pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοτύωρα: Οι προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο – Τα τρόφιμα της χρονιάς

Από το βιβλίο του Ξενοφώντα Άκογλου «Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων» 

2/02/2024 - 9:29μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ξενοφών Κ. Άκογλου στο βιβλίο του Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων είχε αναφερθεί και στα τρόφιμα που παρασκεύαζε κάθε οικογένεια στον Πόντο –εφόσον είχε δυνατότητα– προκειμένου να διαθέτει τα απαραίτητα για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Σχεδόν όλα υπάρχουν στο χειμωνιάτικο διαιτολόγιο των Ποντίων ακόμα και σήμερα.

Οι Προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο ΚΟΥΜΑΓΙΑΣ
(τα τρόφιμα της χρονιάς)

Τις αρχές του Φθινοπώρου κάθε οικογένεια που μπορούσε έσφαζε ένα βόδι ή αγελάδα ή μοσχάρι και με το κρέας αυτό παρασκεύαζε τα απαραίτητα τρόφιμα για την δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Παστουρμάς
Για τον παστουρμά διάλεγαν τα κατάλληλα τεμάχια κρέατος από φιλέτα, πλευρά κ.ά. Τα έβαζαν περίπου 8 μέρες στο αλάτι και μετά τα απλώνανε στον ήλιο μέχρις ότου στεγνώσουν και ξεραθούν καλά. Μετά τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα δοχεία –πιθάρια ή κιούπια. Όταν ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν για φαγητό τον έκοβαν σε μικρά και λεπτά κομματάκια που τα ψήναν στην σχάρα ή τα τηγάνιζαν με αυγά. Ο πιο νόστιμος μεζές για ουζάκι και κρασάκι αλλά έπεφτε και λιγάκι βαρύ.

Καβουρμάν ή Γαβουρμάν
Με τα κομματάκια που έκοβαν από τις φέτες του παστουρμά για να πάρουν το κατάλληλο σχήμα και από άλλο παχύ κυρίως κρέας κάνανε τον καβουρμά. Τα ρίχνανε μέσα στο καζάνι με αλάτι και τα τσιγάριζαν καλά. Μετά τα βάζανε για διατήρηση στα πήλινα δοχεία και διατηρούνταν μέχρι το Πάσχα. Όταν ήθελαν να τα μαγειρέψουν τα έφτιαχναν με πατάτες, φασόλια, με κρεμμύδια, με αποξηραμένα χλωρά φασόλια κ.ά. Επίσης κάναν και πίττες που ονομάζονταν γαβουρμανλούγλα.

Σουτζούκια-Λουκάνικα
Για την παρασκευή των Σουτζουκιών και λουκάνικων παίρναν κρέας από τα μπούτια και ψαχνά ανακατεμένα με λίπος σε κιμά και με τα έντερα του σφαχτού φτιάχνουνε τα Σουτζουκάκια αφού τα γαρνίριζαν με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Τα τοποθετούσαν στον ήλιο για να στεγνώσουν και μετά τα έβαζαν στα πιθάρια για διατήρηση. Για φαγητό τα έκοβαν σε λεπτές φέτες και τις τρώγανε όπως ήτανε ή τις ζεσταίνανε ή τις τηγανίζανε με τα αυγά.

Γαβουρμένον κουΐμαν
Ένα μέρος του κιμά με άφθονο λίπος το τσιγάριζαν με αλάτι μέσα στο καζάνι και μετά το βάζανε πάλι στα πιθάρια. Με αυτό φτιάχνανε γιοχάδες -ιφκάδες-, μουσακά με κολοκύθια ή πατάτες, μουχλαμάν με κρεμμύδια, κιμά και αυγά μάτια. Επίσης έφτιαχναν πίττες.

Τα κόκκαλα – Στούδια
Τα στούδια τ’ αλάτιζαν και τ’ άφηναν στον ήλιο περίπου 5 μέρες. Έπειτα τα έρριχναν στο φούρνο για να καβούρντισμα. Μετά τα τοποθετούσαν στα πήλινα δοχεία. Το χειμώνα τα έβραζαν στην κατσαρόλα μαζί με το φαγητό για να το νοστιμίσει.

Ξένος Ξενίτας

  • Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του συγγραφέα.

Πηγή:
Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων, Ξενοφώντας Κ. Ακόγλου (ψευδώνυμο: Ξένος Ξενίτας), 1939, Τυπογραφείο Γ. Π. Ξένου, Αθήνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

13/11/2025 - 9:30πμ
(Εικ.: Χ.Κ.)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η «βεντέτα» στον Πόντο – Πώς έκλεινε ο κύκλος βίας και αίματος σε υπόθεσεις τιμής, οικονομικών ή προσωπικών διαφορών

11/11/2025 - 10:30πμ
(Φωτ.: gilgit2 / flickr.com / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακή παράδοση: Στις 9 Οκτωβρίου «ξεραίνεται ο κούκον ’ς σο κλαδίν»

9/10/2025 - 8:32πμ
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com/Macyvi)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Τρυγομηνάς χιονίζ’ και κρύον νερόν ποτίζ’ – Ο Οκτώβριος στην ποντιακή λαογραφία

1/10/2025 - 8:35πμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

6/09/2025 - 5:27μμ
Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

1/09/2025 - 8:38πμ
Στο παρχάρι, αποχαιρετισμός των παραθεριστών από την Τραπεζούντα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

31η Αυγούστου, η κλειδοχρονιά της ποντιακής παράδοσης

31/08/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Richard Bartz / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Οι χίλιες και δύο χρήσεις των προϊόντων της μέλισσας – Από το μέλι μέχρι το κερί

30/08/2025 - 8:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixahive.com)

Απογραφή ανελκυστήρων: Παράταση ως τις 30 Ιουνίου 2026 για μια διαδικασία που διαρκεί μόλις 5 λεπτά

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Παναγιώτης Ψωμιάδης: Άρχισε η δίκη για τα 45άρια – Τι κατέθεσε ο επιθεωρητής

49 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Επιστροφή ενοικίου: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας Λέρος, Πάτμος και Αττική – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

2 ώρες πριν
Το κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, στο κέντρο της Κατερίνης (φωτ.: Facebook / Κώστας Παπουτσίδης)

Η φωνή της μνήμης στην Κατερίνη: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας παλεύει για την επαναλειτουργία του μουσείου της

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων Πυρρίχιος Φίλντερστατ)

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Εικόνες από τον 1ο Χορό Νεολαίας – Συγκίνηση και ενθουσιασμός

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign