pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

COP27: Συμφωνία για χρηματοδότηση των φτωχών χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή

Η ολομέλεια ενέκρινε τη δημιουργία ταμείου για «τις απώλειες και τις ζημίες»

20/11/2022 - 9:49πμ
Ακτιβίστρια στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27),  που γίνεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου  κρατά κατασκευή που δείχνει τη γη να έχει πυρετό (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Ακτιβίστρια στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27), που γίνεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου κρατά κατασκευή που δείχνει τη γη να έχει πυρετό (Φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ολομέλεια της εικοστής έβδομης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) ενέκρινε σήμερα επί της αρχής τη δημιουργία ταμείου ειδικού σκοπού για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που υφίστανται «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η απόφαση, που υποδέχθηκαν με επευφημίες πολλές αντιπροσωπείες της ολομέλειας στο κλείσιμο της μαραθώνιας συνόδου αυτής του ΟΗΕ στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, χαρακτηρίζεται «ιστορική» από όσους την υποστηρίζουν.

Ανοίγοντας τις εργασίες της ολομέλειας, ο πρόεδρος της COP27, ο αιγύπτιος Σαμέχ Σούκρι, «εκλιπάρησε» τις αντιπροσωπείες να εγκρίνουν «το σχέδιο αποφάσεων που θα σας παρουσιάσω», καθώς όλος ο κόσμος «μας παρακολουθεί». «Σας παροτρύνω όλους να αρθείτε στο ύψος των προσδοκιών που εναποτέθηκαν σε εμάς από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά από εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι παρότι συνέβαλαν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή».

Το κείμενο τονίζει την «άμεση ανάγκη νέων, επιπρόσθετων, προβλέψιμων και επαρκών οικονομικών πόρων για να βοηθηθούν οι αναδυόμενες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες» στις συνέπειες, «οικονομικές και μη», της κλιματικής αλλαγής.

Σε αυτούς τους πόρους αναφέρεται ρητώς πως θα συγκαταλέγεται το μελλοντικό «ταμείο κάλυψης των απωλειών και των ζημιών» των αναπτυσσόμενων χωρών, κάτι που ζητούσαν μετ’ επιτάσεων οι αντιπροσωπείες τους.

Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή της δημιουργίας του ταμείου και της συγκέντρωσης των κεφαλαίων, αναμένεται να οριστούν από ειδική επιτροπή και να τεθούν προς έγκριση στην COP28, στα τέλη του 2023, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ζήτημα αυτό, οι «απώλειες και οι ζημίες», στο επίκεντρο του διαλόγου μετά τις πελώριες καταστροφές που υπέστησαν ιδίως το Πακιστάν και η Νιγηρία φέτος εξαιτίας πλημμυρών, απειλούσε να εκτροχιάσει την COP27.

Δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη παρά την τελευταία στιγμή, μετά τους πολλούς δισταγμούς που εξέφραζαν για καιρό οι πλούσιες χώρες, και μόνο με όρο ότι θα αποκλειστεί η δυνητική απόδοση νομικών ευθυνών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Οι ανεπτυγμένες χώρες εναντιώνονταν κατηγορηματικά στην ιδέα να δημιουργηθεί τέτοιο ταμείο ειδικού σκοπού.

Εντέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέβαλε την Πέμπτη, θεωρητικά την παραμονή της ολοκλήρωσης της διάσκεψης, πρόταση που αποδεχόταν τη δημιουργία ειδικού ταμείου, με προϋπόθεση πως δεν θα αφορά παρά τις «ιδιαίτερα ευάλωτες» χώρες, με άλλα λόγια αποκλείοντας ταχύτατα αναπτυσσόμενα κράτη όπως η Κίνα.

Η ΕΕ ήθελε επίσης να συμπεριληφθεί στο κείμενο αναφορά στη συνεισφορά στο μελλοντικό ειδικό ταμείο της Κίνας.

Τόσο η Κίνα, όσο και οι ΗΠΑ, αντίστοιχα η δεύτερη και η πρώτη οικονομία του πλανήτη, δημοσίως τηρούν πολύ διακριτική στάση για το ζήτημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Graham Hughes)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόντρεαλ: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ανάμεσά τους ο ύποπτος

22/06/2026 - 11:29μμ
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανατροπή: Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο με αντάλλαγμα πυρηνικούς ελέγχους

22/06/2026 - 7:24μμ
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Άλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της υποεπιτροπής Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 (φωτ.: EPA/ MICHAEL REYNOLDS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο θρυλικός «μαέστρος» της Federal Reserve των ΗΠΑ

22/06/2026 - 6:30μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε την παραίτησή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Στα αριστερά βρίσκεται η σύζυγός του Βικτόρια Στάρμερ και οι συνεργάτες του (φωτ.: EPA/NEIL HALL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ από την ηγεσία των Εργατικών – Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχός του

22/06/2026 - 1:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/ROLEX DELA PENA)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση σε σχολείο στις Φιλιππίνες – Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς

22/06/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/FABRICE COFFRINI/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν – Διατηρείται η ένταση στο παρασκήνιο

22/06/2026 - 12:21πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα θαλάσσια γέφυρα στο Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία: Ξεκίνησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Τσανάκαλε

21/06/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό ακραίου καύσωνα η Ευρώπη – Συναγερμός από τη Βρετανία έως τα Βαλκάνια για θερμοκρασίες-ρεκόρ

21/06/2026 - 10:31μμ
Άποψη της αίθουσας συσκέψεων στη Σύνοδο Κορυφής της Λίμνης Λουκέρνης, στο θέρετρο Μπούργκενστοκ στο Όμπμπεργκεν,  της Ελβετίας (φωτ.: EPA/URS FLUEELER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν στην Ελβετία – Μικτά μηνύματα από το Μπούργκενστοκ

21/06/2026 - 7:10μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί (αριστερά) και ο Ελβετός ομοσπονδιακός σύμβουλος Ινάτσιο Κάσις κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών, 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Urs Flueeler)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία: Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών – Παραμένουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

21/06/2026 - 12:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλλιθέα: Το Σωματείο «Οι Μωμόγεροι» φέρνει χορούς και ρυθμούς της Μακεδονίας στην πλατεία Δαβάκη – Στο τραγούδι η Βιβή Βουτσελά

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Graham Hughes)

Μόντρεαλ: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ανάμεσά τους ο ύποπτος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Pan Macedonian Federation of South Australia/Facebook)

70 χρόνια προσφοράς και παράδοσης για τη Μακεδονική Αδελφότητα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αδελαΐδας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jeffrey McWhorter)

Μουντιάλ 2026: Πήρε την πρόκριση η Αργεντινή – Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ ο Μέσι

6 ώρες πριν
Επίσημη τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΓΕΕΘΑ: Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου

6 ώρες πριν
Από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου (φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Έφτασε η ώρα για τα «Ευξείνια 2026»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign