pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Γκιουλμπαχάρ που ύμνησε ο Τσιτσάνης ήταν Ελληνίδα του Πόντου που έγινε μητέρα σουλτάνου

Ο Τρικαλινός μάστορας του ρεμπέτικου γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα και εμείς θυμόμαστε τη διάσημη Γκιουλμπαχάρ του

18/01/2023 - 4:20μμ
Η αυλή του τεμένους που είναι αφιερωμένο στην Γκιουλμπαχάρ, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: karalahana.com)

Η αυλή του τεμένους που είναι αφιερωμένο στην Γκιουλμπαχάρ, σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: karalahana.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε κάποια βραδιά μαγική στο Μισίρι, δηλαδή στην Αίγυπτο, τοποθέτησε η φαντασία του Βασίλη Τσιτσάνη τη συνάντηση με την Γκιουλμπαχάρ. Το τραγούδι του Τρικαλινού «μάστορα» που πρώτη ερμήνευσε η Ρένα Ντάλλια έβαλε στην αιωνιότητα της μουσικής τη γυναίκα με την εξωτική ομορφιά· είναι ένα από τα διαχρονικά ρεμπέτικα κομμάτια του συνθέτη ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του το 1984.

Αυτό όμως που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι ότι η Γκιουλμπαχάρ ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή μεγάλωσε στη Λιβερά της Τραπεζούντας του Πόντου σε ελληνική οικογένεια. Είχε το όνομα Μαρία και ήταν κόρη του ιερέα του χωριού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Βαγιαζήτ Β’ συνάντησε τη Μαρία όταν κατάκοπος έκατσε να ξεκουραστεί στη Λιβερά. Βρισκόταν με τη συνοδεία του στην πηγή του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και τότε την είδε να έρχεται με το κοπάδι της.

Λέγεται ότι το κάλλος της τον σαγήνευσε τόσο που της ζήτησε να του προσφέρει εκείνη νερό από το χρυσό κύπελλο που της έδωσε. Όμως η κοπέλα κρατούσε το κύπελλο αδέξια με αποτέλεσμα κάποια δάχτυλά της να είναι μέσα. Τότε ο σουλτάνος τής ζήτησε να αδειάσει και να ξαναγεμίσει το κύπελλο· τη δεύτερη φορά επέπλεαν φύλλα και χόρτα.

Καθότι διψασμένος, ήπιε έτσι και αλλιώς, ζητώντας από τη Μαρία να του φέρει και άλλο. Στην επίπληξη όμως που της έκανε πήρε την απάντηση ότι εκείνη επίτηδες καθυστέρησε να του δώσει το κύπελλο, διότι το νερό ήταν πολύ παγωμένο και εκείνος ιδρωμένος, και έπρεπε να τον προφυλάξει.

Πάντα κατά την παράδοση, ο σουλτάνος εντυπωσιάστηκε ακόμα περισσότερο και έτσι ζήτησε την άδεια του πατέρα της να την πάρει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη. Η άφιξη της Μαρίας έγινε ως μέλος του χαρεμιού. Ήταν πλέον η 8η σύζυγος του Βαγιαζήτ Β’, ο οποίος την ονόμασε Γκιουλμπαχάρ (που σημαίνει λουλούδι της άνοιξης) Χατούν. Επίσης εμφανίζεται ως Αϊσέ Χατούν.

Αναφορά σε εκείνη την πρώτη συνάντηση υπάρχει και στο έργο του Στάθη Ευσταθιάδη Τα τραγούδια του ποντιακού λαού. Σε αυτό σημειώνεται ότι η πανέμορφη Λιβερίτισσα κατασυγκίνησε τον σουλτάνο τραγουδώντας τα χαρακτηριστικά ποντιακά βουκολικά τραγούδια της Ματσούκας. «Η μελωδία είναι γνωστή ως “το Ματουκάτ’κον η καϊτέ” ή “τ’ ομάλια η τραγωδία” που μόνο οι Ματσουκαίοι την αποδίδουν με πληρότητα από κάθε άποψη» γράφει.

Βέβαια, σε μια λιγότερο ρομαντική εκδοχή της ιστορίας θα μπορούσε κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι η Μαρία ήταν θύμα αρπαγής και βίαιου εξισλαμισμού, καθώς οι γυναίκες του χαρεμιού, κυρίως χριστιανές και μερικές εβραίες, θεωρούνταν σχεδόν πάντα σκλάβες και δεν παντρεύονταν επίσημα τους σουλτάνους. (Ωστόσο, τα παιδιά τους αποκτούσαν δικαίωμα διαδοχής εάν ήταν αναγνωρισμένα.)

Με δεδομένο ότι πολλές πληροφορίες δεν μπορούν να διασταυρωθούν, έχει εκφραστεί και η άποψη ότι η νεαρή γυναίκα αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της Άλωσης της Τραπεζούντας και δόθηκε ως δώρο στον Βαγιαζήτ Β’.

Σε κάθε περίπτωση, η ζωή στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφελη για την Γκιουλμπαχάρ, καθώς εικάζεται ότι προκαλούσε το φθόνο των άλλων γυναικών του χαρεμιού. Έτσι ο σουλτάνος την έστειλε πίσω στη Λιβερά, για να μεγαλώσει εκεί τον γιο τους Σελίμ Α’, με όλες τις απολαβές και τις τιμές της συζύγου.

Τελικά, ο Σελίμ Α’ έγινε και ο ίδιος σουλτάνος από το 1512 έως το 1520, όμως η Γκιουλμπαχάρ είχε ήδη πεθάνει και έτσι δεν πήρε τον δεύτερο ισχυρότερο τίτλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτόν της βαλιδέ σουλτάνας. Εγγονός της ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής.

Η Γκιουλμπαχάρ θεωρούνταν ευεργέτιδα της πατρίδας της, καθώς βοήθησε να διατηρηθούν τα προνόμια των Ελλήνων κατοίκων της Λιβεράς, ενώ για τους μουσουλμάνους στην Τραπεζούντα έφτιαξε ιμαρέτ που λειτούργησε ως ιεροσπουδαστήριο. Εκεί θάφτηκε το 1505· το πιθανότερο είναι ότι πέθανε σε ηλικία 51-52 ετών.

Στο μαυσωλείο που φτιάχτηκε το 1514 με εντολή του γιου της γράφτηκε το «Ρωμαία Δέσποινα» στα αραβικά και στα περσικά. Σήμερα το τέμενος που υπάρχει στην Τραπεζούντα εξακολουθεί να φέρει το όνομά της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Διακογιάννης: Ο δημοσιογράφος που έφερε την ευγένεια και τη φινέτσα στα αθλητικά

13/12/2025 - 6:45μμ
Σκηνή από την ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (πηγή: ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο»: Μια ταινία γεννιέται μέσα από κόντρες, επιμονή και… πολλή λατέρνα

12/12/2025 - 12:12μμ
Η Ελένη Ουράνη το 1945, σε φωτογραφία ταυτότητας από το Στούντιο Ξανθάκη (πηγή: Αρχείο ΕΛΙΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελένη Ουράνη: Συγγραφέας, κριτικός, φεμινίστρια – Μια γυναίκα (Άλκης) Θρύλος

9/12/2025 - 2:59μμ
Τορπιλοβόλο κλάσης V1 (πηγή: ΕΛΙΝΙΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1912: Η άφιξη που σημάδεψε την ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού

8/12/2025 - 10:09πμ
(Φωτ.: Facebook Παύλος Σιδηρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο πρίγκιπας της ροκ ήταν Πόντιος! Η ζωή και ο μύθος του Παύλου Σιδηρόπουλου

6/12/2025 - 3:18μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγία 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Λαζάνης: Ο «εργάτης του θεάτρου», το σπουδαίο έργο και ο Κάρολος Κουν

5/12/2025 - 1:01μμ
(Φωτ.: Facebook/ Νοσταλγἰα 80ς)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός των ρεκόρ που αγάπησαν οι συνάδελφοί του και το κοινό

4/12/2025 - 4:00μμ
Η «Ναυμαχία της Έλλης», με ημερομηνία δημιουργίας του έργου στις 13 Δεκεμβρίου 1912,  από τον Βασίλειο Χατζή, από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά. Απεικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» μπροστά, ενώ ακολουθούν τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», βάλλοντας εναντίον των οθωμανικών σκαφών (φωτ.: Β. Χατζής/ Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, στα νερά του Ελλήσποντου γράφτηκε ιστορία: Η ελληνική επικράτηση στη Ναυμαχία της Έλλης

3/12/2025 - 3:40μμ
Η Ρόζα Εσκενάζυ σε καρέ από βίντεο της ΕΡΤ (πηγή: Αρχείο της ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρόζα Εσκενάζυ: Η βασίλισσα του ρεμπέτικου, οι μεγάλες στιγμές και τα μυστικά της

2/12/2025 - 5:52μμ
Oι Pink Floyd το 2005 όταν επανενώθηκαν για τελευταία φορά στη συναυλία Live 8 που συγκέντρωσε πάνω από 200.000 άτομα στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Steve Reigate UK AND IRELAND OUT  EPA/STEVE REIGATE UK AND IRELAND OUT)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα κυκλοφορεί το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα

30/11/2025 - 7:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγρότες επί της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα σε Δυτική Ελλάδα και Αχαΐα – Συμβολικοί αποκλεισμοί

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

43 λεπτά πριν
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Συννεφιές και τοπικές βροχές, με τοπικά περιορισμένη ορατότητα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign