pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς μεθοδεύτηκε η Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκκληση του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη

Ο μητροπολίτης Αμασείας καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά γλίτωσε την τελευταία στιγμή

19/05/2022 - 9:47μμ
Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους. Δεξιά του ο καϊμακάμης και δίπλα από αυτόν ο στρατιωτικός διοικητής της Καστοριάς. Πιθανώς να είναι καρτ ποστάλ της εποχής

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης ανάμεσα σε Τούρκους αξιωματούχους. Δεξιά του ο καϊμακάμης και δίπλα από αυτόν ο στρατιωτικός διοικητής της Καστοριάς. Πιθανώς να είναι καρτ ποστάλ της εποχής

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρωταγωνιστής στον Μακεδονικό Αγώνα ως μητροπολίτης Καστοριάς, ενορχηστρωτής του αντάρτικου στον Πόντο –σύμφωνα με τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ– ως μητροπολίτης Αμασείας.

Ο Γερμανός Καραβαγγέλης για την πατριωτική του δράση συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε το 1917.

Επέστρεψε στη θέση του αλλά το 1922, μιας και θεωρούνταν υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Μουσταφά Κεμάλ, καταδικάστηκε σε θάνατο, το ίδιο και οι συνεργάτες του, ο επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος Αγριτέλλης και ο πρωτοσύγκελος Πλάτωνας Αϊβαζίδης. Ο μητροπολίτης ήταν ο μόνος που γλίτωσε καθώς τη στιγμή της καταδίκης ήταν εν πλω επιστρέφοντας από το Βουκουρέστι.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου για να τον σώσει τον εξέλεξε μητροπολίτη Ιωαννίνων και με εντολή του Πατριάρχη δεν αποβιβάστηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά στην Αθήνα.

«Σας παρακαλώ να διαλαλήσητε τα κακουργήματα των Τούρκων»

Αυτή η persona non grata για τους Τούρκους είχε δώσει πολλές… αφορμές. Στα σαλόνια ο μητροπολίτης Αμάσειας έκανε διπλωματικό μαραθώνιο, αλλά παράλληλα βοηθούσε τους αντάρτες.

Τον Δεκέμβριο του 1918 έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής των Αλυτρώτων Ελλήνων του Πόντου Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη επιστολή, ένα κείμενο που σήμερα θεωρείται μνημειώδες καθώς κάνει αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η Γενοκτονία στον Πόντο.

Άριστος γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας και διορατικός, καταγράφει το σχέδιο εθνοκάθαρσης με σαφήνεια. Μιλά για τις εξοντώσεις των πληθυσμών, τα τάγματα εργασίας, τις λεηλασίες των περιουσιών, τους μαζικούς εξισλαμισμούς, τους εκτοπισμούς και τις λευκές πορείες θανάτου, τις πυρπολήσεις και τις καταστροφές.

Στην επιστολή του μιλά ακόμα για τις συλλήψεις των εμπόρων παραμονές των Χριστουγέννων του 1916 και όσων πήγαιναν στις εκκλησίες ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 1917. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στον «σφαγέα Ρεφέτ Πασά», που παρέδιδε στις φλόγες τα χωριά που εκκενώνονταν.

Μάρτυρας όλων αυτών ήταν ο ίδιος ο μητροπολίτης Αμασείας, που πήγαινε στα χωριά και έβρισκε μπροστά του μόνον ερείπια, απελπισία, σκελετούς και μερικά γυναικόπαιδα κρυμμένα σε σπηλιές.

«Η αράχνη έπλεκεν ησύχως τον ιστόν και η γλαύξ έψαλλε το νεκρώσιμον άγγελμα. […] Πιστεύσατέ με, αγαπητέ κύριε Κωνσταντινίδη, ότι εκ των 160.000 κατοίκων του Πόντου οι οποίοι μετετοπίσθησαν, το δέκατον, εις τινά δε μέρη το εικοστόν, μόνον επέζησεν», σημείωνε στην επιστολή του.

«Σας παρακαλώ να διαλαλήσητε urbi et orbi τα κακουργήματα των Τούρκων, μοναδικά εν τη ιστορία», ικέτευε τον παραλήπτη.

Και συνέχιζε: «Πηγαίνετε, αδελφοί μου, κλαύσατε, διαμαρτυρηθείτε, κτυπήσατε εις τας θύρας των ισχυρών της γης, παραπονεθείτε, ικετεύσατε, αποθάνατε εν ανάγκη, ως απέθανον και οι συμπατριώται σας, διότι ο ελληνισμός είχε το ατύχημα με πολύ αίμα και πολλάς θυσίας να αποκτήση μόνον μέρος της εθνικής του αναγεννήσεως».

Λίγο καιρό αργότερα, μέσα στο 1919, αυτή η επιστολή του Γερμανού Καραβαγγέλη τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα, στα γαλλικά και στα αγγλικά. Ο τίτλος του φυλλαδίου ήταν «Αι ωμότητες των Τούρκων εις τον Εύξεινον Πόντον» και στόχος του να κινητοποιηθεί ο πολιτισμένος κόσμος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σκίτσο που συνοδεύει το κεφάλαιο «Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πώς ο Οσμάν Φερεντίν έγινε «Τοπάλ Οσμάν» – Η αρχή της σταδιοδρομίας ενός τέρατος

5/05/2026 - 9:35μμ
Εικόνα από τελετή μνήμης για το 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων Τσιτσερνακαμπέρντ στο Γερεβάν της Αρμενίας (φωτ.: EPA/ Narek Aleksanyan)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Τα λουλούδια στο Τσιτσερνακαμπέρντ αποκτούν νέα ζωή – Από τη θλίψη στη μνήμη

4/05/2026 - 9:55πμ
Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αρμενίας, βουλευτή Βασίλη Οικονόμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέκεται και θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην Αρμενία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι και στη δική της ιστορία

26/04/2026 - 5:41μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

26/04/2026 - 10:09πμ
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ, παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη μπροστά από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον (φωτ.:  EPA/SAMUEL CORUM / POOL)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Λευκός Οίκος: Διπλωματική στροφή με μήνυμα για τη μαύρη επέτειο των Αρμενίων χωρίς τον όρο «Γενοκτονία»

25/04/2026 - 10:13πμ
Το μηνιαίο ρωσόφωνο εικονογραφημένο περιοδικό «Αρμένιοι και Πόλεμος» με αφιέρωμα στο Αρμενικό Ζήτημα σε σχέση με τα πολεμικά τεκταινόμενα της εποχής. Εκδιδόταν στην Οδησό το 1916 και αριθμεί 10 τεύχη (πηγή: archive.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον ρωσικό Τύπο της εποχής

24/04/2026 - 6:25μμ
Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν και χρακτηριστικές στιγμές από τη ζωή της (εικ.: ΧΚ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ορόρα Μαρντιγκανιάν: Επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και έκανε όλο τον κόσμο κοινωνό της ιστορίας του λαού της

24/04/2026 - 3:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Δοξολογία στον Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη

24/04/2026 - 1:59μμ
1915. Αρμένιοι πρόσφυγες στην πόλη Βαν (φωτ.: Henry Morgenthau / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δημήτρης Ψαθάς: «Απότομα ήλθε ο φόβος, ένα πρωινό» – Η πρώτη μέρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Τραπεζούντα

24/04/2026 - 1:42μμ
Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

24/04/2026 - 12:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

12 λεπτά πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

42 λεπτά πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Βαρύ κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες της ληστείας στην Κάτω Τιθορέα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign