pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι εκτοπίζονται από την Αμάσεια, η Ελλάδα δεν μπορεί να βοηθήσει – Η απελπισμένη αναφορά του 1917

Το τηλεγράφημα του πρεσβευτή Καλλέργη προς την Αθήνα, κατά τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας

11/05/2022 - 2:59μμ
Απόσπασμα από την αναφορά του Δημητρίου Καλλέργη στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 21 Απριλίου 1917 (πηγή: sitalkisking.blogspot.com)

Απόσπασμα από την αναφορά του Δημητρίου Καλλέργη στο υπουργείο Εξωτερικών, στις 21 Απριλίου 1917 (πηγή: sitalkisking.blogspot.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξεκίνησε… ως πείραμα από την Ανατολική Θράκη με το Μαύρο Πάσχα των Θρακών, συνεχίστηκε στη Μικρά Ασία και αφότου βεβαιώθηκε η ανοχή της Δύσης το σχέδιο που εξυφάνθηκε από τους Νεότουρκους έγινε μεθοδευμένη πρακτική συνολικά εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις εισηγήσεις της Γερμανίας.

Η εξόντωση των Ελλήνων μπορεί να διακριθεί ιστορικά σε τρεις διαδοχικές φάσεις: Μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου και μέχρι την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), με τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου (1916-1918) και μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία (1918-1923).

Και όσο στις ιστορικές εστίες των Ελλήνων σε Πόντο και Μικρά Ασία οι πληθυσμοί δολοφονούνταν εν ψυχρώ, εκτελούνταν από τα διαβόητα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας, «επιστρατεύονταν» στα τάγματα εργασίας ή άφηναν τα σπίτια τους για τις αναγκαστικές πορείες θανάτου, η μητροπολιτική Ελλάδα βρισκόταν στον αστερισμό του Διχασμού, η Ευρώπη συνταρασσόταν από τον πόλεμο ενώ στην αχανή ομόδοξη Ρωσία είχε αρχίσει η αναταραχή που οδήγησε στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Το ποντιακό δράμα, όμως, ήταν σε εξέλιξη παράλληλα με τον κόσμο που άλλαζε.

Κατά τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας, το 1917, στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Δημήτριο Καλλέργη είχαν φτάσει αναφορές από τον μητροπολίτη Αμάσειας· η έκθεση που συνέταξε για το υπουργείο Εξωτερικών και εστάλη στην Αθήνα στις 21 Απριλίου περιλάμβανε τρομακτικούς αριθμούς. Αποδέκτης ο υπουργός Ευγένιος Ζαλοκώστας.

Στην αναφορά που έχει διασωθεί και περιλαμβάνεται στο Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι κατά τον μητροπολίτη Αμάσειας 88 ελληνικά χωριά εκκενώθηκαν μετά την πυρπόλησή τους. Περίπου 30.000 ήταν οι κάτοικοί τους – τα γυναικόπαιδα και οι γέροντες μεταφέρθηκαν με τη βία σε χωριά του βιλαετίου της Άγκυρας. Οι πορείες ήταν ατελείωτες μέσα στο καταχείμωνο, με τα πόδια, χωρίς τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Δημήτριος Καλλέργης τόνιζε ότι το 25% του εκτοπισμένου πληθυσμού (κυρίως παιδιά) πέθανε στο δρόμο.

«Αφορμή του διωγμού είναι ολίγοι ένοπλοι φυγόστρατοι, οίτινες κατά την διαβεβαίωσιν του Μητροπολίτου Αμασείας δεν υπερβαίνουν τους 300 και τους οποίους βεβαίως η Τουρκική κυβέρνησις είχε καθήκον να καταδιώξη και τιμωρήση αυστηρώς. Αλλά τι πταίουσιν αι χιλιάδες των ομογενών οίτινες κατεστράφησαν και τα χωρία αυτών επυρπολήθησαν; Η ασφάλεια του Κράτους και οι στρατιωτικοί λόγοι είναι η πρόφασις, η αιωνία πρόφασις, όπισθεν της οποίας κρύπτεται και πάλιν η εκτέλεσις του προ πολλού αποφασισθέντος σχεδίου της εξοντώσεως και του ελληνικού στοιχείου, ως τούτο εγένετο και διά το Αρμενικόν», έγραφε.

Επίσης ο πρεσβευτής μετέφερε το αίτημα του μητροπολίτη Αμάσειας για την αποστολή χρημάτων για την περίθαλψη των απελαθέντων. Διερωτώταν εντούτοις πού θα μπορούσαν να βρεθούν οι χιλιάδες λίρες, καθώς το Πατριαρχείο και η πρεσβεία της Βρετανίας δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν. Από άλλο έγγραφο προκύπτει ακόμα ότι και το ελληνικό κράτος δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τέτοια κονδύλια, καθώς βρισκόταν σε συμμαχικό αποκλεισμό.

«Και ούτω οι εν Τουρκία ομογενείς απελαυνόμενοι, καταδιωκόμενοι, κακουχούμενοι παντοιοτρόπως, είναι καταδικασμένοι να αποθάνωσιν οικτρόν θάνατον, ημείς δε ενταύθα κατεδικάσθημεν να μένωμεν απαθείς θεαταί της καταστροφής του εν Τουρκία Ελληνισμού», σημείωνε.

Ακόμα και πριν από την αποστολή της έκθεσης, τον Φεβρουάριο του 1917 το υπουργείο Εξωτερικών εξέταζε το ενδεχόμενο να γίνουν έρανοι στη Ρωσία ώστε οι ομογενείς να βοηθήσουν τους Κερασούντιους, περίπου 20.000 άτομα.

Όμως το τηλεγράφημα που έστειλε από την Πετρούπολη στις 14 Μαρτίου 1917 ο Έλληνας πρεσβευτής Πανάς ματαίωσε κάθε προσδοκία: «Ένεκα της πολιτικής καταστάσεως δεν μοι φαίνεται νυν εφικτή η διεξαγωγή εράνων. Και άλλως όμως εάν είχον τα πράγματα εις νέους εράνους δεν νομίζω ότι θα ήσαν πρόθυμοι οι ημέτεροι. Οι συνεισφέραντες υπέρ της Τραπεζούντος κατάγονται εκείθεν έδιδον δε το χρήμα εις συνδρομήν αδελφών αυτών διαμενόντων εν χώραις κατεχομέναις υπό του Ρωσικού στρατού. Εν τούτοις παν το δυνατόν θα πράξω εν καιρώ ευθέτω».

Με πληροφορίες από το sitalkisking.blogspot.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Γερμανίδα ερευνήτρια Τέσα Χόφμαν τιμήθηκε το 2025 με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας για τη μακρόχρονη δράση της υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων (φωτ.: Lili Nahapetian)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η άρνηση είναι η συνέχιση της γενοκτονίας»: Από το Βερολίνο η Τέσα Χόφμαν επαναφέρει τη συζήτηση για τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

28/05/2026 - 9:02πμ
Δάσκαλοι του Σχολαρχείου Κερασούντας (1888). Όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά: Παναγ. Ερμείδης, Χαράλ. Ελευθεριάδης, Ιω. Σανταλίδης, Χρ. Αικατερινίδης, Γεωργ. Βαφειάδης. Καθιστοί από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλ. Εξακουστός, Δημ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Καλπίδης (ο μετέπειτα Κορυτσάς Φώτιος, που δολοφονήθηκε από τους Βουλγάρους), Σωκρ. Σκούταρης, Νικ. Ευθυμιάδης. Η φωτογραφία ήταν προσφορά της Άννας Θεοφυλάκτου
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιωάννη Γιαννοχαηλίδη: Τον ιερέα πατέρα μου τον κρέμασαν στη Δημαρχία. Κόπηκε το σχοινί και τότε τον κομμάτιασαν με το μαχαίρι και τον πέταξαν

27/05/2026 - 9:20μμ
(Πηγή: https://www.facebook.com/epdrosias)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Δροσιάς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2026 - 1:43μμ
Ο Ηλίας Βουτιερίδης, εκδότης του «Συναδέλφου» και εξώφυλλο της εφημερίδας του που απευθυνόταν στους στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία Τούρκου για τη Γενοκτονία σε Μερζιφούντα και Σαμψούντα

24/05/2026 - 9:55μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

23/05/2026 - 9:40μμ
Η προσφώνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στον Μουσταφά Κεμάλ στα γαλλικά (γλώσσα της διπλωματίας). Στη φωτογραφία διακρίνεται ο  Βενιζέλος με τη σύζυγό του Έλενα και ο Κεμάλ, στην Άγκυρα τον Οκτώβρη του 1930 (φωτ.: venizelosarchives.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η πολιτική στάση του Ελευθέριου Βενιζέλου μετά τα γεγονότα της Γενοκτονίας

23/05/2026 - 9:46πμ
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

21/05/2026 - 11:24μμ
(Πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δύο μήνες φρίκης και μαρτυρίου το 1921 – Η έκθεση του Κεντρικού Συμβουλίου του Πόντου

21/05/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: facebook.com/GreeceinNY)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Άσβεστη η φλόγα των Ποντίων στη Νέα Υόρκη – Ποντιακοί σύλλογοι και φορείς τίμησαν τη 19η Μαΐου 1919

21/05/2026 - 8:36πμ
Μερικοί από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της Ποντιακής Εστίας Μασαχουσέτης (πηγή: facebook.com/pontiaki.estia.2025)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ποντιακή Εστία Μασαχουσέτης τίμησε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας – Ένα βίντεο γεμάτο ελπίδα

20/05/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

1 λεπτό πριν

Αδελφότης Ποντίων «Η Παναγία Γουμερά»: Η Καλλιθέα υποδέχεται την εικόνα και τα ιερά κειμήλια του Πόντου

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

e- ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλα τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 5 Ιουνίου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Επιχείρηση «Θερισμός»: Το «ελληνικό FBI» ξεριζώνει τη μαφία των αγροτικών επιδοτήσεων

2 ώρες πριν
Κόσμος παρακολουθεί εκθέματα και ιστορικά ντοκουμέντα για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, στο σταθμό Μετρό Συντάγματος τον Μάιο του 2016. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Όταν τα αρχεία μιλούν: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Ο Μωυσής Αραβόπουλος (δεύτερος όρθιος από δεξιά) σε φωτογραφία από το αρχείο της ΕΠΜ. Μέλη του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Καλλιθέα) απεικονίζονται μετά από εκδήλωση, περ. 1965. Στη λύρα ο Ιορδάνης. Καθιστοί από δεξιά: Ηλίας Τσιρκινίδης (με γυαλιά) αριστερά του η Ζηνοβία Λιθοξόου (μέλη της διοίκησης) και αριστερά της ο Λουκάς Αγγελίδης. Πάνω όρθιοι από δεξιά: Λευτέρης Σιδηρόπουλος (με μουστάκι) και δίπλα του αριστερά ο Μωυσής Αραβόπουλος (με άσπρο πουκάμισο και γραβάτα). Όρθιος από αριστερά (με γυαλιά) ο Ηλίας Αλβανίδης (πηγή: searchculture.gr/EPontMel)

Μωυσής Αραβόπουλος: Ο ΚΟΠΑ αποχαιρετά έναν από τους πρωτεργάτες του ποντιακού θεάτρου στην Ελλάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign