pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η συνταγή για την αλμυρή βασιλόπιτα του Πόντου, της Σόφης Ουργαντζίδου

Κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα)

30/12/2021 - 11:22πμ
(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναπόσπαστο κομμάτι των Ποντίων ήταν η τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων κατά την περίοδο των Καλαντόφωτων, όπως ονόμαζαν το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Τα νοικοκυριά ήταν σε πλήρη ετοιμότητα, το προζύμι που «ταΐζαν» από του Σταυρού έμπαινε σε κάθε λογής αρτοσκεύασμα, όπως και στη βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς.

Η βασιλόπιτα του Πόντου είναι αλμυρή κατά την παράδοση, παρασκευάζεται από δύο φύλλα και στη μέση περιέχει μυτζίν (μυζήθρα).

Όπως λέει η Σόφη Ουργαντζίδου στο βιβλίο της Ρίζα μ’ (εκδ. Αρμός) που περιλαμβάνει παραδοσιακές συνταγές, τοποθετούσαν το πρώτο φύλλο στο ταψί στην συνέχεια έβαζαν τη μυζήθρα, το φλουρί (ή γρόσι ή και χρυσή λίρα ανάλογα με την οικονομική ευχέρεια του οικοδεσπότη).

Έπειτα έκλειναν την πίτα με το δεύτερο φύλλο, έριχναν σουσάμι ή έκαναν κεντίδια από ζυμάρι, την περνούσαν με κρόκο αυγού και την έψηναν.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, και αφού άκουγαν τα κάλαντα, ο οικοδεσπότης ξεκινούσε το χάραγμα της βασιλόπιτας με ένα σταυρό και ακολουθούσε ο τεμαχισμός.

Τα πρώτα κομμάτια ανήκαν στον Χριστό και στην Παναγία και στην συνέχεια σε όλους τους παρευρισκόμενους, αλλά και τους ξενιτεμένους.

(Φωτ.: Βιβλίο «Ρίζα μ’» / Νένα Συμεωνίδου)

Η Σόφη Ουργαντζίδου παραχώρησε στο pontosnews.gr τη συνταγή για την παραδοσιακή βασιλόπιτα του Πόντου:

1 κ. αλεύρι σκληρό
250 γρ. προζύμι ή 80 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
100 ml βούτυρο ζωικό λιωμένο
3 αυγά
120 ml γάλα χλιαρό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. δυόσμο (προαιρετικά)
500 γρ. μυτζίν (μυζήθρα «Ραγιάν»)
1 κρόκο αυγού για επάλειψη
  1. Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, από βραδύς βάζουμε ελάχιστο χλιαρό νερό, το προζύμι και λίγο αλεύρι, ώστε να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.
  2. Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά (ξηρή ή νωπή) και τη ζάχαρη, και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (θα βγάλει φουσκάλες).
  3. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε το αλάτι, το βούτυρο, τα αυγά (αφού τα αναδεύσουμε).
  4. Ενσωματώνουμε το μίγμα της μαγιάς μαζί με το μίγμα του αλευριού και ζυμώνουμε δυνατά.
  5. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος
  6. Κρατάμε στην άκρη λίγη από τη ζύμη για τα κεντίδια της βασιλόπιτας και στη συνέχεια χωρίζουμε στα δύο το ζυμάρι.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  8. Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το φύλλο σε όλη την επιφάνειά του.
  9. Τοποθετούμε σε όλο το φύλλο τη μυζήθρα, το δυόσμο, το κέρμα και κλείνουμε από πάνω με το δεύτερο φύλλο (αφού πρώτα το ανοίξουμε στον πάγκο μας).
  10. Με το ζυμάρι  που κρατήσαμε φτιάχνουμε όμορφα κεντίδια για να στολίσουμε την βασιλόπιτα και τέλος την περνάμε με κρόκο αυγού.
  11. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά στους 180°C.

Χρόνια πολλά και καλοχρονίαν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Αναζητώντας την Αγγέλα – Σμύρνη-Χίος-Αθήνα-Βύρωνας»

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 28χρονος που στάθμευσε το ΙΧ του πάνω σε ράγες του τραμ

1 ώρα πριν

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Η κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» σε μια παράσταση αφιερωμένη στα 120 χρόνια από τη γέννησή του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Κομισιόν: Θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες για θεωρήσεις εισόδου Ρώσων υπηκόων στην ΕΕ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Οι πιο αυθόρμητες κινηματογραφικές εξομολογήσεις του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign