pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θοδωρής Κοτίδης: Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση, μυεί τη νέα γενιά στη λύρα (βίντεο)

30/05/2020 - 12:17μμ
Θοδωρής Κοτίδης: Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση, μυεί τη νέα γενιά στη λύρα (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Βαθιά προσηλωμένος στην ποντιακή παράδοση και στις διαχρονικές αξίες της ζωής, υποδειγματικός οικογενειάρχης και αγαπητός λυράρης για τους απανταχού Ποντίους. Ο λόγος για τον Θοδωρή Κοτίδη. Η καριέρα του είναι αξιοζήλευτη, με συνεργασίες που μιλούν από μόνες τους, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται με πάθος με τη διδασκαλία ποντιακής λύρας σε νέα παιδιά ποντιακών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες δισκογραφικές δουλειές, αμέτρητες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής, και περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Στην ερώτηση του pontos-news.gr για το ποια ήταν τα πρώτα του βήματα, ο Θοδωρής Κοτίδης λέει: «Όλα ξεκίνησαν στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών, που έγινα χορευτής στο Σύλλογο Ποντίων “Αργοναύτες” Κιλκίς. Αμέσως μου τράβηξε την προσοχή το ιδιαίτερο παίξιμο της λύρας του αείμνηστου Ανέστη Αθανασιάδη, από τον οποίο πήρα και τα πρώτα μου εφόδια για τη μύησή μου στα αυθεντικά παιξίματα της λύρας. Καθοριστικό επίσης ρόλο έπαιξε η συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος (ο πατέρας μου έπαιζε κλαρίνο), καθώς και η συνεχής επαφή με την ποντιακή κουλτούρα, αφού γεννήθηκα και μεγάλωνα σε μια περιοχή με έντονο το βίωμα του ποντιακού στοιχείου».

Η εξέλιξή του ήταν γρήγορη, αφού σε ηλικία 13 ετών κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις παίζοντας λύρα και τραγουδώντας προκειμένου να συνοδεύσει χορευτικά συλλόγων και συναθροίσεις Ποντίων. Στα 15 αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά και να εμφανίζεται σε ποντιακά κέντρα του Κιλκίς. Ακολουθεί η στρατιωτική θητεία που τον φέρνει στην Αθήνα, και η καριέρα του αρχίζει να χτίζεται βήμα-βήμα και με υπομονή.

Συνεργάζεται με το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», το Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου, την Ένωση Ποντίων Περιστερίου, το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και το θέατρο της Δόρας Στράτου, ενώ παρακολουθεί εξειδικευμένα μαθήματα ποντιακής λύρας δίπλα στον Μιχάλη Καλιοντζίδη και τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη. Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μετά από 10 χρόνια παραμονής στην Αθήνα, πιο ώριμος. Ξεκινά συνεργασίες με την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, το Σύλλογο Ποντίων Πoλυκάστρου, ενώ σημαντικός σταθμός στην πορεία του υπήρξε η συμμετοχή του στο κοσμικό κέντρο «Μίθριο».


Σε στίχους της Αγγελικής Παμπουκίδου

«Με την ποντιακή παράδοση ασχολούμαι από μικρό παιδί. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή απέκτησα πλούσια εμπειρία και ταξίδεψα σχεδόν σε όλο τον κόσμο αποκομίζοντας τις πιο δυνατές επαγγελματικές μου στιγμές. Αυτό που θα ήθελα να συμβουλεύσω τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την ποντιακή μουσική είναι να έχουν αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν, να έχουν υπομονή, επιμονή και ταπεινοφροσύνη» αναφέρει στο pontosnews.gr o Θοδωρής Κοτίδης.

Σήμερα ζει στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο και συγγραφέα Αγγελική Παμπουκίδου και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά: την Ανθή, την Αναστασία, την Αλεξία και τον Λεωνίδα.

Διατηρεί σχολές εκμάθησης ποντιακής λύρας στην Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου, στο Σύλλογο Ποντίων Καλλιθέας-Συκεών και στην Εύξεινο Λέσχη Κοπανού Νάουσας, ενώ ντύνει μουσικά θεατρικές παραστάσεις. «Ήμουν συνεργάτης στη θεατρική ομάδα “Κολχίς” με σκηνοθέτη τον Γιώργο Συμεωνίδη, ενώ πλέον έχω ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, αρχής γενομένης από τη μουσικοθεατρική παράσταση Οι νεράιδες του Πόντου, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα της συζύγου μου» καταλήγει ο λυράρης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Σμύρνη φλέγεται. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην προκυμαία της πόλης προσπαθώντας μάταια να σωθεί (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Φωτογραφικό Αρχείο/  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σμύρνη 1922: Η φωτιά που άλλαξε την παγκόσμια τάξη – Ένα σημείο καμπής που ξεπερνά τον γεωγραφικό χώρο

14/09/2026 - 4:23μμ
Το προεδρικό μέγαρο στην Τσανκάγια της Άγκυρας, το 1935. Η έκταση όπου διαμορφώθηκε το συγκρότημα περιλάμβανε τις ιστορικές αμπελουργικές κατοικίες της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία έχασε την περιουσία της κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μετά το 1921 έγινε κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ – ένα εμβληματικό παράδειγμα της διαδρομής των «εγκαταλελειμμένων περιουσιών» (φωτ.: Library of Congress / Matson Collection· επιχρωματισμός: Gargarapalvin / Wikimedia Commons)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Οι «εγκαταλειμμένες» περιουσίες Ελλήνων και Αρμενίων στην Τουρκία: Πώς η «απουσία» έγινε αρπαγή

11/09/2026 - 10:08πμ
Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ και το εξώφυλλο του βιβλίου της (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία, άρνηση και δημοκρατία: Η Φατμά Μιουγκέ Γκιοτσέκ εξηγεί γιατί η Τουρκία δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της

7/08/2026 - 11:55πμ
Ο Ζαν-Λουί Ανφ μπροστά από το μνημείο που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στο Έτερμπεεκ, και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ασσυρίων (πηγή: Les Engagés)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Είναι αδικία, στην Ευρώπη να παραμένει άγνωστη η ιστορία των Ποντίων Ελλήνων» – Ένας δήμος των Βρυξελλών δείχνει το δρόμο

2/07/2026 - 8:19μμ
Σέρρα από το χορευτικό σύνολο της «Ρωμιοσύνης» (φωτ.: «Ρωμιοσύνη»)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άγις Τουρσίδης: «Αν είσαι Έλληνας, η Σέρρα είναι αδύνατον να μην σε αγγίξει»

1/07/2026 - 5:52μμ
Ο Θοδωρής Κοτίδης και η Αγγελική Παμπουκίδου στη λίμνη Δοϊράνη του Κιλκίς, τον τόπο καταγωγής τους (φωτ.: Αρχείο Αγγελικής Παμπουκίδου & Θοδωρή Κοτίδη/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θοδωρής Κοτίδης και Αγγελική Παμπουκίδου: Η τέχνη μας είναι ένας μαγικός τρόπος να «αναστήσουμε» τους προγόνους μας

30/06/2026 - 10:11μμ
Η Στέλλα Παπουλίδου, μια πολυπράγμων φιλόλογος (φωτ.: Αρχείο Σ. Παπουλίδου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Στέλλα Παπουλίδου μεταφέρει τα ποντιακά τραγούδια στη νοηματική: «Οι πατρίδες δεν είναι αλησμόνητες – είναι μέσα μας»

19/06/2026 - 3:56μμ
Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος κατά τη διάρκεια ομιλίας (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος εξηγεί γιατί η συζήτηση δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή

25/05/2026 - 2:00μμ
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στο Άγιον Όρος (πηγή: αρχείο Αλκιβιάδη Στεφανή)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλκιβιάδης Στεφανής: Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τι είναι γενοκτονία – Ο Πόντος είναι το παράδειγμα

17/05/2026 - 6:59μμ
Ο Έρικ Μπόγκοσιαν φωτογραφημένος από τη Μονίκ Καρμπόνι. Στο φόντο εκθέματα στο Μουσείο Γενοκτονίας του Γερεβάν σχετικά με την «Επιχείρηση Νέμεσις» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Επιχείρηση Νέμεσις»: Ο Έρικ Μπoγκοσιάν μιλά για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκδίκηση που έγινε ιστορία

24/04/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Super League: Το 5Χ5 ο Παναθηναϊκός – Νίκες για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ για το Ιράν: «Εξετάζω αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα» – Σε «φάση λήψης αποφάσεων» ο Αμερικανός πρόεδρος

3 ώρες πριν
(Φωτ.: xanthinews.gr)

Κομοτηνή: Για τις πατρίδες που χάθηκαν και τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν – Ημέρα μνήμης για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Σητεία: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής – Μηνύματα 112 σε γύρω περιοχές

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)

Κώστας Γιουτίκας: Στηρίζουμε τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV