pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

Μια συνταγή του Σάββα Καρίπογλου

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, που όπως όλοι οι μύθοι δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά, στη δεκαετία του 1960 όταν υπογράφονταν τα συμβόλαια της αντιπαροχής προσφέρονταν κεράσματα για τα «καλορίζικα», αυτά που σήμερα γνωρίζουμε ως εργολάβους.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το συγκεκριμένο γλύκισμα υπάρχει από τον 19ο αιώνα στην Αθήνα, και κατά μία εκδοχή συνδέεται με το φλερτ, καθώς εργολαβία αποκαλούνταν και το κόρτε, η ερωτική πολιορκία. Βέβαια, ούτε αυτό επιβεβαιώνεται από κάπου.

Και μπορεί να μην γνωρίζουμε για ποιον λόγο ονομάστηκε έτσι ένα γλυκό που σήμερα παραπέμπει σε… οικοδομή, εντούτοις πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη παρασκευή.

Ο Σάββας Καρίπογλου εδώ δίνει τη νηστίσιμη εκδοχή.

Για τη ζύμη

1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. καρύδια τριμμένα
3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Μισή κούπα ελαιόλαδο

Για τη μους

500 ml φυτική κρέμα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  1. Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και πάρει μαστιχωτή υφή.
  2. Σε μια λαδόκολλα, με τη βοήθεια ενός κουταλιού δημιουργούμε δίσκους με τη ζύμη (διαμέτρου περίπου 4 εκ.) αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Υπολογίζουμε να έχουμε ζυγό αριθμό.
  3. Ξεκουράζουμε για 5′ τους εργολάβους και τους βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ στους 180°C, πάνω-κάτω αντιστάσεις.
  4. Για να φτιάξουμε τη μους λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Στη σοκολάτα προσθέτουμε τη φυτική κρέμα κρύα, και χτυπάμε μέχρι να γίνει «αέρινο» το μίγμα.
  6. Αφού κρυώσουν οι εργολάβοι προσθέτουμε ανάμεσα σε δύο τη μους και πατάμε ελαφρά για να κολλήσουν.

≈

• Μπορούμε να αρωματίσουμε τη ζύμη, αλλά και τη μους, με μπαχαρικά (όπως κανέλα, γαρίφαλο, μαχλέπι, τζιντζερ, κ.ά.), ή και με καφέ.
•Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με άλλον ξηρό καρπό (όπως φιστίκι, αμύγδαλο, φουντούκι, κ.ά.), ή και με μίγμα ξηρών καρπών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Πεντάβρυσος Καστοριάς απέκτησε το τραγούδι της – Γράφει γι’ αυτό η Αναστασία Υφαντίδου

21 λεπτά πριν
Οι χαριτωμένοι μαθητές του «Αγίου Παντελεήμονα» προσπαθώντας να μοιάσουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους (φωτ.: facebook/St Panteleimon Greek School Dandenong)

Ομογένεια: Το ελληνικό σχολείο του Dandenong γέμισε… παππούδες και γιαγιάδες!

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χρήστος Τέλιος)

Τάκης Βαμβακίδης: Αληθεύουν οι φήμες ότι νοσηλεύεται; – Το pontosnews.gr επικοινώνησε με το νοσοκομείο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

2 ώρες πριν
Πινακίδα πώλησης καπνού της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1884 (πηγή: Wikipedia)

Τα φημισμένα καπνά του Πόντου και το μονοπώλιό τους

3 ώρες πριν
Παρέα λουόμενων απολαμβάνει το μπάνιο της σε παραλία των Σπετσών το 1926 (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους)

Πώς ήταν το καλοκαίρι στην Ελλάδα έναν αιώνα πριν; – Μπαιν μιξτ και μπανικά στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign