pontosnews.gr
Παρασκευή, 27/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Τι επισημαίνει η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

30/04/2022 - 5:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθησυχαστική εμφανίζεται σχετικά με την ανησυχία που έχει προκληθεί για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά, η παιδίατρος παιδογαστρεντερολόγος, υπεύθυνη της Μονάδας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι τα περίπου 190 παιδιά με την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, που έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αν υπολογίσουμε ότι στον πλανήτη υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια παιδιά. «Ωστόσο είναι κάτι άγνωστο. Έχει φανεί ότι σε μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών έχει βρεθεί ένας αδενοϊός, ένας ιός που προκαλεί στα παιδιά ήπια συμπτώματα από το αναπνευστικό κυρίως, μπορεί να κάνει όμως και γαστρεντερίτιδα. Υπάρχουν στελέχη αυτού του ιού, όπως είναι το στέλεχος 41, μπορεί και άλλες μεταλλάξεις αυτού του ιού, που θα φανούν στην πορεία, γιατί τώρα γίνονται οι μελέτες, και ελέγχονται αυτά τα περιστατικά πιο εμπεριστατωμένα, ανά τον κόσμο. Μπορεί να φανεί ότι υπάρχει ένα άλλο στέλεχος του αδενοϊού. Μπορεί να μη φταίει μόνο ο αδενοϊός, αλλά να είναι συνδυασμός ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί ένα παιδί. Βέβαια ο αδενοϊός 41 μάς έχει συνηθίσει σε ηπατίτιδες και μάλιστα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, σε βαριές ηπατίτιδες. Στη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν δημοσιευτεί τέτοια περιστατικά σε παιδιά και λιγότερο σε ενήλικες ανοσοκατεσταλμένους. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί και περιστατικά σε παιδιά που δεν έχουν ανοσοκαταστολή».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχετίζεται και με κορονοϊό

Στο ερώτημα αν υπάρχει συσχέτιση με τον κορονοϊό η παιδίατρος δηλώνει:

«Σίγουρα δεν υπάρχει συσχέτιση με το εμβόλιο. Στο Ισραήλ ωστόσο ανακοινώθηκε ότι αρκετά από τα παιδιά τα οποία εκδήλωσαν αυτή την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας, είχαν νοσήσει από κορονοϊό, κάποιους μήνες πριν.

Μπορεί λοιπόν αυτό να συμβαίνει, δηλαδή συνδυασμός με κάποιον άλλο ιό. Είτε αυτός είναι ο κορονοϊός είτε κάποιος άλλος ιός, ή κάποια μετάλλαξη του αδενοϊού. Αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο το παρατεταμένο lockdown σε διάφορες χώρες του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα ένα απαίδευτο ανοσολογικό σύστημα των παιδιών, τα οποία κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από διάφορες ιώσεις. Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή, τότε στους επόμενους μήνες θα δούμε μία έκρηξη περιστατικών σε χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, στη Νέα Ζηλανδία, και όπου εφαρμόστηκε ή ακόμη εφαρμόζεται παρατεταμένο lock down».

Οι γονείς πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι για δύο 24ωρα

Ποια όμως παιδιά είναι πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν αυτού του είδους την ηπατίτιδα; Δεν το ξέρουμε απαντά η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επισημαίνοντας όμως ότι φαίνεται πως ένα πολύ μικρό ποσοστό, κάτω του 10% θα κάνει μία βαριά ηπατίτιδα, που θα χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος. Όσον αφορά το πώς μεταδίδεται, η παιδίατρος λέει ότι μπορεί να μεταδίδεται στον αέρα, από την επαφή των παιδιών.

«Για αυτό και οι γονείς, όταν τα παιδιά κάνουν εμετούς ή διάρροιες, και εκδηλώνουν συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, βήχα, δεκατική πυρετική κίνηση, θα πρέπει να τα κρατάνε σπίτι και να μην τα αφήνουν να πηγαίνουν σχολείο, για δύο 24ωρα, έως ότου δουν πώς εξελίσσεται η νόσος.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι στο παιδί (που κατά τα άλλα έχει και κοινά συμπτώματα, όπως τάση για εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά), κιτρινίζει το λεύκωμα του ματιού και ακόμα πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι ότι σκουραίνουν τα ούρα του και αποχρωματίζονται τα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο γονέας θα πρέπει να απευθυνθεί στον παιδίατρο, ο οποίος γνωρίζει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει στο παιδί και ανάλογα να το στείλει στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο ΕΟΦ για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Σταθερή η εικόνα στην Ελλάδα

22/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ.: shebaonline.org)
ΥΓΕΙΑ

Ανοσοκύτταρα CAR-T καταπολεμούν αιματολογικούς καρκίνους απευθείας στο σώμα – Ένα από τα ισχυρά όπλα των ογκολόγων

19/03/2026 - 1:07μμ
(Φωτ.: Pixabay / Vasily Sukovatitsyn)
ΥΓΕΙΑ

Άτμισμα και κάπνισμα στους εφήβους: Γιατί η Ελλάδα ανησυχεί όλο και περισσότερο

15/03/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

7/03/2026 - 9:27πμ
(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: ΥΠΠΟ)

Αναβιώνει ο ιστορικός Μεντρεσές των Αθηνών: Πράσινο φως για την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο

15 λεπτά πριν
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος: Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η παρουσία του Αγίου Φωτός για να κάνουν Ανάσταση οι πιστοί

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Αφθώδης πυρετός: Στα 17 τα κρούσματα στη Λέσβο – Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα περιστατικά

2 ώρες πριν
Το 2002 σε εμφάνισή του σε νυχτερινό κέντρο (φωτ.:Eurokinissi)

Ο Λευτέρης Πανταζής του Πόντου, των λαϊκών επιτυχιών και της προσφυγιάς, σήμερα έχει γενέθλια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: lou & magoo / commons.wikimedia.org)

Σοκ στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο βρέφος 10 μηνών με κατάγματα και εγκαύματα – Οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign