pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες του Σαλέντο, η αδελφοσύνη και οι πυρκαγιές

Οι Ιταλοί και οι ελληνόφωνοι του Σαλέντο (Απουλία) ζητούν βοήθεια για την Ελλάδα. Γράφει ο δρ Σωτήριος Μπεκάκος

18/08/2021 - 12:45μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021, από την αρχή της χρονιάς έως τη 14η Αυγούστου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά κάηκαν 1.200.000 στρέμματα, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή της Ρώμης, της πρωτεύουσας. Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο κάηκαν 1.160.000 στρέμματα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέγραψε απόφαση για την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με στόχο την κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην Καλαβρία.

Πρόκειται να αποσταλούν στην περιοχή εθελοντές και επίγειες δυνάμεις. Τις περασμένες ημέρες οι φλόγες κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή των ελληνόφωνων χωριών της Καλαβρίας, ενώ έχει γίνει στάχτη και σημαντικό μέρος του εθνικού πάρκου του όρους Ασπρομόντε (Aspromonte). Ο κύριος στόχος σε αυτή την φάση είναι να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Οι εστίες των πυρκαγιών που αντιμετώπισαν οι Ιταλοί πυροσβέστες και οι εθελοντές πυροσβέστες είναι οκτώ στην Καλαβρία, έξι στη Σικελία, τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης και δύο στη Σαρδηνία, αλλά και από στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, καθώς και στις περιφέρειες Ούμπρια, Μολίζε και Αμπρούτσο στην κεντρική Ιταλία.

Και στη χερσόνησο του Σαλέντο, στο νότιο τμήμα της Απουλίας, εκεί όπου η καρδιά χτυπά ελληνικά και μιλά ελληνικά και ιταλικά, στα 13 ελληνόφωνα χωριά* της περιφέρειας Απουλίας (Regione Puglia) που βρίσκονται στην επαρχία της όμορφης πανεπιστημιούπολης Λέτσε, κάηκαν ελαιόδεντρα και εκτάσεις με μεσογειακή βλάστηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, σχεδόν δέκα ώρες κράτησαν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασ στον παραλιακό δρόμο της Αδριατικής που συνδέει το Πόρτο Μπαντίσκο (Porto Badisco) με τη Σάντα Καισαρέα Τέρμε (Santa Cesarea Terme, Θέρμες Αγίας Καισαρείας), στο Κάτω Σαλέντο.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση των ελληνόφωνων και Ιταλών φιλελλήνων υπέρ της Ελλάδας, η οποία επίσης επλήγη από τις πυρκαγιές.

H δικηγόρος και επίτιμη πρόξενος της Ελλάδας στο Μπρίντιζι της Απουλίας, η οποία είναι και μέλος της ελληνικής κοινότητας Λέτσε, Μπρίντιζι και Τάραντα (Comunità Ellenica di Lecce, Brindisi e Taranto), Αντονέλα Μαστροπάολο, σε άρθροσ στην τοπική εφημερίδα Lecce Sette παρατηρεί με πικρία την έλλειψη αδελφοσύνης από την πλευρά των υπευθύνων της ιταλικής κυβέρνησης: «Ολόκληρη η Ελλάδα καίγεται εδώ και μέρες, καίγεται ακόμη και η αρχαία Ολυμπία. Η μικρή Ελλάδα έστειλε δύο Canadair όταν κάηκε η Σαρδηνία. Δεν έχω νέα για βοήθεια από την Ιταλία. Απαρνούμαστε την αδελφοσύνη των Ελλήνων;».

Άραγε, υπήρξε κάποιο ΜΜΕ που πρόβαλε την αξιέπαινη και συνάμα συγκινητική προσπάθεια των κατοίκων του Σαλέντο στην Ελλάδα;

Ο δικηγόρος Ρομπέρτο Κασαλούτσι, πρόεδρος της Ένωσης Δήμων της Grecìa Salentina, απαντά στην έκκληση Αντονέλα Μαστροπάολο που καλεί τα θεσμικά όργανα να παρέμβουν: «Ζητούμε από την ιταλική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες προστασίας του ιταλικού εδάφους από τις πυρκαγιές, επίσης να οργανώσει τις πιο κατάλληλες παρεμβάσεις υπέρ των Ελλήνων αδελφών μας, με αφορμή τις πυρκαγιές στη Σαρδηνία για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair».

Δυστυχώς, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σχετικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια με σκοπό να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Επομένως, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «προστασίας» δεν μπορούν να βοηθήσουν άλλες χώρες, και καθώς η ίδια η Ιταλία χρειάζεται βοήθεια η κυβέρνηση δεν μπορεί να στείλει τους πόρους της για να βοηθήσει άλλα κράτη. Μεταξύ άλλων, δεν είναι η μεμονωμένη χώρα που αποφασίζει πού και ποιον να βοηθήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει την απόφαση,.

Ο ευρωπαίκός μηχανισμός ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να βελτιωθεί η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση καταστροφών. Μέσω του Μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδραματίζει βασικό ρόλο στο συντονισμό της αντιμετώπισης καταστροφών στην Ευρώπη.

Όταν η έκτακτη ανάγκη υπερνικά τις δυνατότητες απόκρισης μιας χώρας, μπορεί να ζητηθεί βοήθεια μέσω του Μηχανισμού ο οποίος, μόλις ενεργοποιηθεί, συντονίζει τη βοήθεια που παρέχεται από τα συμμετέχοντα κράτη της μέσω προσφορών.

Μέχρι σήμερα όλα τα κράτη-μέλη συμμετέχουν στο Μηχανισμό, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από την ίδρυσή του το 2001 έχει απαντήσει σε πάνω από 420 αιτήματα για βοήθεια, εντός και εκτός της Ένωσης.

Δρ Σωτήριος Μπεκάκος

—
* Πρόκειται για τα: Calimera (Kαλημέρα), Martano (Μαρτάνο), Castrignano dei Greci (Καστράκι των Ελλήνων),  Corigliano d’Otranto (Χωριό του Δερεντό), Cutrofiano (Κουτροφιάνο), Carpignano Salentino (Καρπινιάνο του Σαλέντο), Martignano (Μαρτινιάνο), Melpignano (Μελπινιάνο), Soleto (Σολέτο), Sternatia (Στερνατία) και Zollino (Τζολλίνο).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εριφύλη Μπακιρλή/ Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»)
PONTOS BLOG

3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα: Η ισχύς εν τη ενώσει

11/10/2026 - 11:59μμ
PONTOS BLOG

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

11/10/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης/Εικ.: gemini.google.com)
PONTOS BLOG

Ποντιακή διάλεκτος: Μπορεί η τεχνολογία να την κρατήσει ζωντανή στις νεότερες γενιές;

10/10/2026 - 1:32μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
PONTOS BLOG

Παναγία Σουμελά: Όταν η ιστορία και η μνήμη χρειάζονται άδεια

26/08/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

«Ο ήχος που βγάζει η λύρα, θυμίζει αυτό που κουβαλάει η ψυχή»

10/06/2025 - 6:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρέλαση στην Πτολεμαΐδα για την απελευθέρωση της πόλης, 15 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: e-ptolemeos.gr)

Πτολεμαΐδα: Η νύχτα που τα Καϊλάρια πέρασαν στον Ελληνικό Στρατό

18 λεπτά πριν
Βυτιοφόρο με πετρέλαιο θέρμανσης  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεση – Τιμή κοντά στο 1,55 ευρώ και αυξημένο επίδομα

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ακτοπλοΐα: Καθυστερήσεις στα δρομολόγια λόγω των ανέμων – Μετά τις 9:00 οι αναχωρήσεις από τον Πειραιά

58 λεπτά πριν
Έντονος κυμματισμός κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ο καιρός την Πέμπτη: Υποχωρεί η κακοκαιρία, επιμένουν οι βοριάδες έως 8 μποφόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Champions League: Λύγισε από την κούραση και τα λάθη η ΑΕΚ

9 ώρες πριν
Διαδηλωτές και διαδηλώτριες πετάνε πέτρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Τίρανα. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Αλβανία: Δεύτερη ημέρα συγκρούσεων στα Τίρανα – 14 τραυματίες αστυνομικοί

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV