pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοτύωρα: Οι προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο – Τα τρόφιμα της χρονιάς

Από το βιβλίο του Ξενοφώντα Άκογλου «Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων» 

2/02/2024 - 9:29μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ξενοφών Κ. Άκογλου στο βιβλίο του Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων είχε αναφερθεί και στα τρόφιμα που παρασκεύαζε κάθε οικογένεια στον Πόντο –εφόσον είχε δυνατότητα– προκειμένου να διαθέτει τα απαραίτητα για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Σχεδόν όλα υπάρχουν στο χειμωνιάτικο διαιτολόγιο των Ποντίων ακόμα και σήμερα.

Οι Προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο ΚΟΥΜΑΓΙΑΣ
(τα τρόφιμα της χρονιάς)

Τις αρχές του Φθινοπώρου κάθε οικογένεια που μπορούσε έσφαζε ένα βόδι ή αγελάδα ή μοσχάρι και με το κρέας αυτό παρασκεύαζε τα απαραίτητα τρόφιμα για την δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Παστουρμάς
Για τον παστουρμά διάλεγαν τα κατάλληλα τεμάχια κρέατος από φιλέτα, πλευρά κ.ά. Τα έβαζαν περίπου 8 μέρες στο αλάτι και μετά τα απλώνανε στον ήλιο μέχρις ότου στεγνώσουν και ξεραθούν καλά. Μετά τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα δοχεία –πιθάρια ή κιούπια. Όταν ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν για φαγητό τον έκοβαν σε μικρά και λεπτά κομματάκια που τα ψήναν στην σχάρα ή τα τηγάνιζαν με αυγά. Ο πιο νόστιμος μεζές για ουζάκι και κρασάκι αλλά έπεφτε και λιγάκι βαρύ.

Καβουρμάν ή Γαβουρμάν
Με τα κομματάκια που έκοβαν από τις φέτες του παστουρμά για να πάρουν το κατάλληλο σχήμα και από άλλο παχύ κυρίως κρέας κάνανε τον καβουρμά. Τα ρίχνανε μέσα στο καζάνι με αλάτι και τα τσιγάριζαν καλά. Μετά τα βάζανε για διατήρηση στα πήλινα δοχεία και διατηρούνταν μέχρι το Πάσχα. Όταν ήθελαν να τα μαγειρέψουν τα έφτιαχναν με πατάτες, φασόλια, με κρεμμύδια, με αποξηραμένα χλωρά φασόλια κ.ά. Επίσης κάναν και πίττες που ονομάζονταν γαβουρμανλούγλα.

Σουτζούκια-Λουκάνικα
Για την παρασκευή των Σουτζουκιών και λουκάνικων παίρναν κρέας από τα μπούτια και ψαχνά ανακατεμένα με λίπος σε κιμά και με τα έντερα του σφαχτού φτιάχνουνε τα Σουτζουκάκια αφού τα γαρνίριζαν με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Τα τοποθετούσαν στον ήλιο για να στεγνώσουν και μετά τα έβαζαν στα πιθάρια για διατήρηση. Για φαγητό τα έκοβαν σε λεπτές φέτες και τις τρώγανε όπως ήτανε ή τις ζεσταίνανε ή τις τηγανίζανε με τα αυγά.

Γαβουρμένον κουΐμαν
Ένα μέρος του κιμά με άφθονο λίπος το τσιγάριζαν με αλάτι μέσα στο καζάνι και μετά το βάζανε πάλι στα πιθάρια. Με αυτό φτιάχνανε γιοχάδες -ιφκάδες-, μουσακά με κολοκύθια ή πατάτες, μουχλαμάν με κρεμμύδια, κιμά και αυγά μάτια. Επίσης έφτιαχναν πίττες.

Τα κόκκαλα – Στούδια
Τα στούδια τ’ αλάτιζαν και τ’ άφηναν στον ήλιο περίπου 5 μέρες. Έπειτα τα έρριχναν στο φούρνο για να καβούρντισμα. Μετά τα τοποθετούσαν στα πήλινα δοχεία. Το χειμώνα τα έβραζαν στην κατσαρόλα μαζί με το φαγητό για να το νοστιμίσει.

Ξένος Ξενίτας

  • Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του συγγραφέα.

Πηγή:
Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων, Ξενοφώντας Κ. Ακόγλου (ψευδώνυμο: Ξένος Ξενίτας), 1939, Τυπογραφείο Γ. Π. Ξένου, Αθήνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Τριάδας και ο τάφος του μητροπολίτη Κωνστάντιου στο προαύλιο της Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου Τραπεζούντας (φωτ.: Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Φύλλα καρυδιάς στους ναούς, μαγειρική στο ύπαιθρο και ο θρύλος της τρυγόνας

8/06/2025 - 9:05μμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2025 - 8:00πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της 19ης Μαΐου 2025 για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: Κατερίνα Κατωπόδη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Με το «’Πάρθεν η Ρωμανία» ο ποντιακός λαός θρηνεί την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29/05/2025 - 3:25μμ
(Φωτ.: pexels / Taryn Elliott. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Η θεραπεία της βασκανίας – Προλήψεις και δεισιδαιμονίες

28/04/2025 - 10:10πμ
Κόκκινα πασχαλινά αυγά (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Το τυχερό παιχνίδι με τα πασχαλινά αυγά και τα τεχνάσματα σε Τούρκους και Αρμένηδες

21/04/2025 - 10:43πμ
Λαμπρή – Ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαμπρή – Ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη

20/04/2025 - 7:29μμ
Η επτάκωμος Σάντα. Με το [1] πάνω δεξιά η ενορία Ισχανάντων. Σχέδιο του Κ. Σπυράντη, 1896, δημοσιεύθηκε με το άρθρο του Μ. Νυμφόπουλου στην «Ποντιακή Εστία» για το Πάσχα στη Σάντα
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ένα Πάσχα στη Σάντα: Από την… εκρηκτική Ανάσταση, στα ανίκητα αυγά και στους πυροβολισμούς στον Ιούδα

19/04/2025 - 9:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Πέμπτη: Μέρα για κόκκινα ωβά και ευχασμένα αγαθά στον Πόντο

17/04/2025 - 2:16μμ
Μία που άνθισαν, μία που χιόνισε! (φωτ.: Ευγενία Ρούσσου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η τρέλα του ανοιξιάτικου καιρού είχε τις δικές της ερμηνείες στη λαογραφία του Πόντου

8/04/2025 - 4:40πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο κουκαράς στο… TikTok: Απολαυστικό βίντεο με τον παπα-Θόδωρο Πασχαλίδη να εξηγεί το ποντιακό έθιμο

1/04/2025 - 11:42πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

4 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

5 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

6 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

7 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

7 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign