πολλές νέες έστεκαν κάτω από τη βροχή για να αποκτήσουν πλούσια κώμη. Με το νερό της βροχής του Μαΐου έπηζαν το γάλα για να κάνουν γιαούρτι. Αν και σε ολόκληρη την Ελλάδα και στον κόσμο το γιαούρτι λέγεται με αυτήν την ονομασία που προέρχεται από το τουρκικό yoğurt, στον Πόντο οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν την ελληνική λέξη ξύγαλαν (οξύγαλαν), γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνο το ότι η ποντιακή διάλεκτος έχει άρρηκτους δεσμούς με την αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά και τη μέθοδο δημιουργίας του που προφανώς για να έχει διαφορετική ονομασία από την τουρκική μέθοδο είναι σαφώς διαφοροποιημένη με ρίζες από πολύ παλιά, πριν εμφανιστούν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου οι τουρκικές φυλές.

Πρωτομαγιά στη Μεταμόρφωση Ν. Κιλκίς. Νεολαίοι – παιδιά των προσφύγων από το Κιλεπέρτ του Καρς (φωτ.: Αρχείο Αλεξίας Ιωαννίδου)

1η Μαΐου

Ο λαογράφος Δημ. Λουκάτος στα έργα του Εισαγωγή στην Ελληνική λαογραφία και Πασχαλινά και της Άνοιξης, αναφέρει πως ο μήνας Μάιος, το αποκορύφωμα της άνοιξης, από την αρχαία εποχή έως τις ημέρες μας κάνει τους ανθρώπους να εκδηλώνουν τον ερωτισμό τους με διάφορους τρόπους. Έτσι βλέπουμε αυτόν τον ερωτισμό να εκδηλώνεται στα Διονυσιακά ανθεστήρια των αρχαίων Ελλήνων, στα Ροζάλια και στα Φλοράλια των Ρωμαίων αλλά και στα σύγχρονα ευρωπαϊκά May mornings. Όλα αυτά με μικρές παραλλαγές θα τα βρούμε και στους Έλληνες του Πόντου πριν από τον ξεριζωμό τους από τις πανάρχαιες εστίες τους, αναφέρει η φιλόλογος Έλσα Γαλανίδου- Μπαλφούσια.

Την Πρωτομαγιά λοιπόν όπως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στον Πόντο, οι Έλληνες έβγαιναν στην εξοχή, κυλιόντουσαν στο χορτάρι για να πάρουν δύναμη και υγεία από την ανανεωμένη φύση, έπλεκαν στεφάνια και γιόρταζαν την ζωή!

Αναρτούσαν πάνω από την πόρτα του σπιτιού τους το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ο σκελετός του οποίου έπρεπε να ήταν απαραιτήτως από μασούρα (αγριοτριανταφυλλιά) για να σχηματίζεται ένας αγκαθωτός κύκλος που λειτουργούσε αποτροπαϊκά – προστατευτικά για την προστασία των μελών αλλά και των ζώων της οικογένειας τα οποία ανήκαν στην περιουσία, τον «βίο» της. Κατόπιν αυτός ο σκελετός διακοσμούνταν με λουλούδια του αγρού κάθε λογής.

Την παραμονή η ‘κοδέσπαινα, η κυρία του σπιτιού, κατασκεύαζε μικρούς σταυρούς από κλωνιά αγριομηλιάς τους οποίους έδενε στην αλυσίδα του κουδουνιού κάθε αγελάδας μαζί με ένα ματοζίνιχο (ματόχανδρο) για να προφυλάξει τα ζώα της από τη βασκανία.

Τα ξημερώματα πήγαινε στο μαντρί και στερέωνε τα σταυρουδάκια και τα ματόχαντρα στα καπίστρια των θηλυκών αγελάδων και με ένα κλαδί από λεφτοκάρ’ (φουντουκιά) ή μασούρα (αγριοτριανταφυλλιά) τις χτυπούσε χαϊδευτικά στην πλάτη για να τις βγάλει έξω λέγοντας «με το καλόν να πας και με το καλόν να κλώσκεσαι» (με το καλό να πας και με το καλό να γυρίσεις). Μετά έσπαζε στα κέρατα του ταύρου μια χορτόπιτα και τον κερνούσε χοντρό αλάτι λέγοντάς τον «όσα έδωκά σε άλλα τόσα να φερτς με» (όσα σου έδωσα, άλλα τόσα να μου φέρεις). Στη συνέχεια έδινε στις αγελάδες και στον ταύρο να φάνε την πίτα.

Άποψη από το Σταυρίν της Χαλδίας. Διακρίνεται τμήμα της ενορίας Μονοβάντων, στο βάθος η κορυφή του όρους Θήχης και κάτω δεξιά η Ασσερίειος Σχολή (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Στο Σταυρίν σύμφωνα με τον Σταυριώτη δάσκαλο και λόγιο Δ. Παπαδόπουλο, έβγαιναν οι νέοι από νωρίς το πρωί για να προϋπαντήσουν τον Μάη. Διασκέδαζαν, χόρευαν και έπλεκαν στεφάνια για τα μαλλιά των κοριτσιών. Τα στεφάνια ήταν φτιαγμένα από λουλούδια του αγρού και όχι από οπωροφόρα δέντρα. Πολλές φορές στόλιζαν με στεφάνια και τα κεφάλια των αμνοεριφίων αλλά και τα κέρατα των αγελάδων. Το κλίμα ήταν εύθυμο και ποντιακή λύρα συνόδευε τις αυτοσχέδιες εκδηλώσεις στις υπέροχες εξοχές του Πόντου.

Καλή Πρωτομαγιά και καλόν μήνα!

Αλεξία Ιωαννίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

8/04/2026 - 9:05μμ
Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

8/04/2026 - 12:01μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κυριακή των Βαΐων: Γιατί τρώμε ψάρι στη Σαρακοστή – Τα χαψία και οι ποντιακές γεύσεις

5/04/2026 - 8:33πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
Αγρότισσες σε πετρόχτιστο σπίτι στο παρχάρι Χοτζά Μεζαρί, 1904 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πώς οι Πόντιοι «διάβαζαν» τον καιρό του Μάρτη πριν από την επιστήμη

23/03/2026 - 4:05μμ
Η Αργυρούπολη του Πόντου, στις αρχές του 20ού αιώνα (πηγή: Grothe, Hugo: Auf türkischer Erde: Reisebilder Und Studien, 1903. Archive: Center for Information and Documentation on Armenia – IDZA, Berlin)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Πούλον ση Δημήτρ’ αφέντη το μαγαζίν: Μια λίρα ζήτησε αλλά ο Φωστήρτς…

16/03/2026 - 10:27μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λυκοχαντζού: Το δαιμόνιο του ποντιακού χειμώνα που «χτυπούσε» τη Σαρακοστή

1/03/2026 - 6:45μμ
Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος

1/03/2026 - 8:30πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Στην Ουάσινγκτον το πρώτο βήμα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους από κόσμο για τη συνάντηση πέντε Επιταφίων

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/The Greek Herald)

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες της διασποράς στην Αυστραλία

1 ώρα πριν
Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

2 ώρες πριν
O γενικός πρόξενος της Ελλάδος Θωμάς Ματσούκας, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Σάο Πάολο Angela Gandra και ο Νίκος Φλώρος (φωτ.: ertnews.gr)

Το γλυπτό του Νίκου Φλώρου για τη Μαρία Κάλλας στην εμβληματική Όπερα του Σάο Πάολο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign