Ένα νόστιμο και απλό γλυκό με βαθιές ρίζες που φθάνουν έως την Αρχαιότητα είναι η βαρβάρα, ένα είδος ασουρέ που παρασκευάζεται έως σήμερα.
Συνδέεται με τη μεγάλη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), και έτσι οι Μαγειρικοί διάλογοι φτιάχνουν το γλυκό της, που συμβολίζει την πανσπερμία.
| 1 κούπα σιτάρι |
| 100 γρ σταφίδες μαύρες |
| 100 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα |
| 100 γρ καρύδια καβουρδισμένα |
| 50 γρ σουσάμι καβουρδισμένο |
| 1,5 κούπα ζάχαρη |
| 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι |
| 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα |
| Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο |
| 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καβουρδισμένο |
- Στην κατσαρόλα βάζουμε το βρασμένο σιτάρι με δύο κούπες από το υγρό του (που έχει βράσει).
- Προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην σβολιάσει. Το βράζουμε για 2 λεπτά.
- Τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Γαρνίρουμε με το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς.
* Μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον αποξηραμένα φρούτα, μειώνοντας όμως την ποσότητα των σταφίδων και της ζάχαρης.
















