pontosnews.gr
Κυριακή, 12/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τρυγόνα

Χορεύεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, σε ανοιχτό κύκλο

19/10/2014 - 6:49μμ
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό

Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση του Αρχείου Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτό

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ευρύτατα διαδομένος παμποντιακός χορός. Χορεύεται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε ανοιχτό κύκλο, με μετακίνηση προς τα αριστερά.

Έχει οκτώ συνολικά βήματα, εκ των οποίων τα μισά μετακινούν τους χορευτές αριστερά και τα άλλα μισά εκτελούνται στον τόπο. Πριν από την κανονική εκτέλεσή τους τα βήματα γίνονται όλα προς τα αριστερά ωσότου συντονιστούν μεταξύ τους οι χορευτές.

Ο ρυθμός του είναι εφτάσημος (κατ’ άλλους πεντάσημος) με αγωγή που μπορεί να ποικίλλει από όγδοα ως δέκατα έκτα.

Η μελωδία του χορού είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική και μοναδική και συνοδεύεται από τα περιπαικτικά, σατιρικά δίστιχα που έχουν κεντρικό πρόσωπο την «Τρυγόνα», μια κακομοίρα γυναίκα, «ακεί πέρα σ’ ορμανόπον, η Τρυγόνα, η κορόνα, έστεκεν κι επίνεν ξύλα, η Τρυγόνα, η κορόνα, τα ξύλ’ ατ’ς έτον οξέας, η Τρυγόνα, η κορόνα, άντρας ατ΄ς έτον μυξέας, η Τρυγόνα, η κορόνα!» (εκεί πέρα στο δάσος, η Τρυγόνα, η καημένη, καθόταν και μάζευε ξύλα, η Τρυγόνα, η καημένη, τα ξύλα της ήταν οξιάς, η Τρυγόνα, η καημένη, ο άντρας της ήταν μυξιάρης, η Τρυγόνα, η καημένη!).

Το όνομα τρυγόνα βέβαια αναφέρεται στο γνωστό πουλί και την αφοσίωση που δείχνει στο ταίρι του (ζευγαρώνει μόνο μια φορά και πεθαίνει όταν χαθεί το ταίρι του) σε αντίθεση με τη γυναίκα Τρυγόνα και τα όσα αυτή υποφέρει.

Είναι λογικό να ταυτιστεί η ονομασία του χορού με τα εν λόγω δίστιχα, είναι όμως πολλοί αυτοί που συνδέουν τα χαρακτηριστικά του χορού (εισαγωγικά βήματα, περιπαικτικό ύφος) με τον τρύγο και ίσως με τη λατρεία του θεού Διόνυσου που ήταν πολύ διαδομένη στην περιοχή. Όταν ο ρυθμός γίνεται πιο γρήγορος, δεν τραγουδιούνται πλέον δίστιχα και οι κινήσεις βέβαια γίνονται πιο ζωηρές.

https://youtu.be/q0gqHd5duww

Στην περιοχή της Ματσούκας υπάρχει διαφορετική μελωδία για το δεύτερο γρήγορο μέρος της τρυγόνας, πάλι σε ρυθμό εφτάσημο. Σε αρκετές άλλες περιοχές όπως η Σάντα, η Κακάτση και η Σεβάστεια συναντάμε την ονομασία γέμουρα αντί τρυγόνα. Η Γέμουρα είναι χωριό στην περιοχή της Τραπεζούντας και ξεχωριστός χορός στην ίδια περιοχή.

Σε αρκετά χωριά της περιοχής του Τσόρουμ επικρατεί η ονομασία γκιρινλεμέ για το χορό.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του χορού τερς στις περιοχές του Ακ Νταγ Ματέν και του Κιουμούς Ματέν. Το βασικό κινητικό μοτίβο του χορού παραμένει το ίδιο, έχοντας ωστόσο κάποιες διαφοροποιήσεις. Στο Ακ Νταγ Ματέν οι χορευτές συχνά εγκαταλείπουν τη φόρμα του κύκλου ακολουθώντας πορεία που θυμίζει λαβύρινθο.

Από την άλλη, στο Κιουμούς Ματέν οι κινήσεις είναι πολύ πιο ζωηρές και στα επιτόπου βήματα έχουμε σταυρώματα των ποδιών και χτυπήματα στο έδαφος, και είναι πολύ συνηθισμένο να ακολουθεί κολλητά ένας άλλος χορός της περιοχής, το τσουρτούγουζους.

Οι μελωδίες και για τα δύο τερς είναι τελείως διαφορετικές από αυτήν της τρυγόνας, μοιάζουν μεταξύ τους, δεν συνοδεύονται από τραγούδι και έχουν και αυτές εφτάσημο ρυθμό. Σε αρκετά από τα χωριά των εν λόγω περιοχών είναι γνωστά και ο χορός και η μελωδία και τα δίστιχα της τρυγόνας.

Παρόμοια ζωηρά με το τερς του Κιουμούς Ματέν χορεύεται και ο χορός τυρφών ή τυφρών (παίρνει την ονομασία του από το Τρύφωνας ή από παράφραση του Τρυγόνα) στην περιοχή της Πάφρας.

Τέλος, ξεχωριστή μελωδία αλλά και διαφοροποίηση στα βήματα έχουμε στην παραλλαγή του χορού στην περιοχή του Γουρούχ της Κερασούντας. Το όνομά του όμως παραμένει το ίδιο, δηλαδή τρυγόνα.

Κυριάκος Μωυσίδης
Από την Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού Ελληνισμού
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gilgit2 / flickr.com / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακή παράδοση: Στις 9 Οκτωβρίου «ξεραίνεται ο κούκον ’ς σο κλαδίν»

9/10/2025 - 8:32πμ
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com/Macyvi)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Τρυγομηνάς χιονίζ’ και κρύον νερόν ποτίζ’ – Ο Οκτώβριος στην ποντιακή λαογραφία

1/10/2025 - 8:35πμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
(Φωτ. αρχείου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

6/09/2025 - 5:27μμ
Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σταυρίτες, ο μήνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

1/09/2025 - 8:38πμ
Στο παρχάρι, αποχαιρετισμός των παραθεριστών από την Τραπεζούντα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / δωρήτρια: Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

31η Αυγούστου, η κλειδοχρονιά της ποντιακής παράδοσης

31/08/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Richard Bartz / commons.wikimedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λαϊκή ιατρική στον Πόντο: Οι χίλιες και δύο χρήσεις των προϊόντων της μέλισσας – Από το μέλι μέχρι το κερί

30/08/2025 - 8:00μμ
Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

24/08/2025 - 11:05πμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Κατάρρευση και αποκλεισμός στην Κοπεγχάγη για την Εθνική

6 λεπτά πριν
Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)

Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων, φόβοι στη Γάζα

12 λεπτά πριν
Το λάβαρο του Συλλόγου

Ο Αρκαδικός Δράμας ετοιμάζεται για …τριφασικό γλέντι την 28η Οκτωβρίου

35 λεπτά πριν
O δεξιοτέχνης του αγγείου Γιάννης Αραματανίδης (φωτ.: ΠΟΕ)

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ για το θάνατο του Γιάννη Αραματανίδη

1 ώρα πριν
«Κάθε σταγόνα ιδρώτα, ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο», λέει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Γιώργου Πιλίδη (πηγή: instagram.com/giorgos_pilidis/?hl=el)

Γιώργος Πιλίδης: Πρότυπό μου είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, όχι ο Χαμπίμπ

1 ώρα πριν
Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας
στην 130 ΣΜ στο αεροδρόμιο της Λήμνου (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Άνδρας έπεσε από πλοίο μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign