pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύμβαση και Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομιμοποίηση της ανταλλαγής των πληθυσμών και η αποποίηση των αποζημιώσεων

Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφηκε η ελληνοτουρκική Σύμβαση της Λοζάνης. Τι σήμαινε για τους Έλληνες της Πάφρας

30/01/2022 - 1:22μμ
Η τουρκική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις στη Λοζάνη (πηγή: Frank and Frances Carpenter Collection)

Η τουρκική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις στη Λοζάνη (πηγή: Frank and Frances Carpenter Collection)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας «οφείλονται» στη Συνθήκη της Λοζάνης, της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφηκε στην ελβετική πόλη στις 24 Ιουλίου 1923. Μήνες νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου, είχε υπογραφεί η ελληνοτουρκική Σύμβαση της Λοζάνης, ένα πιο σύντομο κείμενο που περιλαμβάνει ίσως τον πιο σκληρό όρο της συνθήκης, την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Ουσιαστικά βέβαια, και προτού πέσουν οι… υπογραφές, η όλη διαδικασία της βίαιης μετακίνησης είχε ξεκινήσει το χειμώνα του 1922. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα πραγματικότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της (Μ)Πάφρας περιλαμβάνονται στη διδακτορική διατριβή του Θωμά Αλεξιάδη¹.

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς οι εξόριστοι στα βάθη της Ανατολής ειδοποιήθηκαν ότι μέσα σε έναν μήνα από την 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να βγουν από τα τουρκικά εθνικά σύνορα από τον συντομότερο δρόμο, όπως έγραψε ένας από τους εκτοπισμένους Παφραίους, ο Αντώνιος Γαβριηλίδης στο Πόντος.

Μάλιστα οι εξόριστοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν δήλωση ότι φεύγουν με δική τους πρωτοβουλία και ότι αποποιούνται το δικαίωμά τους να ζητήσουν αποζημίωση για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Την ίδια ειδοποίηση έλαβαν τον Νοέμβριο του 1922 οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της (Μ)Πάφρας, οι οποίοι καλούνταν να συγκεντρωθούν στην Αμισό ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Οι πρώτοι έφυγαν από τον Πόντο τις παραμονές των γιορτών με το πλοίο «Πολύχρόνης» και προορισμό την Αιδηψό στην Εύβοια.

Ο Θωμάς Αλεξιάδης σχολιάζει ότι «εκ των πραγμάτων καταφαίνεται ότι η Συνθήκη της Λοζάνης υπήρξε μια τυπική διαδικασία ώστε να κρατηθούν τα προσχήματα όσον αφορά το ζήτημα της ανταλλαγής των πληθυσμών».

Μεταξύ και αυτών που έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα ήταν και όσοι ανήκαν στα αντάρτικα σώματα – στον Δυτικό Πόντο αναπτύχθηκε ένα από τα πιο δυναμικά αντάρτικα. Στις 18 Οκτωβρίου 1922 δόθηκε αμνηστία στους Παφραίους με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα και να κατέβουν και αυτοί στην Αμισό. Ωστόσο, οι καπεταναίοι κάθε άλλο παρά εμπιστεύονταν τους Τούρκους.

«Οι κρυφές πληροφορίες από την Αμισό αναφέρονταν στην επικήρυξη όλων των επιφανών καπετάνιων, όχι μόνον της Πάφρας, αλλά ολόκληρου του Δυτικού Πόντου. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν για την Ελλάδα μέσω Ρωσίας ή Θράκης, με βενζινακάτους. Λίγοι παράτολμοι αντάρτες από βουνό σε βουνό κατέβηκαν στην Αμισό. Οι αντάρτες σε αρκετές περιπτώσεις περίμεναν μέχρι και έξι μήνες για να φύγουν με καράβι. Όσοι φορούσαν τη μαύρη αντάρτικη στολή μέσα στην Αμισό και ήταν ευπρεπώς ενδεδυμένοι εκτελούνταν από τους Τούρκους χωρίς καμία δικαιολογία. Οι νέοι συλλαμβάνονταν με το πρόσχημα της στράτευσης και εκτελούνταν έξω από την πόλη. Όσοι αντιστέκονταν δολοφονούνταν πίσω από τα κτήρια, μακριά από τα βλέμματα του έντρομου πλήθους», γράφει ο Θωμάς Αλεξιάδης.

Μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην ίδια διδακτορική διατριβή αναφέρουν ότι οι κεμαλικοί δολοφονούσαν όποιον ήθελαν, ο φόβος των τυφλών αντεκδικήσεων ακόμα και εναντίον γυναικόπαιδων στην ύπαιθρο ήταν διαρκής, ενώ κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει η απόφαση για τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Σύμφωνα με τον Θωμά Αλεξιάδη οι ελληνικοί-ρωμαίικοι πληθυσμοί της Πάφρας έφευγαν με κάθε πρόσφορο μέσο για την Ελλάδα. Το 1924 η αντίστροφη μέτρηση προς τη μητροπολιτική Ελλάδα είχε ολοκληρωθεί.

—
1. Αλεξιάδης, Θ. (2012). Η Πάφρα του Πόντου. Ιστορία, εκκλησία, εθνικοί αγώνες (διδακτορική διατριβή). Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Το Καπιτώλιο της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας στο Χάρισμπεργκ, όπου συνεδριάζει η Γενική Συνέλευση της Πολιτείας των ΗΠΑ (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πενσιλβάνια αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων – Η συγκινητική ομιλία του Στιβ Μαλαγάρη

24/07/2026 - 9:27πμ
Παλαιότερο έργο της Σοφίας Αμπερίδου από την ενότητα «Το βλέμμα της προσφυγιάς»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο για τις γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ροδοχώρι Νάουσας

23/07/2026 - 7:54μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
Μια πραγματική αγωνίστρια της ζωής η Αρμένια Μαίρη Βαρτανιάν, δεν είναι πια εδώ (πηγή: zartonkmedia.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Πέθανε σε ηλικία 112 ετών η Μαίρη Βαρτανιάν μία από τις τελευταίες επιζήσασες

2/07/2026 - 12:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Ρέθυμνο: Νέα φωτιά, στον Ασώματο Αγίου Βασιλείου – Ήχησε το 112, στη μάχη τρία ελικόπτερα

3 λεπτά πριν
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

28 λεπτά πριν
Συνεδρίαση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.   Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Μητσοτάκης για πυρκαγιές και κλιματική κρίση: Έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες ημέρες

52 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

1 ώρα πριν
Πυροσβέστης επιχειρεί στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου Κρήτης, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Ρέθυμνο: Δεν έχει οριοθετηθεί η φωτιά στην Αγία Παρασκευή – Οι άνεμοι εμποδίζουν τα εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Φωτιά τώρα στην Κερατέα, στον Χάρακα – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign