pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η συνταγή για την αλμυρή βασιλόπιτα του Πόντου, της Σόφης Ουργαντζίδου

Κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα)

30/12/2021 - 11:22πμ
(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναπόσπαστο κομμάτι των Ποντίων ήταν η τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων κατά την περίοδο των Καλαντόφωτων, όπως ονόμαζαν το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Τα νοικοκυριά ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, το προζύμι που «ταΐζαν» από του Σταυρού έμπαινε σε κάθε λογής αρτοσκεύασμα, όπως και στη βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.

Η βασιλόπιτα του Πόντου είναι αλμυρή κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα).

Όπως λέει η Σόφη Ουργαντζίδου στο βιβλίο της Ρίζα μ’ (εκδ. Αρμός) που περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές, τοποθετούσαν το πρώτο φύλλο στο ταψί στην συνέχεια έβαζαν τη μυζήθρα, το φλουρί (ή γρόσι ή και χρυσή λίρα ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του οικοδεσπότη).

Έπειτα έκλειναν την πίτα με το δεύτερο φύλλο, έριχναν σουσάμι ή έκαναν κεντίδια από ζυμάρι, την περνούσαν με κρόκο αυγού και την έψηναν.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, και αφού άκουγαν τα κάλαντα, ο οικοδεσπότης ξεκινούσε το χάραγμα της βασιλόπιτας με ένα σταυρό και ακολουθούσε ο τεμαχισμός.

Τα πρώτα κομμάτια ανήκαν στον Χριστό και στην Παναγία και στην συνέχεια σε όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και τους ξενιτεμένους.

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Η Σόφη Ουργαντζίδου παραχώρησε στο pontosnews.gr τη συνταγή για την παραδοσιακή βασιλόπιτα του Πόντου:

1 κ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. προζύμι ή 80 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100 ml βούτυρο ζωικό λιωμένο
3 αυγά
120 ml γάλα χλιαρό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. δυόσμο (προαιρετικά)
500 γρ. μυτζίν (μυζήθρα «Ραγιάν»)
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, από βραδύς βάζουμε ελάχιστο χλιαρό νερό, το προζύμι και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.
  2. Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά (ξηρή ή νωπή) και τη ζάχαρη, και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (θα βγάλει φουσκάλες).
  3. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο, τα αυγά (αφού τα αναδεύσουμε).
  4. Ενσωματώνουμε το μίγμα της μαγιάς μαζί με το μίγμα του αλευριού και ζυμώνουμε δυνατά.
  5. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος
  6. Κρατάμε στην άκρη λίγη από τη ζύμη για τα κεντίδια της βασιλόπιτας και στη συνέχεια χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο σε όλη την επιφάνειά του.
  9. Τοποθετούμε σε όλο το φύλλο τη μυζήθρα, το δυόσμο, το κέρμα και κλείνουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο (αφού πρώτα το ανοίξουμε στον πάγκο μας).
  10. Με το ζυμάρι  που κρατήσαμε φτιάχνουμε όμορφα κεντίδια για να στολίσουμε την βασιλόπιτα και τέλος την περνάμε με κρόκο αυγού.
  11. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά στους 180°C.

Χρόνια πολλά και καλοχρονίαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

9 λεπτά πριν
Χοροί του Πόντου στην Κλαυθμώνος, από την Αδελφότητα Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά» (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η μεγάλη συνάντηση)

Η «Παναγία Γουμερά» έφερε τον Πόντο στην Πλατεία Κλαυθμώνος

33 λεπτά πριν
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ΠΑΣΟΚ θέτει εκτός κόμματος τον συλληφθέντα στην Κρήτη

1 ώρα πριν
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Το 5ο Βήμα» στο Θέατρο Μικρό Χορν με χορηγό τον ΟΠΑΠ

2 ώρες πριν
Διανομή δεμάτων από την DHL (φωτ.: EPA / Alexander Becher)

Ακριβαίνουν οι αγορές από Shein και Temu: Δασμός 3 ευρώ στα μικρά δέματα από το 2026

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign