pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποντιακή διατροφή και μυστικά υγείας από τον Θωμά Σαββίδη – Ένα βράδυ «λουκούμι» στα Πεύκα Θεσσαλονίκης

Η Παρθένα Χρυσίδου μαγείρεψε και φίλεψε βαρένικα, συρόν, ωτία, υβριστόν, πιροσκί και περέκ

4/06/2022 - 11:15πμ
Η Παρθένα Χρυσίδου, ψυχή του μεζεδοπωλείου «Το λουκούμι», επί τω έργω (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η Παρθένα Χρυσίδου, ψυχή του μεζεδοπωλείου «Το λουκούμι», επί τω έργω (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ταξίδι γευσιγνωσίας στους θησαυρούς της ποντιακής κουζίνας και βουτιά στα μυστικά της ποντιακής διατροφής, με οδηγούς τον καθηγητή Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θωμά Σαββίδη και την χρυσοχέρα Παρθένα Χρυσίδου! Αυτό ακριβώς έκαναν την Πέμπτη 2 Ιουνίου, όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της οικοδέσποινας για ένα βράδυ γεμάτο ποντιακές νοστιμιές και ποντιακή μουσική, στο καφενείον-μεζεδοπωλείον «Το λουκούμι», στα Πεύκα Θεσσαλονίκης.

Ο Θωμάς Σαββίδης μίλησε για τα διατροφικά προϊόντα του Πόντου και το πόσο υγιεινά είναι για τον οργανισμό, ενώ μοιράστηκε και μικρά μυστικά της διατροφής των προγόνων μας αλλά και των σύγχρονων Ποντίων που παραμένουν πιστοί στην ποντιακή κουζίνα.

Κάθε του λέξη αποδεικνυόταν και βιωματικά αφού οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά πιάτα που παρασκεύασε η Παρθένα Χρυσίδου. Βαρένικα, σιρόν, ωτία, υβριστόν, πιροσκί και περέκ… παρέλασαν από τα τραπέζια αφήνοντας όλους εντυπωσιασμένους με το πόσο σύγχρονη είναι η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα.

Ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης θεωρείται ο ειδικός στην ποντιακή διατροφή (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Γιατί η ποντιακή διατροφή δεν ήταν πλούσια σε κρέας

Ο Θωμάς Σαββίδης, αφού παρουσίασε τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και κλιματολογικά στοιχεία του Πόντου, με την υγρασία και την έντονη βλάστηση, σημείωσε ότι εξαιτίας αυτών στην περιοχή είχαν μεγάλα ζώα, τα οποία με δυσκολία έσφαζαν, με συνέπεια η ποντιακή διατροφή να μην είναι πλούσια σε κρέας.

Το σέρβις είναι… προσωπική υπόθεση (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Σε αντίθεση με την Καππαδοκία, όπου η βλάστηση ήταν χαμηλή και είχαν πολλά αιγοπρόβατα. Έτσι, η κουζίνα της Καππαδοκίας ήταν πλουσιότερη σε κρέας. Στον Πόντο ποιος θα σφάξει έναν ταύρο; Σπάνια συνέβαινε αυτό κι έτρωγε όλο το χωριό. Εκτός, βέβαια, από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν συναισθηματικά δεμένος με το ζώο. Επίσης, στην Καππαδοκία εφευρέθηκε το κασέρι, το οποίο έλκει το όνομά του από την Καισαρεία», σημείωσε.

Τα προψημένα ζυμαρικά του Πόντου

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, η ποντιακή διατροφή έχει ως βάση το σιτάρι, το οποίο, ωστόσο, δεν αφθονούσε στην περιοχή. Για το λόγο αυτό οι Πόντιοι το αξιοποιούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, τα ζυμαρικά ήταν πιο εκλεπτυσμένα και υπήρχαν άφθονα όξινα γαλακτοκομικά και λαχανικά.

Το δημοφιλές ζυμαρικό της ποντιακής κουζίνας, το ευρεστόν (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Τα ζυμαρικά είναι προψημένα. Χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, για να μαγειρευτούν και αυτό σημαίνει ότι η νοικοκυρά μπορούσε να μετάσχει στην κοινωνική διαδικασία. Για παράδειγμα, το περέκ ήθελε 5-10 λεπτά, για να ετοιμαστεί. Παράλληλα, τα προψημένα ζυμαρικά στον Πόντο ήταν πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, δε χρειάζονταν πολλά υλικά και έριχναν το γλυκαιμικό δείκτη. Μετά την κατανάλωση στον οργανισμό δημιουργούσαν το αίσθημα του κορεσμού, είχαν σπογγώδη γεύση και λειτουργούσαν ως σφουγγάρι, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα. Επίσης, δεν προκαλούσαν τσούξιμο στο στομάχι από την υπερέκταση ενζύμων», τόνισε.

Βαρένικα, ένα φρέσκο ζυμαρικό που αγάπησαν οι Πόντιοι (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Βούτυρο και τουρσιά εφευρέθηκαν στον Πόντο

Όπως ανέφερε ακόμα ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα τουρσιά (στύπα), που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και το βούτυρο εφευρέθηκαν στον Πόντο. Μάλιστα, το τελευταίο «βαφτίστηκε» κιόλας στην αλησμόνητη πατρίδα.

Με τα φύλλα περέκ φτιάχνονται οι ποντιακές πίτες (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Αναφερόμενος στο περέκ, ο Θωμάς Σαββίδης σημείωσε ότι μπορούμε να καταναλώσουμε, όσο θέλουμε, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο πεπτικό σύστημα. Σε ό,τι αφορά τα ωτία και τα βαρένικα, είπε ότι είναι επίσης υγιεινά.

Τα ωτία θεωρούνται χαρακτηριστικά της ποντιακής κουζίνας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα όξινα γαλακτοκομικά και στον τανωμένο σορβά. Όπως είπε, ο τανωμένος σορβάς αποτελεί τη ναυαρχίδα της ποντιακής διατροφής, τρώγεται πρωί, μεσημέρι και βράδυ και έχει κάποιες πολύ σημαντικές για τον οργανισμό ιδιότητές. «Είναι αντιχοληστερικό, θερμαντικό και τονώνει τον οργανισμό, γιατί περιέχει γαλακτικό οξύ», υπογράμμισε.

Ο τανωμένος σορβάς αποτελεί τη ναυαρχίδα της ποντιακής διατροφής, σύμφωνα με τον Θωμά Σαββίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Τα όξινα γαλακτοκομικά χαρίζουν μακροζωία

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα όξινα γαλακτοκομικά, τα οποία, όπως είπε, χαρίζουν μακροζωία. Για το θέμα αυτό επικαλέστηκε τον βραβευμένο Ρώσο ζωολόγο Ιλία Μέτσνικοφ, ο οποίος έκανε τη σχετική μελέτη.

Κατά τον Θωμά Σαββίδη, μπορεί η ποντιακή διατροφή να μην περιέχει πολύ κρέας, ωστόσο, ήταν πλουσιότατη σε ψάρια, με πιο γνωστά τα χα(μ)ψία.

«Ο Εύξεινος Πόντος είναι η πιο εύτροφη θάλασσα του πλανήτη και γι’ αυτό η ποντιακή διατροφή είναι πολύ πλούσια σε ψάρια. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και βότανα. Η Μήδεια ήταν βοτανολόγος και γι’ αυτό έγινε η Αργοναυτική Εκστρατεία. Για να φέρουν βότανα από τον Πόντο. Τα ποντιακά λαχανικά ήταν περιζήτητα. Όταν έλεγες “ποντικόν”, εννοούσες κάτι σαν το σημερινό ISO», πρόσθεσε.

Γλέντι μέχρι αργά

Την ενδιαφέρουσα ομιλία του Θωμά Σαββίδη διαδέχθηκε ένα τρικούβερτο ποντιακό γλέντι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Σαββουλίδης… επί δύο σε λύρα και νταούλι, μαζί με τον Αλέξη Παρχαρίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Στέλιος Σαββουλίδης (λύρα), ο Σπύρος Σαββουλίδης (νταούλι) και ο 16χρονος Κωνσταντίνος Φουλίδης (λύρα και τραγούδι) διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι δε σταματούσαν να χορεύουν διάφορους ποντιακούς χορούς.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης ερμήνευσε, μεταξύ άλλων δύο τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από το θέμα της εκδήλωσης, τα «Χαμψία» και «Η πίτα».

«Το λουκούμι» βρίσκεται στα Πεύκα Θεσσαλονίκης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ρεπορτάζ: Ρωμανός Κοντογιαννίδης, Φίλιππος Φασούλας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

26/10/2025 - 9:16μμ
Οι ατελείωτες πορείες θανάτου απεικονίζονται στη βάση του μνημείου
ΠΟΝΤΟΣ

Πέραμα: Αποκαλύφθηκε το νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων

26/10/2025 - 5:40μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Ξεκινούν τα μαθήματα ποντιακών χορών στο Σύλλογο Ποντίων και Φίλων «Αροθυμία»

26/10/2025 - 2:40μμ
Η ασημένια όψη δίπτυχης εικόνας του 1915 από την Τραπεζούντα, με τους αγίους Γεώργιο και Δημήτριο. Δωρεά της Ευτέρπης Συμεωνίδου στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η πίστη στον Άγιο Δημήτριο – Μέσα από την ποντιακή διάλεκτο ένα θαύμα από το Καρς

26/10/2025 - 2:08μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μονάχου - Verein der Griechen aus Pontos in München e.V.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου: Με ταξίδι στον Πόντο θα γιορτάσει τα 60ά γενέθλιά του

26/10/2025 - 1:40μμ
Ο Αλέξανδρος Φωστηρόπουλος στη σκηνή του «The Voice» (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Φουλ της ποντιακής λύρας στο φετινό «Voice» – Η εμφάνιση του Αλέξανδρου Φωστηρόπουλου

26/10/2025 - 10:33πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

47η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης

26/10/2025 - 8:58πμ
(Φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μουσική παιδεία του Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

25/10/2025 - 8:01μμ
Μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Γεωργίας με την πρόεδρο Ευγενία Κοτανίδη (τρίτη από δεξιά) σε εκδήλωση στην Τιφλίδα (φωτ.: facebook/Union of Greek Communities of Georgia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Διάλεξη για τις ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

25/10/2025 - 6:24μμ
Οι δύο όψεις του μεταλλίου που θα απονεμηθεί αύριο στους αθλητές του αγώνα «Τρέχω για την Κατερίνη» (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τα μετάλλια του αγώνα «Τρέχω για την Κατερίνη»

25/10/2025 - 4:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αλέξανδρος Φωστηρόπουλος δοκίμασε την τύχη του στο The Voice και τα κατάφερε (φωτ.: glomex)

Με τη ποντιακή λύρα του και ερμηνεύοντας το «Πατρίδα μ’ Αραεύω σε» ξεσήκωσε το The Voice

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Super League: Νικητής στο ντέρμπι ο Ολυμπιακός – Έχασε έδαφος η ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: (EUROKINISSI)

Εν ψυχρώ δολοφονία στη γιορτή Κάστανου σε χωριό της Κισσάμου Χανίων

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των εγκαινίων της Έδρας Κυπριακών Σπουδών του ΑΠΘ (φωτ.: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Photopress/Γιάννης Τσουλφίδης)

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εγκαινίασε την Έδρα Κυπριακών Σπουδών στο ΑΠΘ – «Αποτελεί για όλους εμάς ένα εθνικό κεκτημένο»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: «Καθάρισε» στο δεύτερο ο ΠΑΟΚ – Νίκη για Παναθηναϊκό, γκέλα για Άρη

3 ώρες πριν
Η Μακρέσα με τις κόρες της Χαρίκλη (καθιστή) και Κάλλη, τον εγγονό της Λάμπη (αριστερά) γιο της Κάλλης και του ήρωα της Μάχης των Ευζώνων Αλέξη Γρηγοριάδη και τον εγγονό της Πέτρο γιο του Αλέξη Ιωαννίδη προέδρου της κοινότητας Ευζώνων. Η φωτογραφία βγήκε μετά την λήξη του Β’ Π.Π. και τα δύο αγόρια ήταν ήδη ορφανά από πατέρα (φωτ. Αρχείο: Αλεξίας Ιωαννίδου)

Παρθένα Φουντουκίδου-Ιωαννίδου: Μακρέσα, η Καρσλήσα καλομάνα (Μέρος Α’)

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign