pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμένικος χαλβάς με τρία υλικά, για γάμους και γεννητούρια

Ένα παραδοσιακό γλυκό της Αρμενίας από τη Λουσινέ Νταρμπινιάν

12/04/2024 - 4:16μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα παλιά τα χρόνια, όταν μια οικογένεια πήγαινε να ζητήσει την κόρη σε γάμο, πρόσφερε πάντα χαλβά. Στα γεννητούρια πάλι, συνηθίζεται μέχρι και σήμερα η πεθερά να επισκέπτεται τη λεχώνα νύφη, με αυτό το παραδοσιακό γλυκό.

Η συνταγή που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γαστρονόμος και φέρει την υπογραφή της Λουσινέ Νταρμπινιάν.

Μήνας αφιερωμένος στη Γενοκτονία των Αρμενίων ο Απρίλιος, και το pontosnews.gr κάθε χρόνο τιμά και την αρμενική κουζίνα, ακόμα κι αν η συνταγή δεν είναι νηστίσιμη, όπως ορίζει η περίοδος της Σαρακοστής.

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
250 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
150 γρ. καρυδόψιχα, σπασμένη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα το αλεύρι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αργά, μέχρι να αρχίσει να ξανθαίνει.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενσωματωθεί στο αλεύρι και να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο ξανθό μίγμα.
  3. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας να λιώσει και να καραμελώσει κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη. Μέχρι να λιώσει όλη, το μίγμα θα έχει σφίξει αρκετά και το χρώμα του θα έχει σκουρύνει ελαφρά. Αν θέλουμε, ρίχνουμε τώρα τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φαρδιά πιατέλα και, όσο είναι ακόμα ζεστός, τον χαράσσουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια.*
  5. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα καρύδια και σερβίρουμε.

• Πηγή: gastronomos.gr.

_____
* Προσοχή: Είναι σημαντικό να τον κόψουμε όσο είναι ζεστός, γιατί όταν κρυώσει εντελώς, θα σφίξει τόσο που θα κόβεται δύσκολα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Ζαχαράκη κατά την επίσκεψή της στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (φωτ.: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων)

Ιεροσόλυμα: Η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Καιρός: Νεφώσεις και κατά τόπους βροχές – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η ομογένεια τιμά τους Άρχοντες της Εκκλησίας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Νέος κύκλος έντασης στο νεκροταφείο μετά το αιματοκύλισμα των δύο οικογενειών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Με Ζίνι νίκησε η ΑΕΚ – Τρίποντα για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό

9 ώρες πριν
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, Χάρι Ντανάλις (αριστερά), με τη Γραμματέα Νία Καρτερή (δεξιά). (φωτ.: The Greek Herald/Andriana Simos)

Ανατροπή στις εκλογές της ομογένειας Νέας Νότιας Ουαλίας: Ο πρόεδρος Χάρι Ντανάλις αποσύρει την υποψηφιότητά του

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign