pontosnews.gr
Κυριακή, 7/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κοτύωρα: Οι προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο – Τα τρόφιμα της χρονιάς

Από το βιβλίο του Ξενοφώντα Άκογλου «Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων» 

2/02/2024 - 9:29μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ξενοφών Κ. Άκογλου στο βιβλίο του Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων είχε αναφερθεί και στα τρόφιμα που παρασκεύαζε κάθε οικογένεια στον Πόντο –εφόσον είχε δυνατότητα– προκειμένου να διαθέτει τα απαραίτητα για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Σχεδόν όλα υπάρχουν στο χειμωνιάτικο διαιτολόγιο των Ποντίων ακόμα και σήμερα.

Οι Προμήθειες του χειμώνα στον Πόντο ΚΟΥΜΑΓΙΑΣ
(τα τρόφιμα της χρονιάς)

Τις αρχές του Φθινοπώρου κάθε οικογένεια που μπορούσε έσφαζε ένα βόδι ή αγελάδα ή μοσχάρι και με το κρέας αυτό παρασκεύαζε τα απαραίτητα τρόφιμα για την δύσκολη χειμερινή περίοδο.

Παστουρμάς
Για τον παστουρμά διάλεγαν τα κατάλληλα τεμάχια κρέατος από φιλέτα, πλευρά κ.ά. Τα έβαζαν περίπου 8 μέρες στο αλάτι και μετά τα απλώνανε στον ήλιο μέχρις ότου στεγνώσουν και ξεραθούν καλά. Μετά τα διατηρούσαν σε μεγάλα πήλινα δοχεία –πιθάρια ή κιούπια. Όταν ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν για φαγητό τον έκοβαν σε μικρά και λεπτά κομματάκια που τα ψήναν στην σχάρα ή τα τηγάνιζαν με αυγά. Ο πιο νόστιμος μεζές για ουζάκι και κρασάκι αλλά έπεφτε και λιγάκι βαρύ.

Καβουρμάν ή Γαβουρμάν
Με τα κομματάκια που έκοβαν από τις φέτες του παστουρμά για να πάρουν το κατάλληλο σχήμα και από άλλο παχύ κυρίως κρέας κάνανε τον καβουρμά. Τα ρίχνανε μέσα στο καζάνι με αλάτι και τα τσιγάριζαν καλά. Μετά τα βάζανε για διατήρηση στα πήλινα δοχεία και διατηρούνταν μέχρι το Πάσχα. Όταν ήθελαν να τα μαγειρέψουν τα έφτιαχναν με πατάτες, φασόλια, με κρεμμύδια, με αποξηραμένα χλωρά φασόλια κ.ά. Επίσης κάναν και πίττες που ονομάζονταν γαβουρμανλούγλα.

Σουτζούκια-Λουκάνικα
Για την παρασκευή των Σουτζουκιών και λουκάνικων παίρναν κρέας από τα μπούτια και ψαχνά ανακατεμένα με λίπος σε κιμά και με τα έντερα του σφαχτού φτιάχνουνε τα Σουτζουκάκια αφού τα γαρνίριζαν με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο και διάφορα άλλα μπαχαρικά. Τα τοποθετούσαν στον ήλιο για να στεγνώσουν και μετά τα έβαζαν στα πιθάρια για διατήρηση. Για φαγητό τα έκοβαν σε λεπτές φέτες και τις τρώγανε όπως ήτανε ή τις ζεσταίνανε ή τις τηγανίζανε με τα αυγά.

Γαβουρμένον κουΐμαν
Ένα μέρος του κιμά με άφθονο λίπος το τσιγάριζαν με αλάτι μέσα στο καζάνι και μετά το βάζανε πάλι στα πιθάρια. Με αυτό φτιάχνανε γιοχάδες -ιφκάδες-, μουσακά με κολοκύθια ή πατάτες, μουχλαμάν με κρεμμύδια, κιμά και αυγά μάτια. Επίσης έφτιαχναν πίττες.

Τα κόκκαλα – Στούδια
Τα στούδια τ’ αλάτιζαν και τ’ άφηναν στον ήλιο περίπου 5 μέρες. Έπειτα τα έρριχναν στο φούρνο για να καβούρντισμα. Μετά τα τοποθετούσαν στα πήλινα δοχεία. Το χειμώνα τα έβραζαν στην κατσαρόλα μαζί με το φαγητό για να το νοστιμίσει.

Ξένος Ξενίτας

  • Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του συγγραφέα.

Πηγή:
Από τη ζωή του Πόντου: Λαογραφικά Κοτυώρων, Ξενοφώντας Κ. Ακόγλου (ψευδώνυμο: Ξένος Ξενίτας), 1939, Τυπογραφείο Γ. Π. Ξένου, Αθήνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

6/09/2025 - 5:27μμ
Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

1/09/2025 - 8:38πμ
Στο παρχάρι, αποχαιρετισμός των παραθεριστών από την Τραπεζούντα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

31η Αυγούστου, η κλειδοχρονιά της ποντιακής παράδοσης

31/08/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Richard Bartz / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Οι χίλιες και δύο χρήσεις των προϊόντων της μέλισσας – Από το μέλι μέχρι το κερί

30/08/2025 - 8:00μμ
Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

24/08/2025 - 11:05πμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
Στην περιοχή που περικλείεται από τη Ματσούκα, τα Πλάτανα και τη Τόνγια, και σήμερα ονομάζεται Ντούζκιοϊ βρίσκονταν τα μοναστήρια Καραπτάλ και Χωνευτέρ' (πηγή: facebook.com/bdeveci61)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το μυστικό του Γιακούπ-αγά: Τα μοναστήρια όπου πήγαιναν Τούρκοι αγάδες από Ματσούκα, Πλάτανα και Τόνγια αλλά όχι χριστιανοί

1/08/2025 - 3:02μμ
(Πηγή: YouTube/ Kostis Vasiliadis)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κωστής Βασιλειάδης, Κώστας Ορφανίδης και Γιώργος Ζήγος ενώνουν τις φωνές τους για το «Ε! κορτσόπον, ντο τερείς»

23/07/2025 - 1:30μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην ενορία Πινατάντων της Σάντας (φωτ.: Facebook / Ψηφιακή Σάντα / Christos Xenidis)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Προφήτης Ηλίας και ο θρύλος για τη βροχή – Από το Καρς, στην ποντιακή διάλεκτο

20/07/2025 - 11:34πμ
Η παρχαρομάνα ατενίζει τον παρχάρη της (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παρχαρομάνα, ρωμάνα, αρνομάνα, νεράιδα ή μήπως απλώς μάνα του παρχαριού;

8/07/2025 - 9:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στην 89η ΔΕΘ (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Μεταρρύθμιση 1,6 δισ. ευρώ με μόνιμες μειώσεις φόρων για μεσαία τάξη, οικογένειες, νέους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο νεανίδων: Πανηγυρικά στον τελικό η Εθνική

2 ώρες πριν
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Πιστοποιείται αναμφιβόλως» ότι η επιστολή παραίτησης Δαμιανού δεν προέρχεται από τον ίδιο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»/pliroforiodotis.gr)

Πενηντάρισε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πέτρος Σουζάνα Γκιτνου)

Τέσσερις αξέχαστες ημέρες Πόντου στα φετινά «Σταυρίτικα»

4 ώρες πριν
Η Μαρία Καρυστιανού στη διάρκεια της ομιλίας της στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χιλιάδες κόσμου στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη – Συλλήψεις και προσαγωγές στην Αθήνα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign