pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χάος στην περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

11/02/2023 - 10:34πμ
Οι σκηνές και τα οχήαματα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία (φωτ.: Πυροσβεστικό Σώμα)

Οι σκηνές και τα οχήαματα της ΕΜΑΚ στην Τουρκία (φωτ.: Πυροσβεστικό Σώμα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην Τουρκία δημιούργησαν ένα ακόμη τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή που σφαδάζει από τους πολέμους, την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Έπεσαν προσωπεία, αποκαλύφθηκε η ωμότητα του απρόσωπου τουρκικού κράτους, και παράλληλα εκδηλώθηκε ανθρώπινη αλληλεγγύη πέρα από εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές.

Το μόνο αδρανές υλικό αποδεικνύεται το τουρκικό κράτος, το οποίο είναι ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια μια μηχανή καταστροφής. Ανεξαρτήτως του ποιος το διοικεί.

Το απεχθές του πρόσωπο φάνηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν βομβάρδισε τη βόρεια Συρία την ώρα που οι άνθρωποι μάζευαν τα συντρίμμια τους από το σεισμό.

Στην τραγωδία που προκάλεσε το καταστρεπτικό φυσικό φαινόμενο αποκαλύφθηκε και το υποκριτικό πρόσωπο του δυτικού ανθρωπισμού που πρόταξε τις πολιτικές σκοπιμότητες διαχωρίζοντας την Τουρκία από τη Συρία, αδιαφορώντας για το δράμα του λαού που ζει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το αφήγημα του Ερντογάν –ο οποίος όσο περνά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο βαρίδι για το λαό του– είναι ότι ο σεισμός αποτέλεσε βούληση του Αλλάχ – δεν αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος των Τούρκων με χαμηλό επίπεδο παιδείας να επηρεαστούν από αυτό. Δύσκολα, όμως, θα αποτραπεί η καθοδική πορεία ως τις εκλογές τις οποίες, αν ο Τούρκος πρόεδρος διαπιστώσει ότι δεν θα εξελιχθούν θετικά, δεν αποκλείεται να τις μεταθέσει.

Η αποστολή της ελληνικής δύναμης διάσωσης πέρα από το γεγονός της συνεισφοράς σε μια ανθρωπιστική προσπάθεια που σε τόσο δύσκολες στιγμές υπερέχει των εθνικών στερεοτύπων ή των θρησκευτικών πεποιθήσεων, θα έχει θετικότατη επίδραση στην εικόνα της χώρας και του λαού της. Το αρνητικό στερεότυπο του κακού Έλληνα που με περισσή φροντίδα οικοδομούν στην τουρκική κοινωνία όλες οι κυβερνήσεις της γειτονικής χώρας υφίσταται ρωγμές, όχι ίσως του μεγέθους του σεισμικού ρήγματος αλλά ικανές να προβληματίσουν και να δημιουργήσουν ερωτήματα στην τουρκική κοινωνία. Είναι πράγματι εχθρός ο Γιουνάν;

Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του σήκωσαν τα χέρια ψηλά μπροστά στο μέγεθος μιας καταστροφής της οποίας οι διαστάσεις δεν έχουν ακόμη φανεί. Πληροφορίες και αναλύσεις φέρουν τα μεγάλα φράγματα Ατατούρκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας να έχουν υποστεί ρωγμές, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας.

Για πρώτη φορά το σενάριο να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν έχει λογική βάση. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους σεισμούς δεν αντιμετωπίζεται.

Η αμερικανική άρνηση για βοήθεια στο καθεστώς Άσαντ –παρά τις διαβεβαιώσεις της συριακής κυβέρνησης ότι θα διατεθεί ολόκληρη στους σεισμοπαθείς–, και η ευθυγράμμιση όλων των χωρών-ακολούθων δείχνει ότι η πολιτική σκοπιμότητα υπερισχύει οποιασδήποτε υποκριτικής αρχής.

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν και η αποκάλυψη του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, ο οποίος υποστήριξε σε εκτενές και πειστικό ρεπορτάζ ότι τον αγωγό Nord Stream τον ανατίναξαν οι ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Σέιμουρ επικαλείται πηγή με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για να υποστηρίξει όσα αποκαλύπτει, αν και την είδηση –την οποία μετέδωσε το Reuters– την διέψευσαν τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η CIA. Ήταν αναμενόμενη η διάψευση διότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μια από τις ανησυχίες της ομάδας που ανέλαβε να εκτελέσει την εντολή ήταν πως η σύνδεση των ΗΠΑ με την έκρηξη θα θεωρούνταν ως πολεμική ενέργεια κατά της Ρωσίας.

Η επιτελική τριάδα που ανέλαβε να συντονίσει την επιχειρησιακή ομάδα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και η αναμεμιγμένη σε όλες τις ανάλογες δουλειές Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση για την καταστροφή του αγωγού ελήφθη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διότι ενοχλούσε τις ΗΠΑ η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Βεβαίως στις δημόσιες δηλώσεις η εξάρτηση αυτή συνδέεται με τον κίνδυνο που διέτρεχε η Ευρώπη από μια τόσο στενή σχέση με τη Ρωσία, όμως το σκεπτικό είναι βαθύτερο.

Η Αμερική ανησυχούσε ότι ο Πούτιν θα είχε μια πρόσθετη και τόσο αναγκαία κύρια πηγή εισοδήματος. Επιπλέον η Γερμανία και η υπόλοιπη δυτική Ευρώπη θα «εθίζονταν» στο φθηνό φυσικό αέριο και αυτό θα μείωνε την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε χώρες όπως η Γερμανία να μην είναι πρόθυμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με χρήματα και όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία.

Και ενώ το σχέδιο για την ανατίναξη των αγωγών είχε καταστρωθεί, τα πεπειραμένα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών εξεπλάγησαν από τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του Μπάιντεν όσο και της Νούλαντ που άφηναν υπονοούμενα για την επιχείρηση.

Η τοποθέτηση των εκρηκτικών έγινε κατά τη διάρκεια της άσκησης Baltic Operations 22 (ή BALTOPS 22).

Εν κατακλείδι, η ρευστότητα στην ευρύτερη περιοχή επιδεινώνεται και οι εξελίξεις είναι πλέον περισσότερο αβέβαιες από ποτέ. Ως ειρηνική και ανθρωπιστική δύναμη η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παρούσα ακόμη και σε περιοχές όπως η Συρία, της οποίας οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια είναι τεράστιες.

Η Ελλάδα και ο ελληνισμός έχουν ιστορικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες στον ευρύτερο μικρασιατικό και μεσανατολικό χώρο που δεν μπορούν να απεμπολήσουν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια της χώρας – Ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο έντονα τοπικά φαινόμενα στην Κρήτη

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Flydubai – Ο Τραμπ προειδοποιεί σε περίπτωση εμπλοκής του Ιράν: «Θα δεχτούν πολύ σκληρό πλήγμα»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Nations League: Ισόπαλη η Εθνική με την Ολλανδία στην Τούμπα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Καρ «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό στο φινάλε για τη Βίρτους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

9 ώρες πριν
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV