pontosnews.gr
Σάββατο, 13/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύμβαση και Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομιμοποίηση της ανταλλαγής των πληθυσμών και η αποποίηση των αποζημιώσεων

Στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπογράφηκε η ελληνοτουρκική Σύμβαση της Λοζάνης. Τι σήμαινε για τους Έλληνες της Πάφρας

30/01/2022 - 1:22μμ
Η τουρκική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις στη Λοζάνη (πηγή: Frank and Frances Carpenter Collection)

Η τουρκική αντιπροσωπεία που πήρε μέρος στις διαβουλεύσεις στη Λοζάνη (πηγή: Frank and Frances Carpenter Collection)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας «οφείλονται» στη Συνθήκη της Λοζάνης, της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφηκε στην ελβετική πόλη στις 24 Ιουλίου 1923. Μήνες νωρίτερα όμως, και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου, είχε υπογραφεί η ελληνοτουρκική Σύμβαση της Λοζάνης, ένα πιο σύντομο κείμενο που περιλαμβάνει ίσως τον πιο σκληρό όρο της συνθήκης, την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών.

Ουσιαστικά βέβαια, και προτού πέσουν οι… υπογραφές, η όλη διαδικασία της βίαιης μετακίνησης είχε ξεκινήσει το χειμώνα του 1922. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νέα πραγματικότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της (Μ)Πάφρας περιλαμβάνονται στη διδακτορική διατριβή του Θωμά Αλεξιάδη¹.

Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς οι εξόριστοι στα βάθη της Ανατολής ειδοποιήθηκαν ότι μέσα σε έναν μήνα από την 1η Νοεμβρίου θα έπρεπε να βγουν από τα τουρκικά εθνικά σύνορα από τον συντομότερο δρόμο, όπως έγραψε ένας από τους εκτοπισμένους Παφραίους, ο Αντώνιος Γαβριηλίδης στο Πόντος.

Μάλιστα οι εξόριστοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν δήλωση ότι φεύγουν με δική τους πρωτοβουλία και ότι αποποιούνται το δικαίωμά τους να ζητήσουν αποζημίωση για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Την ίδια ειδοποίηση έλαβαν τον Νοέμβριο του 1922 οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της (Μ)Πάφρας, οι οποίοι καλούνταν να συγκεντρωθούν στην Αμισό ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Οι πρώτοι έφυγαν από τον Πόντο τις παραμονές των γιορτών με το πλοίο «Πολύχρόνης» και προορισμό την Αιδηψό στην Εύβοια.

Ο Θωμάς Αλεξιάδης σχολιάζει ότι «εκ των πραγμάτων καταφαίνεται ότι η Συνθήκη της Λοζάνης υπήρξε μια τυπική διαδικασία ώστε να κρατηθούν τα προσχήματα όσον αφορά το ζήτημα της ανταλλαγής των πληθυσμών».

Μεταξύ και αυτών που έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία νέα πραγματικότητα ήταν και όσοι ανήκαν στα αντάρτικα σώματα – στον Δυτικό Πόντο αναπτύχθηκε ένα από τα πιο δυναμικά αντάρτικα. Στις 18 Οκτωβρίου 1922 δόθηκε αμνηστία στους Παφραίους με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα και να κατέβουν και αυτοί στην Αμισό. Ωστόσο, οι καπεταναίοι κάθε άλλο παρά εμπιστεύονταν τους Τούρκους.

«Οι κρυφές πληροφορίες από την Αμισό αναφέρονταν στην επικήρυξη όλων των επιφανών καπετάνιων, όχι μόνον της Πάφρας, αλλά ολόκληρου του Δυτικού Πόντου. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν για την Ελλάδα μέσω Ρωσίας ή Θράκης, με βενζινακάτους. Λίγοι παράτολμοι αντάρτες από βουνό σε βουνό κατέβηκαν στην Αμισό. Οι αντάρτες σε αρκετές περιπτώσεις περίμεναν μέχρι και έξι μήνες για να φύγουν με καράβι. Όσοι φορούσαν τη μαύρη αντάρτικη στολή μέσα στην Αμισό και ήταν ευπρεπώς ενδεδυμένοι εκτελούνταν από τους Τούρκους χωρίς καμία δικαιολογία. Οι νέοι συλλαμβάνονταν με το πρόσχημα της στράτευσης και εκτελούνταν έξω από την πόλη. Όσοι αντιστέκονταν δολοφονούνταν πίσω από τα κτήρια, μακριά από τα βλέμματα του έντρομου πλήθους», γράφει ο Θωμάς Αλεξιάδης.

Μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην ίδια διδακτορική διατριβή αναφέρουν ότι οι κεμαλικοί δολοφονούσαν όποιον ήθελαν, ο φόβος των τυφλών αντεκδικήσεων ακόμα και εναντίον γυναικόπαιδων στην ύπαιθρο ήταν διαρκής, ενώ κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει η απόφαση για τους αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Σύμφωνα με τον Θωμά Αλεξιάδη οι ελληνικοί-ρωμαίικοι πληθυσμοί της Πάφρας έφευγαν με κάθε πρόσφορο μέσο για την Ελλάδα. Το 1924 η αντίστροφη μέτρηση προς τη μητροπολιτική Ελλάδα είχε ολοκληρωθεί.

—
1. Αλεξιάδης, Θ. (2012). Η Πάφρα του Πόντου. Ιστορία, εκκλησία, εθνικοί αγώνες (διδακτορική διατριβή). Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεολογική Σχολή, Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Λεπτομέρεια από πίνακα του Νίκου Μαστερόπουλου που περιλαμβάνεται στο video art «Δέηση για τον Πόντο» (φωτ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

10 προς 11 Σεπτεμβρίου 1921: Η νύχτα της σφαγής των νηπίων της Σάντας

10/09/2025 - 11:45μμ
Πρόσφυγες πάνω στο USS EDSALL κατά την εκκένωση της Σμύρνης μετά την κατάληψή της από τον τουρκικό στρατό (πηγή: Naval History and Heritage Command / Collection of Admiral Thomas C. Kinkaid)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

9 Σεπτεμβρίου, ημέρα πένθους για τη Σμύρνη που χάθηκε – Από την εγκύκλιο του Πλαστήρα, στην αναγνώριση από τη Βουλή

9/09/2025 - 9:08πμ
Καΐκι στη συνοικία Καρατάς της Σμύρνης (φωτ.: levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Απόστολου Μυκονιάτη: Kάμποσοι γελάστηκαν και γύρισαν στο χωριό. Όλοι χάθηκαν, πάνω από εκατό νομάτοι

7/09/2025 - 8:47μμ
Ο Παναγιώτης Νόρδας [όρθιος κάτω δεξιά] με την ομάδα προσκόπων που είχε ιδρύσει στην Μπάλια. Ήταν απόφοιτος Νομικής και εργαζόταν στην Οικονομική Επιτροπή της πόλης ως επόπτης. Πέθανε στην Ελλάδα το 1960 (φωτ.: Μπάλια Σύλλογος Μπαλιωτών Μ. Ασίας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η μαρτυρική Μπάλια της Μικράς Ασίας: Από τον πρώτο διωγμό στη σφαγή των 600 Ελλήνων μεταλλωρύχων

7/09/2025 - 10:13πμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΠΜ· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γλυκυτάτη μου Κλειώ»: Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1921, ο Αλέξανδρος Ακριτίδης αποχαιρετά την οικογένειά του πριν οδηγηθεί στις αγχόνες της Αμάσειας

5/09/2025 - 4:42μμ
Τραπεζούντα, Ιούλιος 1916: Ο δήμαρχος Ιωάννης Τριφτανίδης  προσφωνεί τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας Νικολάι Νικολάγιεβιτς που μόλις έχει φτάσει με τα στρατεύματά του. Στο κέντρο ο μητροπολίτης Χρύσανθος (φωτ.: Αρχείο ΕΜΠ. Εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Τραπεζούντος Χρύσανθος: Θερμαίνωμεν εις τους κόλπους ημών τους Μουσουλμάνους, ίνα κατόπιν ως όφεις δήξωσι τους ευεργέτας

5/09/2025 - 10:40πμ
Στην αποβάθρα της Σμύρνης περιμένοντας τη σωτηρία. Πίσω διακρίνεται η καμένη πόλη (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ / Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου μάρτυρας στην Καταστροφή της Σμύρνης – «Κυνηγημένοι απ’ τον ίδιο τον Διάβολο»

4/09/2025 - 8:56μμ
Ανάμεσα στους εικονιζόμενους, στην κάτω σειρά, σημειωμένος με τον δυσδιάκριτο αριθμό 15, με το παλτό και το μουστάκι, βρίσκεται και ο Ηλίας Μέλος, ο μετέπειτα συγγραφέας Ηλίας Βενέζης (φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το δελφίνι»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι σκλάβοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Από τα χέρια των μανάδων και των γυναικών στα τάγματα εργασίας, τα διαβόητα αμελέ ταμπουρού

2/09/2025 - 10:20πμ
Η Βασιλεία Τσαούσογλου (πηγή: phonotheque.hypotheses.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής αφηγείται τη ζωή από το Λιβίσι στη Σύρο

1/09/2025 - 12:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό από τα συσσίτια στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ζήτησαν από το Ισραήλ άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

1 ώρα πριν
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναντ Τουσκ (κέντρο) ενημερώνεται από αξιωματικούς του στρατού μετά τις ρωσικές παραβιάσεις (φωτ.: EPA/Marian Zubrzycki)

ΟΗΕ: Ελλάδα και 42 χώρες καταδικάζουν τις ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία – «Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Για το χάλκινο η Εθνική – Δεν τα κατάφερε στον ημιτελικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Μια περιδιάβαση μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδόκων

3 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

3 ώρες πριν
Τα φέρετρα με τις σορούς ήταν τυλιγμένα με την παλαιστινιακή σημαία (φωτ.: Al Jazeera)

Πόλεμος στη Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της επέζησε από το χτύπημα του Ισραήλ στη Ντόχα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign