pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γκιουλμπαχάρ που ύμνησε ο Τσιτσάνης ήταν Ελληνίδα του Πόντου που έγινε μητέρα σουλτάνου

Ο Τρικαλινός μάστορας του ρεμπέτικου γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε τη διάσημη Γκιουλμπαχάρ του

18/01/2023 - 4:20μμ
Η αυλή του τεμένους που είναι αφιερωμένο στην Γκιουλμπαχάρ, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: karalahana.com)

Η αυλή του τεμένους που είναι αφιερωμένο στην Γκιουλμπαχάρ, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: karalahana.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κάποια βραδιά μαγική στο Μισίρι, δηλαδή στην Αίγυπτο, τοποθέτησε η φαντασία του Βασίλη Τσιτσάνη τη συνάντηση με την Γκιουλμπαχάρ. Το τραγούδι του Τρικαλινού «μάστορα» που πρώτη ερμήνευσε η Ρένα Ντάλλια έβαλε στην αιωνιότητα της μουσικής τη γυναίκα με την εξωτική ομορφιά· είναι ένα από τα διαχρονικά ρεμπέτικα κομμάτια του συνθέτη ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του το 1984.

Αυτό όμως που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι η Γκιουλμπαχάρ ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή μεγάλωσε στη Λιβερά της Τραπεζούντας του Πόντου σε ελληνική οικογένεια. Είχε το όνομα Μαρία και ήταν κόρη του ιερέα του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Β’ συνάντησε τη Μαρία όταν κατάκοπος έκατσε να ξεκουραστεί στη Λιβερά. Βρισκόταν με τη συνοδεία του στην πηγή του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και τότε την είδε να έρχεται με το κοπάδι της.

Λέγεται ότι το κάλλος της τον σαγήνευσε τόσο που της ζήτησε να του προσφέρει εκείνη νερό από το χρυσό κύπελλο που της έδωσε. Όμως η κοπέλα κρατούσε το κύπελλο αδέξια με αποτέλεσμα κάποια δάχτυλά της να είναι μέσα. Τότε ο σουλτάνος τής ζήτησε να αδειάσει και να ξαναγεμίσει το κύπελλο· τη δεύτερη φορά επέπλεαν φύλλα και χόρτα.

Καθότι διψασμένος, ήπιε έτσι και αλλιώς, ζητώντας από τη Μαρία να του φέρει και άλλο. Στην επίπληξη όμως που της έκανε πήρε την απάντηση ότι εκείνη επίτηδες καθυστέρησε να του δώσει το κύπελλο, διότι το νερό ήταν πολύ παγωμένο και εκείνος ιδρωμένος, και έπρεπε να τον προφυλάξει.

Πάντα κατά την παράδοση, ο σουλτάνος εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο και έτσι ζήτησε την άδεια του πατέρα της να την πάρει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη. Η άφιξη της Μαρίας έγινε ως μέλος του χαρεμιού. Ήταν πλέον η 8η σύζυγος του Βαγιαζήτ Β’, ο οποίος την ονόμασε Γκιουλμπαχάρ (που σημαίνει λουλούδι της άνοιξης) Χατούν. Επίσης εμφανίζεται ως Αϊσέ Χατούν.

Αναφορά σε εκείνη την πρώτη συνάντηση υπάρχει και στο έργο του Στάθη Ευσταθιάδη Τα τραγούδια του ποντιακού λαού. Σε αυτό σημειώνεται ότι η πανέμορφη Λιβερίτισσα κατασυγκίνησε τον σουλτάνο τραγουδώντας τα χαρακτηριστικά ποντιακά βουκολικά τραγούδια της Ματσούκας. «Η μελωδία είναι γνωστή ως “το Ματουκάτ’κον η καϊτέ” ή “τ’ ομάλια η τραγωδία” που μόνο οι Ματσουκαίοι την αποδίδουν με πληρότητα από κάθε άποψη» γράφει.

Βέβαια, σε μια λιγότερο ρομαντική εκδοχή της ιστορίας θα μπορούσε κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι η Μαρία ήταν θύμα αρπαγής και βίαιου εξισλαμισμού, καθώς οι γυναίκες του χαρεμιού, κυρίως χριστιανές και μερικές εβραίες, θεωρούνταν σχεδόν πάντα σκλάβες και δεν παντρεύονταν επίσημα τους σουλτάνους. (Ωστόσο, τα παιδιά τους αποκτούσαν δικαίωμα διαδοχής εάν ήταν αναγνωρισμένα.)

Με δεδομένο ότι πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν, έχει εκφραστεί και η άποψη ότι η νεαρή γυναίκα αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της Άλωσης της Τραπεζούντας και δόθηκε ως δώρο στον Βαγιαζήτ Β’.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφελη για την Γκιουλμπαχάρ, καθώς εικάζεται ότι προκαλούσε το φθόνο των άλλων γυναικών του χαρεμιού. Έτσι ο σουλτάνος την έστειλε πίσω στη Λιβερά, για να μεγαλώσει εκεί τον γιο τους Σελίμ Α’, με όλες τις απολαβές και τις τιμές της συζύγου.

Τελικά, ο Σελίμ Α’ έγινε και ο ίδιος σουλτάνος από το 1512 έως το 1520, όμως η Γκιουλμπαχάρ είχε ήδη πεθάνει και έτσι δεν πήρε τον δεύτερο ισχυρότερο τίτλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτόν της βαλιδέ σουλτάνας. Εγγονός της ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

Η Γκιουλμπαχάρ θεωρούνταν ευεργέτιδα της πατρίδας της, καθώς βοήθησε να διατηρηθούν τα προνόμια των Ελλήνων κατοίκων της Λιβεράς, ενώ για τους μουσουλμάνους στην Τραπεζούντα έφτιαξε ιμαρέτ που λειτούργησε ως ιεροσπουδαστήριο. Εκεί θάφτηκε το 1505· το πιθανότερο είναι ότι πέθανε σε ηλικία 51-52 ετών.

Στο μαυσωλείο που φτιάχτηκε το 1514 με εντολή του γιου της γράφτηκε το «Ρωμαία Δέσποινα» στα αραβικά και στα περσικά. Σήμερα το τέμενος που υπάρχει στην Τραπεζούντα εξακολουθεί να φέρει το όνομά της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

4/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

3/02/2026 - 11:27πμ
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2/02/2026 - 3:30μμ
Πρόσφυγες  (πηγή: βιβλίο «Certain Samaritans» της Έσθερ Λάβτζοϊ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η τελευταία λειτουργία για την Υπαπαντή στο Άταλαν και η διάσωση των ιερών κειμηλίων

2/02/2026 - 10:55πμ
Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)

Τα Μωμοέρια των «Κομνηνών» Ροδοχωρίου θα «χτυπήσουν» και στον ετήσιο χορό

33 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπ. Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ, έως τις 13 Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ιπποκράτειο-Φακελάκι: Ελεύθερος με αναστολή και όρους ο πρώην επικεφαλής της Καρδιολογικής

2 ώρες πριν
Η κεντρική αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Διάλεξη με θέμα την υγεία του παχέος εντέρου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Σίδνεϊ: Έλληνας ομογενής ξεκινά από τις στάχτες την ανοικοδόμηση της επιχείρησής του, που καταστράφηκε από πυρκαγιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign