pontosnews.gr
Κυριακή, 29/05/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περέκ στο φούρνο – Η ποντιακή πίτα, εύκολα και γρήγορα

Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση η πίτα έχει την τιμητική της. Αυτή είναι η ποντιακή της εκδοχή

13/05/2022 - 4:00μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ελληνική γαστρονομική παράδοση η πίτα έχει την τιμητική της· στο φούρνο ή στο τηγάνι, με αμέτρητες γεμίσεις, με λίγα ή πολλά υλικά, καθημερινή ή γιορτινή, απλή ή περίτεχνη, η φιλοσοφία της πίτας είναι ότι με δύο βασικά υλικά (αλεύρι και νερό) και ό,τι υπάρχει διαθέσιμο γίνεται ένα φαγητό.

Οι Πόντιοι για τις δικές τους πίτες χρησιμοποιούν φύλλα περέκ.

Πλέον πωλείται έτοιμο, ωστόσο παραδοσιακά ψηνόταν ελαφρά σε ένα στρογγυλό ανάποδο ταψί (σάτζ’) στη θράκα του τζακιού. Κάθε φύλλο τυλιγόταν σε καθαρά πανιά και φυλασσόταν για άμεση χρήση – και όσα πωλούνται σήμερα στο εμπόριο χρειάζονται μόνο λίγο νερό, για να «ενυδατωθούν».

Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» στο… αιώνιο ερώτημα «τι να μαγειρέψω σήμερα» προτείνουν περέκ στο φούρνο ως σνακ, συνοδευτικό ή ένα γρήγορο ελαφρύ γεύμα.

6 φυλλωτά (φύλλα για περέκ)
500 γρ. σολγούν (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί)
½ κούπα ξυγαλί βούτυρον (ή άλλο καλής ποιότητας βούτυρο)
  1. Ραντίζουμε με νερό τα φυλλωτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Στον πάτο του ταψιού βάζουμε βούτυρο και μετά τα φυλλωτά ώστε να δημιουργήσουμε μια παχιά βάση.
  3. Έπειτα προσθέτουμε μερική ποσότητα από το τυρί.
  4. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις, προσθέτοντας βούτυρο ενδιάμεσα.
  5. Μόλις βάλουμε τη τελευταία στρώση από τα φυλλωτά, βάζουμε βούτυρο και φουρνίζουμε στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά.

Σάββας Καρίπογλου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μενεμέν, η στραπατσάδα της Μικράς Ασίας

6/05/2022 - 2:28μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σιρόν με πασκιτάν, ένα φαγητό… όνειρο της ποντιακής κουζίνας

29/04/2022 - 2:22μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα, το γλυκό ψωμί του Πάσχα

22/04/2022 - 1:25μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολο, αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι σε τέσσερα βήματα

19/04/2022 - 12:28μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κερκέλια για το βάεμαν των παιδιών – Πώς τα φτιάχνουμε

15/04/2022 - 3:51μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σμυρνέικος καριστιρμάς

8/04/2022 - 2:43μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμα σοκολατένια τρουφάκια με μουστοκούλουρα

1/04/2022 - 5:39μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χταπόδι στιφάδο με φασόλια χάντρες

26/03/2022 - 4:59μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγιορείτικα Μανιτάρια Φρικασέ – Μια λατρεμένη vegan συνταγή

18/03/2022 - 2:41μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σοκολάτα και φουντούκια – Μια νηστίσιμη έκπληξη

11/03/2022 - 4:32μμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Δάκης με τον Μίμη Πλέσσα το 2008 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Πέθανε ο Δάκης, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Πέντε μετάλλια η Ελλάδα στη Ρουμανία

21 λεπτά πριν
Μεταμόρφωση πλάγιας όψης πολυκατοικίας στην Πάτρα, από ομάδα αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (φωτ.: Facebook / Panos Vlasopoulos)

Καλοί μου άνθρωποι, σαν σήμερα γεννήθηκε ο Θανασης Βέγγος

45 λεπτά πριν
Ένας άνδρας με προστατευτική στολή περπατά μπροστά από απομονωμένη περιοχή (φωτ. αρχείου: EPA/ Alex Plaveski)

Σανγκάη: Τερματίζεται την Τετάρτη το δίμηνο lockdown

1 ώρα πριν
Πυροσβέστης και πυροσβεστικό όχημα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ Γιάννης Παναγόπουλος)

Νεκρός από φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην Ηλιούπολη Αττικής

2 ώρες πριν
Άποψη της Σμύρνης.  Στο βάθος διακρίνεται το κάστρο Καντιφέ. Χρονολογία έκδοσης: 1686 (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα)

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δήμο Βύρωνα

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2021 pontosnews.gr
Made by minoanDesign